Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tiká televize

Od: jajj odpovědí: 14 změna:

Přeji dobrý den

Přestala mě jít televize jen v ní tiká.Rozdělám a sliším to od impulzního trafa.Nevíte jestli to bude tím trafem nebo kondenzátorem(nemám jak změřit) Jestli se vyplatí oprava.Jo je to sencor CRT Pokusím se vložit foto

Tiká televize

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tikání je známka vypínání elektronické pojistky v pulzním zdroji TV. Přičiny mohou být dvě, buď má opravdu důvod vypínat z důvodo závady nějakého dalšího obvodu TV, nebo častěji je to vyschnutý elektrokytický kondenzátor v obvodech té elektronické pojistky. Vyměnit kondenzátor s tou nejmenší udávanou kapacitou (5-10mikroF) ve zdroji TV a pravděpodobně poběží.

Jak je zmíněno výše - pozor je tam nebezpečné napětí, ve zdroji je dost tvrdých 320V ! a Na obrazovku jde několik desitek tisíc volt !

doplněno 07.01.14 11:10:

Do servisu to nenoste, radši si pozvěte někoho co vám ten kondenzátor vymění pokud to není ve vašich silách.

vlada*
hodnocení

1x

Zdravím

Jak už bylo řečeno v předchozích odpovědích. Jenom doplním. Závadu může způsobit cokoli. Odhaduju ale že 95 % závad elektroniky jsou nekvalitní nebo napěťově poddimenzované elektrolitické kondenzátory. Tvrdí se, že to výrobci dělají schválně, aby šel obchod. Většinou stačí dobře si prohlédnout všechny kondenzátory. Pokud je na horní straně kondenzátoru (bývá tam takový prolisovaný křížek) vypouklina, je určitě vadný. Pokud poruchou kondenzátoru nevznikla další následná závada, pak stačí kondenzátor vyměnit. U impulsních zdrojů je to první věc která se musí udělat. Pak už jenom měřit, vytahovat součástku po součástce a zase měřit. Pokud je v zařízení místo, dávám radši nový kondenzátor na trochu vyšší napětí. V impulsních zdrojích s jednostranně plátovanou deskou je výměna kondenzátoru poměrně jednoduchá. U vícevrstvých desek kondenzátor opatrně rozdrtím štípačkama a na zbytek vývodů kondenzátor naletuju.

vlada:

měl jsem jednou takovou závadu na videu VHS, pravidelně tikalo a já jsem postupně hledal co může být včudu v pulzním zdroji. Měl jsem v té době velice zkušeného kolegu jehož hobby byly pulzní zdroje, zašel jsem za ním a v kapse jsem měl mnou překreslené zapojení toho zdroje. On aniž by se obtěžoval se podívat na shéma zapojení (a že je mnoho konstrukcí pulzních zdrojů) mi řekl, vyměň nejmenší elyt co tam najdeš a pojede to a jak řekl, tak bylo :)

doplněno 07.01.14 13:35:

Tikající zdroj je známka že běží, jenže alektronická pojistka jej pravidelně vypíná, proto tiká.

doplněno 07.01.14 13:40:

Nemá smysl dávat nové kondenzátory na vyšší napětí, v tom je málokdy problém, spíš se vyplatí dát nový kondenzátor na vyšší provozní teplotu. Vysušení kondezátoru teplem je příčinou 99% závad. Pak nevidím problém letování součástek ve vícevrstvých DPS, letovat novou součástku na torzo nožiček původní , je z mého hlediska, neprofesionální prasárna.

mkat*
hodnocení

1x

Dosť často ,mimo kondenzatorov, byva chyba v studenych spojoch.Preto ,ked prezrieš kondenzatory ,či nie su vydute,pozri pozorne plošny spoj.Spokojme si zober k tomu aj lupu.Vyhriate spoje preletuj.Tak isto aj nedokonale.

Znovu opakuji, vyměnit ten nejmenší elyt. On je tam ptrávě proto, aby el. pojistka měla určité spoždění v určité fázi naběhnutí TV. Pokud je špatný, začna pravidelně vypínat, nehledejte žádné studené spoje a podobné 3,14čoviny, to udělejte až pokud tohle nezabere :-D

hodnocení

0x

Hlavně bacha, je tam vysoké napětí.

pavelv*
hodnocení

0x

Sám s tím nic nezmůžete bez pořádné praxe a patřičných měřáků. Doporučoval bych TV odnést do nějakého servisu, i by vám mohli sdělit přibližnou cenu a podle toho se rozhodnout. Obecně ale starší TV jsou kvalitnější než ty nové s kurvítkama.

vlada*
hodnocení

0x

Zdravím

Souhlasím s předchozími odpovědmi. Neměl jsem na mysli jenom impulsní zdroje. Problém s elektrolitickými kondenzátory je obecně všude. Některá elektronika je napájená vnějšími zdroji (ale i vnitřními) do zásuvky, které mají například šťítkové napětí 12 V, ale naprázdno třeba 20 V. A elektrolity jsou na 16 V. Při menším odběru proudu (například při menší hlasitosti koncového zesilovače různých přehrávačů) napětí stoupá. Logicky jsou kondenzátory napěťově přetíženy a spolehlivost klesá. Určitě je lepší použít kondenzátory i s ostatními lepšími parametry. To že je připájení na zbytky původních drátů prasárna samozřejmě uznávám. Ale vypájet kondenzátor třeba ze základní desky PC bez poškození desky je mnohdy prakticky nemožné. Odsávačka je mnohdy taky nanic (není co odsávat). Zachránil jsem takto už několik základních desek PC. Kondenzátor který visí ve vzduchu na drátech nepůsobí esteticky, ale funguje to.

Ano souhlasím, v mnoha případech jsou kondenzátory na hranici i z napětím. Co se týče toho pájení na staré nožičky, je jasné že to fungovat bude, ale nejde jen o estetiku, prostě já bych se za něco takového hluboce styděl.

Když už je totiž kondenzátor odstraněn, tak vyjmout pouze nožičky z mnohavrstvé desky je záležitost víc než jednoduchá :-D

vlada*
hodnocení

0x

Zdravím

Bmbx: Naprosto souhlasím s tím co říkáte. Ale poraďte. Když někomu něco opravuju, tak mu ani moc nezáleží jak to bude vypadat, ale hlavně aby to fungovalo. Deska PC za 2500 Kč s neprofesionálně napájeným kondenzátorem ze šuplíku za 0 Kč a nebo jiná varianta. Neberte to osobně, ale poraďte jak vypájet z desky kondenzátor, který má nožky 3 mm a je pájený průmyslovou pájecí vlnou. Dobré firmy používají pájku s větším obsahem cínu a tím pádem i nižší tavnou teplotou. Ale Čínská provinience (omlouvám se za to slovo) má v pájce víc olova než cínu. Dám vyšší teplotu a uletí mě spoj. Znám různé způsoby jak vypájet součástku. Ale ne zřejmě všechny. Opravdu bez urážky. Rád se poučím a ne asi jenom já. Velmi si vážím vaších odpovědí, ale poraďte.

Když už je tam jen ta nožička, tak ohřeju jen jí a vytáhnu...

vlada*
hodnocení

0x

Zdravím

Bmbx: Asi jsem blázen. Ale když mám vadné zařízení na odpis (televize, PC a pod), tak je kuchnu a vypájené součástky dávám do šuplíku (ve volném čase). Určitě nejsem sám, kdo to tak dělá. Někdy musím desku rozlámat, abych součástku o kterou mám zájem dostal ven. Dělám to dlouhou dobu a myslím si, že v tom mám dost praxi. Takže jsem si vědom toho, že někdy musím použít nestandartní metody výměny součástek. Nakonec člověka, který mě přinese na opravu televizor nezajímá jakým způsobem to provedu, ale hlavně to, aby oprava byla levná a rychlá. Bez urážky, vemte si vadnou základovou desku PC a vypájejte všechny součástky. Jestli se vám to podaří bez poškození desky tak smeknu. Jinak hezký den, nechtěl jsem urazit.

Byla snad řeč o vyndavání součastek z vadné desky? Měl jsem dojem, že se celou dobu bavíme o "čisté" výměně součástky ve vícevrstvé DPS.

vlada*
hodnocení

0x

Zdravím

Ano, odchýlil jsem se od otázky. Omlouvám se.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]