Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

VN výboje ruší CRT

Od: tatsuki94* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,
rád si doma "hraji" s VN výboji (12V + 450W transformátor - na primár použiji těch 12V stejnosměrných a nechám to naindukovat, primár má ohmický odpor cca 3Ohmy, tečou tam něco málo přes 4A) , ale když tahám výboje , ruší to CRT televizory i přes 5 metrů vzdálenosti, čím to je? Jako zdroj používám baterii, není to nijak spojeno se sítí..
Děkuji.
(A ano, vím, že mě to může zabít a také vím, že ozón co vzniká při výbojích je jedovatý..)

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lui*
hodnocení

1x

Na podobném principu funguje jiskrová telegrafie. Nejstarší způsob přenosu telegrafního signálu.

Jo, presně tak, na vysílací staně jiskřiště a na přijímací straně koherer...

david63*
hodnocení

0x

Pane Boston

Já vám opravdu nevím.

hodnocení

0x

Vysokonapěťové výboje ruší jakýkoliv radiový příjem ;)

jabraka*
hodnocení

0x

Hodně zmatený příspěvek!

Pokud připojíš ss napětí na primár transformátoru,teče proud jen kratičkou dobu.Po tuto dobu a napětí 12 V může téci proud i 35 A.Jenomže při tomto zapojení nějakou jiskru nevytvoříš.Musel bys to otočit a připojit baterku na sekundár.Pak se na primáru naindukuje kratičká napěťová špička 220 V s přeběhem 15% odhaduji 250 - 270 V.I toto napětí moc velkou jiskru nevytáhneš.Když si chceš jiskřit,vezmi si indukční cívku z auta a ta ti dá i 10 000V a jiskru i 1 cm.

JABRAKA

tatsuki94*
hodnocení

Vlastně z toho tahám i více než 2cm výboje.. na sekundáru mi to naopak vůbec ani neprská (trafo je z mikrovlnky, takže proto používám primár)

mkat*
hodnocení

0x

Lebo pri tom ti vznikaju vysokofrekvenčne impulzy ktore rušia radiove a televizne vysilanie.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]