Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trafo od televizních her hřeje i bez odběru

Od: aaaataaaa odpovědí: 10 změna:

Zdravím,

včera jsem si pořídil televizní hry z aukra. Nové, nepoužité, originál zabalené. Obchodník OK. Samozřejmě jsem zjistil, že jsou z polska, ale nostalgie je nostalgie. Tak jsem dneska v poledne hrál a když jsem dohrál, vypnul jsem je na tlačítku a odešel. Nenapadlo by mě je prostě vypnout ze zásuvky, ale když jsem došel o 10hodin později domů a vešel do kuchyně tak jsem cítil jemný zápach...nemohl jsem přijít co to je až jsem si uvědomil, že jsem ty hry nevypl ze zásuvky. Tak jsem si řekl, že je radši vypnu, kdyby náhodou...příjdu a trafo nahřáté, že se nedalo téměr chytit a smrdělo. Samotný plast nebo kontakty nejsou nijak spálené, zásvuka taky ne a televize a set top box v té zásuvce jednou v pohodě.

Poté co jsem trafo rozebral zjistil jsem, že je mastné jako by od olejíčku a ten je připálený na trafu (sem tam menší hnědé fleky).

Na televizních hrách nesvítila ani kontrolka. Prostě žádný zjevný odběr. Chtěl jsem se pouze ujistit, že tohle asi není normální, že ano?

Plus ještě by mě zajímalo jak by mělo být označeno schválené trafo k prodeji? Neměla by tam být nějaká ta značka CE? Nebo něco podobého?

Děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ferda60*
hodnocení

0x

Může být:

- závada ve hře, závada zatěžuje zdroj i ve vypnutém stavu, krabička hry by ale také hřála - málo pravděpodobné

- mezizávitový zkrat v (spíš síťovém) vinutí transformátoru - prakticky neopravitelná závada

- výrobce příliš šetřil na materiálu a poddimenzoval návrh tak, že jádro je příliš magneticky sycené = ztráty se mění v teplo, popř. je to trafo navržené pro síť s kmitočtem 60Hz - výsledek stejný. Tohle je asi nejvíc pravděpodobné. Provozní teplota, kdy se na jádru už nedá udržet prst je už spíš škodlivá - materiály trpí, životnost se zkracuje. "Noname" výrobky občas co do kvality provedení i bezpečnosti pokulhávají, koupit se dá (bohužel) leccos.

aaaataaaa
hodnocení

Něco podobného jsem si myslel. Děkuji. Ještě by mě zajímalo jak to je s tou homologací? Měla by tam být značka CE, ale je ta značka poviná nebo můžou strčit do prodeje vše a je to pak na vlastní nebezpečí, že tam tu značku nemám? Asi poviná ne?

ferda60*

Tak tu legislativu zase tolik neznám, ale podle zdroje: ( ezu.cz/... by značku CE měl mít skutečně každý výrobek na trhu, myšleno jako celek (pokud to pro něj příslušná direktiva vyžaduje). Na každé součástce uvnitř už jistě tato značka být nemusí.

Aby vznikl v označování trochu zmatek, používá Čína téměř shodný znak (snad znamená China export), který se liší jen tím, že má obě písmena umístěná trochu blíž k sobě.

technoman*
hodnocení

0x

Co byste chtěl od polskýho dreku*blee*...Poláci v (ne)kvalitě svých elektrovýrobků už předeběhli Čínu.*sok*

majsterjoe*

Vsadim sve nove boty, ze vyrobek o kterem se zde pise, neni vyroben v Polsku.

aaaataaaaa
hodnocení

Výrobek je z Chiny (PRC).

Ještě bych se chtěl zeptat. Jediné logo nějaké homologace je na krabici, která ale vůbec nijak nesouvisí s hrama. Je naní napsáno dance station a přitom se jedná o úplně jiný výrobek.

Jak to je? Stačí homologace na krabici a nebo musí být na konkrétním výrobku? Trafu?

Musí být na výrobku. Asi jste to neměl rozebírat a měl jste s tím mazat to hodit prodejci na hlavu.

aaaaataaaa
hodnocení

To výrobce nepozná, že jsem do toho lezl. To se nebojím.

Již jsem prodejci napsal. Tak uvidím. Teoreticky mi to je jedno...koupím trafo za pár kaček v elektru. Hry vyšly na pár kaček (250 + poštovné 70) a nechci je vracet (pochybuju, že mi vráti poštovné), ale každopádně chci řešit to trafo. Nevšimnout si toho tak to nechám přes noc.

Dám vědět jak jsem dopadnul.

Nebude to dlouho trvat a Čína nebude etalonem nekvality, ale naopak. Tak jak to bylo po válce s Japonskem, pak s Koreou a te´d je na řadě Čína...Vždyť veškeré počítačové komponenty se dělají tam a nekvalita by se asi někde dost hodně musela projevit, před časem jsem si koupil scaner Canon a ejhle, vyroben ve Vietnamu...

aaaataaaa
hodnocení

Tak zatím nemá prodejce zájem jednat.

Napsal jsem mu o homologaci a o problému s adaptérem.

Po pár meilech mi bylo řečeno, že homologaci má dodavatel a na toho mi kontakt nemůžou dát a také, že neví proč to řeším, když chci výrobek reklamovat a pokud mi prý vadí, že tam není homologace tak prý jim ho mám vrátit a neřešit to...Tak uvidíme, když jsem jim poslal odkaz na zákoník co řeknou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]