Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
asi 2 týdny mám novou zrcadlovku a potřebovala bych vědět jednu věc. Jak s ní mám zaostřit,když se fotím na samospoušť?
Normálně to umím,ale když chci použít právě samospoušť,nevím,jak to udělat,aby fotka byla zaostřená dobře.
Jak na to? Kam mám ostřit?
Našteluju foťák, nastavím samospoušť, lehce namáčknu spoušť - bzzzz bzzzzz autofokus zaostří, automat nastaví expozici. Domáčknu spoušť, běží countdown, ale ostření a expozice se nehýbou, je tam zamčené to, co se nastavilo před domáčknutím spouště.
cik...cik...cik...blik! a je to.
Ale jiné foťáky možná fungují jinak.
Přepněte na MF...zaostřete pomocí LCD či matnice..
Pak se dílo podaří...
AF při samospoušti samozřejmě nepoužívejte...
doplněno 28.01.13 14:00:mowla: to anmo, ale pokud při použití samospouště bude mít nastaven režim AF-A nebo AF-C, pak je poměrně vysoká pravděpodobnost špatného zaostření...v režimu AF-S s predikcí pohybu ovšem také...
MF je jistota..
doplněno 28.01.13 14:24: mowla: to známe asi oba...Nicméně pak nepatří takovému člověku SLR do ruky..A špatného zaostření při "zapomenutí" MF si v hledáčku snad všimne každý (tedy...měl by
Nejlíp, když zaostříš manuálně.
Pokud manuálně ostřit nechceš, musíš zvolit buďto takovou hloubku ostrosti aby byl focený objekt (tedy zřejmě ty) ostrý a nebo musíš bod automatického ostření zvolit na místo, kde na snímku budeš.
doplněno 28.01.13 14:21:Martincakl: Jasně, já to vím - ale taky znám některé majitele zrcadlovek, kteří foťák z plnoautomatu nepřepnou a nepřepnou - a pokud ano, bleskurychle na to zapomenou a dál fotí se špatnými nastaveními (ono se to pokazilo)...
Martincakl: No - asi by ses divil - aspoň já žasnul, když se mne přišla známá zeptat, jak dostane fotky z foťáku tak, aby na nich bylo něco vidět - a já pak zjistil, že fotila víkend v zimě na horách s expozicí 1/4, 800 ISO! Poté, co jsme eliminovali "ono se to pokazilo" si vzpoměla, že pár dnů předtím zkoušela fotit úplněk (ze stativu) a někdo jí "to" poradil... Měsíc pěknej, z hor nic...
A, že v hledáčku bylo bílo, jí divný nepřipadalo...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.