Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o doporučení, který foťák si mám koupit. Doposud mám malý kompakt Olympus, nic nenastavuji, vše fotím na automatické nastavení (přiznávám, že nastavení ani moc nerozumím, popravdě se zatím o to ani moc nesnažím, zatím jsem to ani nepotřebovala), fotím opravdu pocitově (podle lidí i docela slušně, dokonce jsem vyhrála několik foto soutěží i v odborných časopisech). Olympus už pomalu dosluhuje (nafotil toho opravdu hodně moc), pomalu přemýšlím, jaký nový foťák pořídit. Láká mne vyzkoušet něco "lepšího" - doporučíte mi něco? Tento měl 5x optický zoom, nový přístroj by mohl být v tomto i lepší a hlavně umět i makro. Fotím hlavně přírodu (včetně makra) no a pak momentky svých dětí + příležitostně momentky typu dovolená atd. Finančně počítám s částkou cca okolo deseti tisíc (když bude za 12, taky se nic neděje). Díky moc za všechny typy.
"vyhrála několik foto soutěží i v odborných časopisech"- klobouk dolů...
Být na vašem místě, ´jdu´ např. do fotoskoda.cz/... - možnostmi daleko převyšuje kompakty a přitom umožní i jejich jednoduché ovládání, v setu je objektiv s cca 3x optickým zoomem, ale není problém dokoupit objektiv další...
Jen, pravda, velikost a hmotnost asi nebude nejmenší...
Ještě by to chtělo si ujasnit, jestli chcete dál mít fotoaparátu rozměru kompaktu, ale s rozšířenými funkcemi, a nebo postoupit výš, třeba na EVF fotoaparáty, tedy něco mezi kompaktem a zrcadlovkou, nebo přímo na zrcadlovku s výměnnými objektivy.
Zkusila bych klidně i přejít "výš" od kompaktů. Klidně bych "riskla" i výměnné objektivy (které bych mohla event. postupně dokupovat podle potřeby), třeba bych se "prokousala" i různým nastavením atd. (teoreticky o tom něco vím, v praxi jsem zatím nepotřebovala).
Fajn, tak co třeba Canon?
doplněno 10.05.12 14:02:a nebo Nikon, taky dobrý.
doplněno 10.05.12 14:04: Btw. fandím lidem, kteří jsou schopní se prokousat teorií a nastavováním elektroniky.
Zde doporučuji nový trend v zrcadlovkách:
Slučuje výhody kompaktů EVF se zrcadlovkou, nemá pohyblivé zrcátko, takže je tichá jako kompakt, má EVF hledáček, takže zobrazuje mnoho údajů v hledáčku jako EVF, velice kvalitní fotky při vysokých ISO, velký dynamický rozsah... a mnoho dalších užitečných vychytávek, které se u konkurence stěží hledají
My máme tohohle staršího krasavce. Máme ho 5 let. V bazaru bude levnější. Manžel má sbírku fotoaparátů. Tenhle je zatím poslední. Nový nás stál s velkým objektivem 25 tis. Vřele doporučuji. Fotí nádherně. Jinak se chystáme na stejnou firmu, ale to bude už hodně drahé.
Určitě budete spokojený. Má i makro . Koukněte se na google , najdete tam i fotky. Jinak máme i malý do kabelky stejná značka. Fotí taky dobře. Pentax je taky klasika, ten máte taky, ale na kinofilmy. Fotil moc pěkně. Ale když to dal člověk někam vyvolat občas to hodně zkazili.
Kupte si i nějaký filtr. Hlavně proti sluníčku.
"Kupte si i nějaký filtr. Hlavně proti sluníčku."
A jaký je to typ filtru "proti sluníčku"?
P.S.: s 5 let starým fotoaparátem...z bazaru...moc lidí spokojeno nebude..Za 5 let jsou ve fototechnice opravdu již znatelné pokroky...
UV filtr, nefotíte že? Jinak by jste to věděl. Z bazaru se dá sehnat rok starý fotoaparát za poloviční cenu. Ten co máme je 5 let starý, kupovaný jako nový. Je v super stavu, dobře fotí a není důvod ho vyhazovat.
Fotím...a dost dlouho..
Právě proto se ptám na "filt proti sluníčku"
UV filtr rozhodně není tím co popisujete...Filtr "proti sluníčku" neexistuje..
Možná to myslíte jinak než píšete...to je jediná možnost proč nazýváte věci špatnými jmény...
doplněno 10.05.12 17:23:Nikde jsem neřekl že Váš "starý" fotoaparát je třeba vyhodit...Sám vlastním několik fotoaparátů...od "stáří" 2 měsíce po 17 let...dobře fotí všechny...
I já fotografuji Panasonikem, FZ 28 a naprostá spokojenost, mám k téhle značce jistý vztah a zatím mne nezklamala. A neodsuzoval bych filtry, já sám mám stále nasazený skylight filtr a ten rozdíl je docela znatelný. Jako bezcenný kus skla bych ho určitě nenazýval.
Ani já bych nikdy nevyhodil starý fotoaparát a můj nejstarší je Zenit E, chovaný jako relikvie a asi třicetiletý.
Ale pokud bych měl poradit, asi některý z EVF fotoaparátů.
Skylight filtr není UV filtr...a ani jeden z nich není "proti sluníčku"..(tyhle termíny mi opravdu vadí...to je něco jako svítivost objektivu vs.světelnost - to bylo dokonce otištěno v jednom celostátním denníku).
Jinak UV filtr v podstatě nebyl potřeba již ani na klasických fotoaparátech, zejména pokud se na nich používal zoom objektiv..
V testech to zpravidla vychází tak, že při použití UV filtru je výsledná fotografie horší než bez filtru.
Dříve se zpravidla uvádělo že UV by se "měl" používat ve vyšších nadmořských výškách, na horách..atd. Když Vám pošlu 10 fotografií z nadmořské výšky 1700m, nebo ještě výše...jsem zvědav zda uhádnete která byla focena s použitím UV a která ne..
Znovu opakuji že o vyhazování fotoaparátů zde nebyla řeč..to je mi podsouváno ač jsem to nikdy neřekl.
Jasně, nic ve zlém, fotografové se přece nebudou hádat...
Termín svítivost objektivu, to jsem fakt ještě neslyšel... A ani já jsem netvrdil, že skylight filtr je UV filtr. UV filtr jsem za zbytečný považoval skoro vždycky, ale skylight se mi zdá dobrý, třeba u moře. Asi to není nijak pronikavé, ale tam je užitečný i jako ochrana objektivu, už dávno se tvrdilo, že líp se čistí sklo filtru než přední čočka objektivu. Nechtěl bych svůj elmarit čistit třeba od kapek mořské vody...
Vyhazování fotoaparátů, to je hrozný termín, to věřím, že neděláte... Já je spíš odstavuji z provozu. Ale stejně se mi stýská po klasické fotografii.
A na otázku - jaký fotoaparát vybrat, bych třeba navrhnul i Olympus Pen, začíná se mi moc líbit.
UV filtr měl smysl u filmových fotoaparátů, u digitálních je úplně, ale opravdu úplně zbytečný, jsou ale jedinci co si UV filtr nasazují na objektiv jako ochranu přední čočky, ale od toho je víčko, tak nač nasazovat na objektiv kus bezceného skla :D
doplněno 11.05.12 09:22:žádný filtr nemá v digitální fotografii smysl, kromě polarizačního a šedého
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.