Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych si opravit napájecí zdroj od PC. Stále mi problikává ledka v pravidelných rychlých cyklech.
Myslel jsem že je zkratlý výstupní kabel ale po odpojení kabelu je závada stále. Ledka stále problikává.
Neporadil by mi někdo co bych mohl zkusit?
Přikládám fotografii.
Děkuji
Pokud poblikává ledka tak to znamená, že zdrj něco dává, neměřil si co z něj leze? V tomto případě bych asi prověřil ten velký kondík na 400V, ztrátou kapacity (stává se to díky tomu, že uvniťř zdroje je dost teplo a kondík vyschne) se dostává do měniče zdroje nevyfiltrované nepětí a proto zdroj nepracuje správně a ledka poblikává.
Děkuji za tip, na výstupu jsem naměřil kmitající napětí 1 - 3V, nemám měřák na condenzátory, jak mohu zjistit zda je opravdu vyschlý?
Děkuji předem
bussova rada je k nezaplacení , to už je lepší koupit celý zdroj, ne?
Ten kondík bych vyměnil rovnou, podle popisu to bude ono...
doplněno 25.05.12 20:34:Tady jsem našel něco, ale asi nebude vyhovovat rozměry a má krátké vývody:
buss:
opravovat postupnou výměnou všech součástek umí každý blb, podle příznaků stačí vyměnít jeden kondenzátor v ceně 30-50Kč, co je lepší? Vyhodit? To umí taky každý blb, ale udělat si třeba radost tím, že se to povede, to už ...
Pokusím se:
síťové napětí se usměrní a vyfiltruje a toto stejnosměrné napětí se opět přemění na střídavé, ale řádově několik desítek kilohertz a to se pak transformuje a dál se zpracovává už běžným způsobem. Hlavní výhoda je, že při tomto podstatně vyšším kmitočtu než je síťových 50Hertz vychází transformátor podstatně menší a lehčí.
doplněno 25.05.12 21:14:Ve zkutečnosti bývá ještě provedena stabilizace napětí už na té straně síťového napájení, snímání je na výstupu a optickou zpětnou vazbou se řídí ten střídač. Opticky je to proto, aby byl dokonale odizolovaný výstup zdroje od sí´tového napájení. Díky vyššímu kmitočtu je nejen malý a lehký transformátorek, menší spotřeba mědi na jeho vinutí, ale takový zdroj má taky mnohem menší ztráty a tedy větší účinnost.
doplněno 25.05.12 21:18:Pozor při opravě toho zdroje, usměrněné síťové napětí je kolem 340V!.!.! A pokud by střídač nefungoval může kondenzátor zůstat dost dlouho na toto napětí nabitý.
No tak se tazatel špatně vyjadřuje?...Myslel jsem že je zkratlý výstupní kabel ale po odpojení kabelu...
jabraka
prosím čti všechny příspěvky - dle příznaků bude vadný filtrační kondenzátor v síťové části (zdroj funguje, protože bliká LED, ale kmitá) a k tomu osciloskop rozhoeně není potřeba
Aby laik a neználek elektro opravoval spínaný zdroj je dost neštastné. Jednak těch 350V kope hodně moc a zadruhé s tím má někdy potíže i profesionál. Má čím měřit? I výstupní proud? Umělá zátěž? Testovat na PC?
Tazatel chtěl poradit, zdali s tím lze něco udělat. Vzhledem k tomu, že ledka bliká, tak je jisté, že zdroj pracuje, ale s velkou pravděpodobností má špatný filtrační kondenzátor. Předpokládám, že tazatel není úplný laik a vládne alespoň trafopáječkou, jinak by se asi nepídil po nějakých radách. Zkusit vyměnit kondenzátor může a buď se to povede nebo ne. Na možná nebezpečí byl upozorněn, tak o co jde?
Toto je poradna od slova poradit a ne od slova odradit :D
Takové mám nejradši, být takových lidí víc, tak žijeme v jeskyních a oheň rozděláváme čekáním na bouřku :D:D:D
Dobrý de, nakonec to tím velkým elyt. kondenzátorem není, nevíte někdo co bych mohl ještě zkusit když mi ta ledka stíle pořád rychle bliká?
Děkuju za tipy
Měl y tam být ještě někde menší kondík tak 5-10uF na malé napětí, ten odchází taky a je to součást elektronické pojistky, pokud je špatný tak se pojistka rozkmitá a zdroj jakoby pravidelně vypíná. Nebývá to sice v tak krátkých intervalech jak se to projevuje tou ledkou, ale zkusil bych to...
A opravdu není na výstupu zdroje zkrat?
Oní můžou dělat nevídané problémy i ty vyltrační kondenzátory na výstupu.
Pořád vycházím z toho, že elyty odcházejí často protože je na ně v té krabičce docela teplo a že zdroj funguje, když se rozsvítí ta ledka, jen je problém, že se rozkmitá...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.