Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám zesilovač SHARP sa-10. Při delším zatížení se začne přehřívat a v tišších částech skladby jakoby vynechávat a chrčet. Chladič je žhavý jako prase. Po vypnutí a vychladnutí zase hraje nějakou dobu normálně. Už dříve se mi tohle stávalo, ale vyřešil to přídavný větráček. Teď už to dělá zase, ale vodní chladič dávat nechci. Předem děkuji za rady.
Už řešení problému větráčkem není zrovna dobré, pochybuju že by se u Sharpa inženýři sekli a spočítali špatně chladič .
Problém asi bude v nesprávném zatížení zesilovače. Jsou na něj zapojeny reprobedny se správnou impedancí?
doplněno 29.04.12 04:50:Když tak koukám na to foto tak ten kus plechu bych nahradil kusem poctivého žebrovaného profilu (svislé žebrování aby samovolně prodil vzduch) a bude to studené i bez větráčku
Je pravda že když sem tam měl starou TESLA bednu asi 10W tak to nehřáslo skoro vůbec, ted je na tom připojená JVC G-MAX bedna, v níž jsou dohromady 3 repráky (paralelně zapojené) a dohromady mají 155W a impedanci 5 OHMů. A když je zesík dlouho potichu, tak je pouze lehce vlažný.
To bude ten problém, dovolil bych si typnout, že ten zesilovač je stavěný na 8 ohmů. Na 5 ohmové bedny je přetížený skoro dvojnásobně, jestli se nepletu tak jsem někde na netu našel že má 2x20W, takhle se z něj cucá zhruba 2x32W, tak to se nedivím, že topí a je trochu zázrak, že to přežívá :D
doplněno 29.04.12 06:41:Jinak watáž u beden znamená kolik snesou, se zatížením zesilovače nemá nic společného.
A jde nějak zvětšit ten odpor? třeba sériově zapojit k bedně odpor? Je to možné? a nebo mám sehnat jinou bendu.
doplněno 29.04.12 08:21:Tadyto je napsáno zezadu u výstupu, nejsem z toho moudrý.
Odporem to vyřešit lze, ale zase se ztratí výkon který by mohl burácet v bednách na tom odporu. Podle fota štítku by neměl být problém 4,8,16 to znamená, že může být i 5. Tak bude problém v tom chlazení. Řešil bych to tím lepším chladičem, ti inženýři od Sharpa to opravdu nějak podcenili (podle fotky je ten kus plechu docela ostudný), chladit zesilovač větrákem je trochu hanebnost, na jednu stranu je snaha o perfektní zvuk s minimálním šumem a to še se zkazí šumem větráku :D
Kdysi jsem měl podobný problém, z výroby nedostatečný chladič z kusu plechu akdyž se to zařízení trochu déle trápilo na vyšší výkon, tak se to zahřálo a začlo to trochu chrchlat, tak jsem tam dal žebrovaný kus hliníku a byl klid.
Nedalo mi to a zesík sem zkusil zapnout: voume na nule a vše vypojene - bedna i vstup. A i přes to je to za 15 - 20 vteřin žhavé že se na to nedá sáhnout..
Pár minut ano, a pak začíná chrčet. A ještě sem chtěl dodat že levý kanál je na tom celkem dobře, na ten to vydrží hrát dýl, ale pravej chrčí furt. Ale ať je bedna zapojená v L nebo P kanálu, hřeje to stejně. já si myslim že už muže bejt nějak připálenej nebo co
Teď ještě jde o to,zda ten horký chladič je ze zdroje,nebo chlazení výkonových tranzistorů.Pokud je v čoudu zdroj,je na tranzistorech nedostatečné napětí a tím i velké zkreslení.A ještě zdroj zatížíš navíc ventilátorem.
JABRAKA
Zdrijem myslíš trafo? pokud ano, tak ten transformátor co tam je je bez chladiče. Chladič se na takový velký čený součástce, ze který je dlouhý ředa vývodů.
Zesilovačem je asi výkonový IO.Pak začoudil.Ale musí mít také ss zdroj,asi spínaný,ten je také řízen nějakým polovodičem,ten výkon musí také dát.Takže tam také musí být nějaký chladič,nebo je vše na jednom chladiči-.
JABRAKA
Jabraka:
Ono to není žádné moc nové zařízení a dle fota je tam klasické trafo, jako koncový zesilovač je bude hybrid řady STK
doplněno 29.04.12 16:52:Jé, vypadl mi obrázek, tak ještě jednou:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.