Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
myslíte si, že má vůbec smysl shánět "kvalitní" kompaktní fotoaparát do cca 3tisíc?
Je mi jasný, že v téhle cenové kategorii to nebude žádný zázrak, ale má někdo ze zkušenějších fotografů "překvapující" zkušenosti s nějakým takto levným přístrojem?
´Nehonit´ za co nejvíce "megapixlama", spíš koukejte na co nejlepší optiku (co největší zoom při co nejmenší světelnosti)... Jenže v této kategorii je největší ´devizou´ foťáku design...
doplněno 29.04.12 21:05:Kruci - špatně jsem to formuloval - co nejvyšší světelnosti, pochopitelně - tedy aby ta čísla byla co nejmenší...
ono nejde zas tak o design, spíše prostě o to, aby padl do ruky, respektive se vešel do kapsy.. )
a když půjdu na procházku se svým tříletým klukem a budu mít u sebe spousut dalšího "vybavení" , abych vytasil něco slušnýho )
Jo jo - i to, jak se drží, kam se vejde - případně je-li aspoň trošku odolný proti vodě či nárazu - to je taky design...
ale no tak...
to je ost nekonkrétní odpověď . . .to mi nic konkrétně neporadíš? ... mě je jasný, že 10 nebo 14 mpix mi nepomůže...
Vezmi něco lepšího z druhé ruky, napč Canon G9 - profesionální kompakt se občas za 3 prodáva´... a to je panečku foťák, ako zrcadlovka, a nebo nějaký nikonek... ty jsou taky dobré... stačí do 8MPX a pak jsou pěkné forky, jde o to nehonit se za MPX, ale objektivem - viz výše... a nebrat olympus - špatné zk. a taky bacha na tužkové baterie, radši lion... vydrží víc,...
Honba za světelností je blbost, zvlášť u kompaktu, velikost zoomu je dobré zvážít, čím větší tak je objektiv opticky horší a vždy je to záležitost kompromisu. Megapixely taky nejsou k zahození, přestože si mnoho rádoby odborníků myslí, že je to jen módní záležitost, tak¨množství megapixelů má své opodstatnění a pokud budeš fotit na míň, tak výsledek bude vždy podstatně lepší než kdybys koupil foťák s který na to co fotíš by měl jako maximum. (např. pokud budeš fotit 14MPX foťákem na rozlišení 10MPX tak fotky budou lepší než když si koupíš rovnou jen 10MPX foťák) A na závěr je dobré si promyslet v jaké formě budeš fotografie mít, pokud v papírové a větší formát tak je dobré se trochu víc na tu kvalitu zaměřit, pokud hodláš fotky prohlížet většinou na PC, tak si s výběrem nelam hlavu, vyhoví jakýkoliv kompakt.
No, když už jsem trochu zabředli... jde mi prostě o to, že nemám náladu ani čas na každou procházku, nebo výlet tahat nějaký "monstrum" který teď mám (a končí mu životnost - proto to řeším) u kterýho si sice vyfotím pěknou fotku ,a le stojí to moc času, který chci raději věnovat rodině Sháním nějaký překvapující pidi foťák, který mi to jakš takš zastoupí... ten typ na bazoš se mi líbí, jen toho není moc k mání, proto sháním něco novýho za rozumnej peníz a aby to mělo rozumnej výsledek.. tudíž... nechci svýmu dítěti říkat : mohl by jsi se rozplácnout ještě jednou : -) chci to mít zaznamenaný, dívat se na fotku na posvým udělaným dvd a maximálně si vytisknout fotku do formátu a4.. toť vše..uff jsem to rozvinul
...
Nerad doporučuji konkrétní modely, neboť každý musí sám nejlépe vědět co mu vyhovuje, ale vykašli se na kompakty od Canonu a podobných značek, které jsou možná dobré v zrcadlovkách a zaměř se spíš třeba na tohle:
Pokud chceš něco malého do kapsy, tak tento tě plně uspokojí a cenově je v limitu
Je poněkud větší a težší, větší zoom, ale méně širokoúhlý, "nikonní" kompakty nebývaly moc uživatelsky přívětivé, ale za tu cenu by nemusel být nejhorší...
počkej si na něco jako aukro.cz/...
JE TO FAKT DOBRY´, KVALITNÍ FOŤÁK, RYCHLÉ FOCENÍ, DOBRÁ VIDEA, NENÍ CO VYTKNOUT, měl jsem ho a kvalita je srovnatelná s zrcadlem od canonu (1000d) /mám teď/.
Z osobní zkušenosti můžu doporučit Canon Powershot A3100 IS
Má optický stabilizátor, 4x zoom, světelnost 1:2.7, 12 MPx.
Mám ho už dva roky, fotí se s ním velmi dobře, vleze se do kapsy a v ceně je i akumulátor s nabíječkou, který dle mých zkušeností vydrží zhruba stejně jako modely s 2x AA bateriemi. Display má velký, jemný a dobře viditelný i na slunci. S automatickým režimem dokáže fotit každý z rodiny, na "program"si můžete ručně nastavit citlivost ISO, vyvážení bílé, kontast, saturaci, ostrost, a nastavení jasu. Videa natáčí se zvukem pouze v 640x480, ale na zachycení momentek stačí. Kvalita fotografií při té ceně je super, fotím "jen"na 5MPx a fotky jsou opravdu pěkné, ostré.
Nejkratší ohnisko má 35mm a to není moc dobré, na focení v místnosti nedostatečné. Mám takový jeden z foťáků a musím na něj dávat širokoúhlou předsádku 0,7x
A co Casio Exilim EX-ZR10?
Na dTest.cz získal 6. nejlepší hodnocení.
A na TSbohemia ho mají za 3200 interlink.tsbohemia.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.