Nejste přihlášen/a.
Zdravím, potřeboval bych poradit. Koupil jsem si plasmové budíky do auta a jelikož mám americkou verzi vozu tak mi budíky nekomunikují s regulací jasu. Proto mi bylo doporučeno použití potenciometru, ale já jako laik absolutně nechápu jakej vybrat a jak ho kam zapojit. Pomůže mi někdo prosím?
Vím, že to nebudete chtít slyšet, ale jakožto laik toto svěřte raději někomu, kdo tomu trochu hoví. Mohl by jste si nadělat víc škody než užitku.
Jinak potenciometr je tzv. proměnný rezistor (odpor), čili součástka, která v závislosti na manuálním nastavení mění hodnotu svého odporu. Nejspíš bude potřeba potenciometr zapojit do napájecího obvodu podsvícení budíků. Jelikož neznám přesné technické specifikace výrobku, těžko takto soudit, jaký potenciometr by byl nejvhodnější. Ale jelikož čtu, že podsvícení je dosaženo vysokonapěťovou metodou, buzenou násobičem, možná to nebude tak jednoduché.
Tak to asi opravdu nebude tak jednoduché... Já právě reagoval na to, že v návodu přesně píšou že přístroj správně nefunguje v některých případech a přímo výrobce doporučuje přidání 500ohm potenciometru. Tak jsem si myslel, že potenciometr pouze naletuju někam na přívod a problém bude vyřešen.
Tak když to doporučuje sám výrobce...kupte 0,5kOhm potenciometr, vpasujte ho na napájení (předpokládám že na vstup násobiče) a je to.
Invertor pro elektroluminiscenční fólie má spotřebu proudu řádově v miliampérech. Fólie začne světélkovat už od nějakých 40V, důležité je aby napájení bylo střídavé, na stejnosměrné nepracuje, proto je tam ten invertor, fólie je totiž kapacitní zátěž. Říká se, že tento způsob osvětlení nemá moc velkou životnost a spíš se od něj upouští. Už před mnoha lety byly pokusy takto dělat podsvit v letadlech a nakonec se vše vrátilo na podsvit žárovkami / ledkami a plexisklem...
Děkuji moc za odpovědi...Takže by mělo stačit vložit tento potenciometr s příkonem 0,1W a odporem 500ohm? gme.cz/...
V nabídce mají i 0,2 a 0,5 ale nejsou pro Hradec skladem.
Teď jsem si všiml, že tam je stabilizátor, na kolik to stabilizuje? Dávat ten potenciometr do těch míst co je šipka by nemuselo mít moc smysl, protože ten invertor pracuje v nějakém úzkém rozsahu a mohlo by se stát, že by po většinu točení potenciometrem byla tma. A na výstup invertoru je to malá hodnota. Myslím, že je to trochu na menší laborování aby to chodilo pěkně. Dál mě napadá, kam se to má vlastně zapojit? Když je tam ten stabilizátor, tak to těžko může fungovat se stlumováním budíku co je v autě z výroby Já bych to asi celé trochu překopal :D
Ono to nemá nic společného s verzí automobilu, prostě to stmívání nebude chodit díky tomu stabilizátoru za žádných podmínek...
Ten potenciometr nezapojovat jako potenciometr, ale jako reostat (prostřední a pravý vývod) zařadit do plusové větve za stabilizátorem.
Ono původně měly ty budíky komunikovat i s regulací přístrojové desky, Když jsem to začal zapojovat tak jsem postupně zkoušel připojovat na různé piny v budíkách a na jednom regulace fungovala ale úplně naopak. Když se ztmavovala přístrojová deska tak se naopak zesvětlovaly budíky, čili z tohohle hlediska jsem usoudil, že to správně nepracuje. Tak jsem připojil + na jeden z ostatních pinů, který přiváděl proud po rozsvěcení světel. Tzn, že mi to teď svítí na plno neustále. To samozřejmě není vhodné za noci, kdy to značně oslňuje. Tím pádem jsem to chtěl vyřešit potenciometrem. Děkuju moc za každou radu, jsem za to vděčný, protože mi to opravdu ohrožuje noční jízdu. Čili vy byste mi doporučili jaké řešení? Zapojit potencioemtr jako resostat před konventor? Jinak ten stabilizátor by podle známých co to instalovali neměl mít nijak značný důvod, já ho ani nikam nepřipojil...měl by fungovat něco jako chladič.
Zajímalo by mne, jaký ten stabilizátor je (co je na něm napsáno)? Pak jakým způsobem je proveden původní podsvit budíků (žárovky / LEDky )? Pak by se dalo něco vymyslet
Tak jsem lehce prohlédl schema, jsou tam normální žárovky, pokud by měl ten invertor napájení 12V tak by to mělo normálně pracovat i s tou původní regulací jasu. Osobně si myslím, že ten invertor je na menší napětí, ale i to by šlo řešit, dávat tam poťák navíc mi příjde zbytečné.
doplněno 07.05.12 16:29:Zapoměl jsem dodat - ten invertor je určitě na míň, jinak by tam ten stabilizátor nebyl, jestli někdo to má zapojené bez něj tak riskuje odpálení invertoru, nebo minimálně té luminiscenční fólie. Protože ten invertor bude dávat víc než je zdrávo a té folii stačí málo, lehce se v některých místech prošlehne a bude úplná tma.
Přesně tak, jsou tam žárovky. Já právě taky očekával, že to bude normálně fungovat ale zkusil jsem snad všechny kontakty na budíkách a jen na jednom se to měnilo ale bohužel naopak jak jsem již psal. A kam by podle vás měl být ten stabilizátor připojený?
Nač zkoušet piny? Zkušebně bych to zapojil na kontakty jedné z podsvitových žárovek, ale pozor na dodržení správné polarity a hlavně nejdřív zjistit kolik snese ten invertor. Stabilizátor vidím nakreslený na tom obrázku, jen nevím na kolik stabilizuje, to je dost důležitá věc, z toho by se dalo usoudit na kolik voltů je ten invertor.
Tak já se budu snažit znovu rozebrat a zkusit napojit na jednu z žárovek ale mám pocit že to stejně regulovat nepůjde a v tom případě bych měl pokračovat jak podle vás? Jsem lajk a nevím co tím stabilizátorem výrobce myslí ani kam ho připojit a už vůbec jak zjistit na kolik stabilizuje.
Hmmm...tak ten byl kdysi v prodeji v GME a měl napájení 5V, někde jej mám z dob kdy jsem dělal s luminiscenčními fóliemi podsvit LCD. Schválně zkusím jak se chová když se do něj pustí víc a co z něj pak leze. Měl dost hanebnou účinnost což v autě nevadí.
doplněno 07.05.12 17:54: Na tom stabilizátoru to bude napsané, pokud to je běžně používaný stabilizátor řady LM78xx tak to poslední dvojčíslí je napětí které stabilizuje
Hlavně pokud je opravdu jen na 5V tak bych přímé napojení neriskoval a se stabilizátorem to stmívat nebude.
v tom návodu je napsáno ze mění napětí z 12V na 100V a 600Hz.. Kam bych tedy měl ten stabik napojit? Teď teda vůbec nevím jak se z toho dostat
Jo, v návodu to napsali, protože tam je ten stbilizátor, ale mě by zajímalo co je na něm napsáno, na tom černém, malém co má na sobě ten plíšek s dírkou :D.
doplněno 07.05.12 18:38:On tam je už napojený, to že není někam přišroubovaný by nemělo vadit pokud moc nehřeje to je jen chlazení.
jo ahaaaa tak to se nemusí nikam šroubovat tak to pak jo. No tak já to rozdělám a zkusim se na to mrknout co je na něm napsanýho a co si tím pomůžem? Teď jsem četl na honda-clubu diskuzi, kde si kluci objednávali tyhle indigla a jeden z nich řešil regulaci jasu právě nějakým potenciometrem, který ho údajně přišel na dvacku. Tzn. že by to nemusel být ani nijak zvlášť výkonový.
Tak já to trochu shrnu:
Ten invertor co vyrábí těch střídavých 100V na luminiscenční fólie je na 5V, jelikož v palubní síti je 12V, tak tam jednoduše připojili stabilizátor na 5V, protože ten stabilizátor udržuje napětí pořád na 5V, tak nemůže fungovat stmívání budíků, protože když jde na žárovky při plném svitu 12V , nebo třeba 7V při stlumeném osvětlení budíků, tak ze stabilizátoru leze pořád těch 5V. Samozřejmě že zařazením toho poťáku mezi stabilizátor a invertor bude stlumování fungovat, protože se bude zmenšovat těch 5voltů do invertoru a ten bude vyrábět méně než 100V do té fólie. Já jen chtěl vymyslet něco co by fungovalu s tím původním stmíváním, protože nejsem zastánce nějakých dodělávek a přibastlených ovladačů, když to není vyloženě nutné. Mám rád co nejelegantnější řešení. Osobně bych se snažil o řešení, které by těch 12V nestabilizovalo na 5V, ale zmenšilo o 7V což by vedlo k tomu, že by původní stmívání fungovalo, ale takhle jednoduché řešení by mělo za následek, že by to regulovalo z maxima asi do úplné tmy, což by taky nebylo žádoucí. Až budu mít trochu času, tak vyhrabu fólie a invertor a budu trochu laborovat - jen tak ze zajímavosti. Konečné řešení je na vás a nejednodušší to je s tím přidaným potenciometrem.
Mockrát vám děkuji za všechny vaše rady. Nenadarmo se říká dobrá rada nad zlato. Zvolím tu možnost s potenciometrem. Taky nejsem zastáncem zbastlených zařízení ale tohle mi až takové nepřijde. Poťák si vyvedu někam na nenápadné místo a svůj účel to splní na 100%. Zítra tedy koupím potenciometr na 500 ohmů a jen ještě neporadil byste mi jak ho zapojit?Děkuji
...jeden o voze druhý o koze... Tazatel myslí doporučení výrobce těch budíkových podsvitů a ten uvádí 500 Ohm
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.