Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Novou baterku - nabít nebo vybít?

Od: qdd odpovědí: 16 změna:

Ahoj, když si koupím např mobil, nebo tablet, tak co je lepší, nechat baterii úplně nabít a poté zapnout, nebo zapnout a nechat vybít?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dle mého názoru je to úplně jedno. Určitě tam bude baterie typu Lo-ion nebo Li-pol a ty paměťovým efektem netrpí.

Ale já bych nejdříve nabil a potom zapnul.

martinhajek*
hodnocení

2x
I u Li-Ion a Li- Pol výrobci doporučují ze začátku aspoň 2x až 3x doplna nabít.
Mimochodem, pokud se lithiový článek vybíjí jen částečně, klesá mu životnost. U tohoto typu je jen 200 - 300 nabíjecích cyklů - potom jde kapacita zvolna dolů, o čemž výrobci zarytě mlčí. Zároveň by se tyto akumulátory neměly nechat dlouhodobě skoro vybité - jejich čip nedovolí vybití v přístroji pod 3V/článek, pokud ale klesne napětí samovybíjením (je nízké, ale je) pod 2,7V/článek, dojde doslova k jeho smrti.

Naopak, nabíjecí cykly jsou počítány z úplného vybití na úplné nabití. Jakmile se nabíjí kdykoliv je možnost i když baterka je jen částečně nabitá, tak se životnost mnohonásobně prodlužuje. Jednou za čas to ale chce provést plný cyklus.

Kdysi doporučeno a sám jsem si to ověříl na svých mnoha zařízeních s Li-XX články ;)

čip nehlídá jejich podvybití, ale nabíjení. Aby nedošlo k podvybití hlídá vlastní přístoroj (notebook, mobil, PDA...)

martinhajek*
Ten čip hlídá max. napětí, min. napětí a odběr (a případně i zkrat).
Dřív se doporučovalo tyto články provozovat co nejvíc nabité, ale dnes se spíše doporučuje co nejvíce využívat jejich kapacitu.
Akupaky Li-Pol do modelů letadel mi déle vydržely, když jsem je "cykloval", a to zhruba 3 sezóny. Pokud jsem se je snažil udržovat co nejvíc nabité (i po krátkém letu), měly po sezóně třetinovou kapacitu a hlavně zvýšený vnitřní odpor - elektrolet byl líný a při akceleraci selhávalo napájení jeho elektroniky. Ale je pravda, že dnešní li-pol články už jsou určitě o kus dál, tehdy se uvádělo 150 cyklů (bylo jich ale určitě víc).
Dneska ze synovcem žhavíme žhavíky :)
Bzzz...bzzzzz...!
doplněno 07.05.12 15:07: Jen to palivo by mohly kurvy slevnit!

martinhajek:

asi jak v čem, možná u modelářů, ale zatím jsem neviděl Li-xx článek, který by byl hlídaný čipem na proud a napětí , hlídání bývá u baterií (více článků v sérii) tam to hlídat musí, aby se články nerozhodily, ale dost často se Li-xx zapojují paralelně a tam se zase nic nehlídá...

martinhajek*
Není nic jednoduššího, než to vyzkoušet. Mám doma Li-pol ještě z N6233, tak se jí podívám na zoubek.

No vidíte a já jsem zas četl, že se počítá každý nabíjecí cyklus i jen z poloviny.

Neměl jste spíš na mysli úplně vybít? Nebo spíše úplně vybít a naplno nabít. Mimochodem, většinou se snad doplna nabíjí.

Máte prosím odkaz na nějaké stránky, kde to výrobci doporučují?

Sám to tak sice dělám, ale někde jsem četl, že je to úplně jedno, tak bych si to chtěl ověřit.

jakub*
hodnocení

0x

Přesně jak již bylo řečeno. U dnešní elektroniky je to jedno. Zhruba před měsíce jsem si kupoval nový mobil a právě na tento dotaz jsem se obsluhy ptal. Bylo mi řečeno, že je to úplně jedno. Jednoduše mobil/tablet prostě zapnete a až se vybije tak ho připojíte na nabíječku. Ale jak říkám. Je jedno jestli je baterie vybitá nebo nabitá na 50%. Samotná baterie se tím nijak nepoškodí.

Ale váše obavy chápu. Také si pamatuji staré časy, kdy se vše doporučovalo úplně vybíjet a pak plně nabíjet :)

spíš bych řekl, že první nabíjení je důležité nepřerušovat... neukončit dokud probíhá, ale vzhledem k tomu, že nové baterie podvybití poškozuje (elektronika by to neměla dovolit) raději bych první nabíjel.

hodnocení

0x

Nevím kde ,ale někde jsem četl,že baterie Li-Pol a LI-ion se mají dát nabíjet přibližně v té době když je jejich stav úřibližně na 1/3 plného nabití.,zatímco třeba NI-Mh nebo NICd po, úplném vybití.Každopádně mobil při koupi nwn jak tablet, má baterii jen aby se dal zapnout a předvést zákazníkovi,takže se misí dát nabít.Navíc jsem četl zkušeností lidí aktivně využívající tyto moderní vymoženosti,že když PDA dává při cestách domu a do prace,k zákazníkům atd do autonabíječky,tak že po cca 4 rocích je baterie co se výdrže táká jako nová!

diesel:

Jo, přesně...NiMH-NiCd by se měly nabíjet po úplném vybití což je nějakých 0,9-1V na článek, níž se vybíjet nesmí to jdou hodně rychle do háje, má se to dělat kvůli paměťovému efektu, ale odborníci tvrdí, že na to aby se paměťový efekt projevil by se nabíjecí nekázeň (nabíjení nevybitého článku) musela provést několikrát po sobě a pak se díky tomu efektu kapacita sníží, ale není to nevratný proces, stačí zase vše dodržovat a článek se vrátí do původní kondice. Od dob co používám Ni-MH Eneloope a jim podobné, tak nemám problém s ničím, dívím se že se vůbec ještě vyrábějí obyčejné Ni-MH

hodnocení

0x

Koukám,že každý tu píše něco tak přispěji taky.Když jsem toto hledal,tak jsem nalezl a vyplynulo mi z toho toto: MiMH,NiCd atd vybít úplně a nabít taktéž úplně-mají pamětový efekt.Naproti tomu jsem vyčetl u baterií Lion a Lipol doporučení nabíjet přibližně v třetině stavu nabití (tj u MT zn Nokia při prvním pípnutí že je vybitá!nwn zda i ostatní zn.)

diesel:

paměťový efekt je pověra, články by se musely několikrát částečně vybít a nabít aby se začal projevovat a Li-xx je dobré nabíjet kdykoliv kdy je to možné...

Ohledně těch Li-xxx jsem někde četl, že se má nechat třetina, jinde zas psali 20% Někde psali i míň. Ovšem to hlavní je nenechat to dojít tak daleko, že se přístroj kvůli prázdné baterii vypne. To už je baterka tak slabá, že se ničí.

pepr:

to není pravda, každé zařízení, konstruované na jakýkoliv akumulátor se vypíná na jeho minimální hranici aby se nepoškodil - 3,4V Li-xx, 0,9V Ni-xx

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]