Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám zrcadlovku Canon 1000D, a všiml jsem si, že na posledních fotkách mám "flíček", vždy na stejném místě, nejlépe je vídět na světlém pozadí. Prosím o radu, jesli je prach na čipu (foťák má, ale samočistící snímač /při každém vypnutí se čip čistí/), nebo v objektivu.
Fotoaparát je v záruce - nevíte zda se na toto vztahuje záruka? Popř. kolik stojí vyčištění.
Děkuji.
Je to prach na čipu, samočistící mechanismus je spíš lákadlo, než učinný systém. Záruka se na to nevztahuje, není to vada způsobená výrobcem, ale vámi. Bálonek na klystýr a zkusit ofouknout v bezprašném prostředí - doporučuje se koupelna
Zaschlá kapka na objektivu se na fotce vůbec nezobrazí. Pokud máte pochybnosti, tak vyfoťte čistou bílou plochu, nebo bezmračné nebe s maximální clonou a uvidíte jak se flíček zvýrazní - známka toho, že je to smetí na čipu.
Jak již bylo zodpovězeno,jedná se o smetí na čipu,zkus si vyfotografovat nějakou bílou stěnu,nebo právě tu oblohu s nějakou menší clonou (větší clonové číslo),zjistíš,že těch skvrn máš víc.Běžně nejsou okem postřehnutelné,vyjma těch jednobarevných ploch.Podobná vada se dá ignorovat a místo opravit klonovacím razítkem.O čistění čipu toho spoustu vyGoogluješ trialog.cz/...
jdukolem:
větší clonové číslo je i větší clona, jediné co je v tomto případě menší, je průchod světla.
A ještě dodám, že pokud se udělá takováto kontrolní fotka a v editoru se upraví na maximální kontrast, tak člověk dostane chuť foťák okamžitě vyhodit co se tam objeví špíny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.