Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Baterie velkokapacitní nenabíjecí

Od: koalice® odpovědí: 15 změna:

Ahoj příznivci digitálních foťáků.
Slyšela jsem, že existuje jakási velkokapacitní baterie do foťáku, která vydrží spoustu focení a není přizpůsobená k nabíjení. Je prý hodně drahá, ale na dovolenou bez možnosti dobíjení nebo nákupu nových baterií je jak stvořená. Nemáte ponětí, jak by se mohla jmenovat? Myslím obecně, chci ji najít na netu a pořád se mi to nedaří:(.
Děkuji za reakci.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

I já občas (dost často *smich*) zápasím s akumulátory, zaujal mne desův odkaz. Tam jsem zjistil, že se jedná o

Nabíjecí alkalické manganové baterie - napětí: 1,5V - kapacita: 2000mAh/ 800mAH - plně přednabité a připravené k použití
- zabalené vydrží 7let přednabité - žádná ztráta energie - neobsahuje toxické látky - 100-250 cyklů nabití

u nich uvádí dobu nabíjení 8 - 12 hodin, co podle mne není zrovna nejrychlejší nabíjení.

Google mi na heslo alkalické manganové baterie vyhodil mimo jiné např. ges.cz/... Tam jsem se dočetl:

Speciální nabíjecí alkalické články (RAM). Mají použití jako běžné primární (nenabíjecí) články. Mají nízké samovybíjení a vysoké počáteční napětí (1,5V). Jsou určeny pro nízké vybíjecí proudy (optimálně kolem 0,1C tj. 150-200mA). Při vyšším zatížení klesá jejich napětí i kapacita. Nejsou proto vhodné pro výkonné spotřebiče jako jsou např. digitální fotoaparáty, discmany atp. Počet nabíjecích cyků závisí na způsobu použití, je v rozmezí od několika desítek (plných), do několika stovek (částečných) cyklů. S počtem cyklů klesá kapacita. K nabíjení lze použít pouze speciální nabíječ. V běžném nabíječi (pro NiCd,NiMH) dojde k jejich zničení!

Tazatelka neuvádí výrobce a typ fotoaparátu, nemáme teda možnost zjistit požadovaný příkon. Škoda. Pokud by chtěla zakoupit zmiňované akumulátory, bylo by vhodné se s odborníkem ve fotokino prodejně poradit, zda fotoaparátu budou vyhovovat. Určitě je nekupovat někde v obchodním řetězci...

Já osobně jsem se s nimi ještě nesetkal, používám po většině aku Sanyo Eneloop.

V této poradně už bylo o akumulátorech a nabíjení vícekrát pojednáváno. najdete více článků na #aku+do+foto

existují i solární nabíječky, neříkám že zrovna poslední výkřik trekshop.cz/... ale i jiné, lacinější... odkazy na ně najdete na http://jdem.cz/upyd3

Pro mne zajímavá nabídka je trekshop.cz/...

Pochybuji, že jsem tazatelce velmi pomohl, ale poradnu navštěvuje mnoho lidí, můj příspěvek možná pomůže jiným...

des*

hejkale-používám všechny možné nabíjecí akumulátory,podle kapacity a roku výroby,jsou tyto manganové jednoznačně nejlepší.Mám nabíječku na 8ks naráz (na ty staré) a doba nabíjení je i víc jak 24hodin,je to automat.Proto považuji nabíječku a nabíjení na ty nové,kde to trvá 12hodin max.za rychlé.Dal jsem je hned do foťáku a je to špička,kdy na něj sahnu fuguje,třeba 100fotek naráz,což ty obyčejné,ani náhodou.Použil jsem je i v měřiči tlaku Tensoval,tam obyč.max měsíc a tyhle nové 1/2roku a stále jedou.Jako kardiak se měřím 2xdenně.Mám i sanyo ENELOP,je to totéž v zeleném.Kdyby si tazatelka koupila ten set co jsem doporučoval,nemusela by po celou dobu dovolené nic nabíjet,normálně by jí vydržely.Nabila by je až zase doma.

des*
hodnocení

0x

Koupě takové baterie,je nesmysl.Doporučuji tohleto,vydrží velmi dlouho a rychle se nabije,elektrika je všude i na Sahaře. peco.cz/...

hodnocení

pro des:
když jedu pod stan ještě s hordou lidí, opravdu není možnost elektřiny a nabíjení. Ale dík za zajímavý tip.

jdukolem

Doporučované baterie RAM jsou pro fotoaparát naprosto nevhodné,nejsou stavěny na velké proudy!Nic horšího nelze doporučit!

battex.info/...

hodnocení

0x

Ty baterie okerých jsi slyšela se jmenují lithiové baterie. Taky si je na cesty občas kupuju.

Ve foťáku Olympus mi čtyři tužkové baterie vydržely 3dny (celý festival) a udělal jsem snad 200fotek.

Cena jedné baterie byla asi 50,-Kč.

Do foťáku se tyto baterie hodí. Zkoušel jsem je jednou v turistické navigaci a tam vydrželi jenom o málo déle, než dobíjecí NiMH.

hodnocení

Děkuju, na ty jsem taky narazila a myslela jsem si, že to nejsou ony. Tak jdu znovu pátrat, jak dlouho nebo kolik fotek mají vydržet.

doplněno 13.05.12 00:12:

To bylo pro Colomba

hodnocení

0x

RAM články nejsou vůbec vhodné pro digi foto, když tak ty lithiovky, ale já bych spíš volil nabíjecí Sanyo Eneloop, GP Recyko, Camelion Always Ready. Jsou sice nabíjecí s kapacitou 2000mAh, ale díky malému samovybíjení se z nich dostane víc než z jakékoliv s vyšší kapacitou i po roce nabíjení. Rozhodně je to lepší investice koupit třeba několik sad těchto, než drahé litiovky, které nemají tak poodstatně vyšší výdrž a jsou na jedno použití.

doplněno 13.05.12 07:58:

Omlouvám se a opravuji: dostane se z nich víc ...i po roce od nabití...*hi*

Upřesním - například z 2000mAh Eneloop lze vytáhnout víc energie než z 2700mAh klasické Ni-MH, ale kdo nezkusil, neuvěří ;)

m29*
hodnocení

0x

Principielně bych doporučil tuto externí baterii, která je určena pro drobnou elektroniku

hodnocení

0x

Vykašlal bych se na speciální nedobíjecí aku a pořídil solární nabíječku.

Dneska není problém do 1500,- Kč koupit rozumnou. Navíc většina z nich má vestavěný akumulátor, takže lze nabíjet i ve tmě.

Je to univerzální řešení pro dobíjení všeho co mám u sebe.

ladinpraha*
hodnocení

0x

Vždycky mám v kapse druhou sadu nabitých AA baterií, případně nenabíjecích alkalických. Vzhledem k tomu, že na jednu sadu nafotím 400 - 700 snímků, tak mi připadá zbytečné řešit nějaké nabíjení venku.

lui*
hodnocení

0x

A já si zase myslím, že když je potřeba ušetřit v báglu místo a váhu, tak je mnohem jednodušší vzít ssebou dvě tři sady lithovek na jedno použití, než se tahat s nabíječkou. Při turistice opravdu není čas na nějaké nabíjení. Ve dne se většinou šlape, a večer se toho moc nenabije. A při focení ve dne, bez blesku se dá udělat až 500 fotek na jednu sadu.

Za cenu Lithiovek máš Eneloopky, nabíječku tahat nemusíš, jen je po použití nevyhodíš a po turistice je ještě 500x použiješ ;)

Sice je v kapacitě rozdíl 30%, ale to je otázka jak se to projeví v praxi...

lui*

Ano, máš pravdu. Už jsme to jednou řešili. Ale ten foťák musí 1,2V baterky umět, to už jsme taky řešili. Takže nejjednodušší jsou ty lithiovky. Ty jsou se zárukou, bez zkoušení jestli mi tam NiMh baterky půjdou. A jednou do roka dát 300kč za tři sady lithiovek, to se úplně ztratí v nákladech na dovolenou.

Jasně, ale já mám dojem, že v dnešní době snad už všechno co je na AA /AAA je uzpůsobeno na použití obého a u digi foťáků to bývalo spíš obráceně ne? Musel umět 1,5V na 1,2 byly běžnější nebo se pletu? Můj první digi na AA nedělal rozdíly mezi napětími a primárně byl určen na aku, protože byly jako příslušenství i s nabíječkou.

Samozřejmě, že na dovolenou je to mizivá investice, ale já moc jednorázové věci nesnáším :D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]