Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vymena ci oprava nove zakoupeneho zbozi?

Od: kazatel103 odpovědí: 6 změna:
Pred tydnem jsem si koupil tablet,od prvniho dne se vypina, zamrza, po urcite dobe se ztraci signal na wifi atp. Chci ho vratit, ale je mi jasne, ze tablet budou chtit dat do servisu v nemz bude urcite mesic.Mam narok na okamzitou vymenu?Na co mam vubec narok? Diky za radu(prosim o radu pouze ty,kteri vi o cem mluvi) díky

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pokud jste koupil tablet přes internet, máte nárok do 14-ti dnů na vrácení zboží.

Pokud v kameném obchodě, tak máte ve vašem případě nárok na bezplatnou opravu nebo žádat výmšnu za nový kus nebo vrácení peněz.

Na vyřízení reklamace má prodejce ze zákona třicet dní. Pokud to v této lhůtě nestihne, může zákazník požadovat okamžité vrácení peněz nebo okamžitou výměnu zboží za nové.

Odstranitelná a neodstranitelná vada

Když nám prodejce uzná vadu jako oprávněnou, hraje ještě roli, zda se jedná o vadu odstranitelnou nebo neodstranitelnou. Pokud se jedná o vadu odstranitelnou a zboží reklamujeme v prvních šesti měsících od zakoupení, můžeme i tak požadovat výměnu věci za bezvadnou nebo vrácení peněz. V následujících osmnácti měsících může prodejce odstranit vadu i bezplatnou opravou. V případě, že se jedná o vadu neodstranitelnou, která brání užívání věci, musí nám obchodník vrátit peníze nebo vyměnit zboží po celých 24 měsíců záruční doby.

doplněno 21.04.12 13:38:

...výměnu...

kazatel103
hodnocení

At tak či tak, budu požadovat výměnu tabletu za nový, chci se, ale zeptat, mám-li nárok na okamžitou výměnu, nebo budu muset čekat 30dní?

40/1964 Sb., Občanský zákoník

§ 616 odstavec (3) V případě, že věc při převzetí kupujícím není ve shodě s kupní smlouvou, má kupující právo na to, aby prodávající bezplatně a bez zbytečného odkladu věc uvedl do stavu odpovídajícího kupní smlouvě, a to podle požadavku kupujícího buď výměnou věci, nebo její opravou

Podle odstavce (4) Totéž platí i při vadě do 6-ti měsíců.

Kdybyste chtěl pro lepší argumentaci před prodejcem úplné znění toho paragrafu, tak celý zákoník je tady uplnezneni.cz/...

doplněno 30.04.12 18:00:
Tak dobře já vám to teda zvýrazním
§ 616 odstavec (3) V případě, že věc při převzetí kupujícím není ve shodě s kupní smlouvou, má kupující právo na to, aby prodávající bezplatně a bez zbytečného odkladu věc uvedl do stavu odpovídajícího kupní smlouvě, a to podle požadavku kupujícího buď výměnou věci, nebo její opravou.
Záleži na vás co si vyberete.
kazatel103
hodnocení

ano, rozumím, ale jsme stále u té opravy...z toho usuzuji, že okamžité výměny ze strany prodávajícího se nedočkám protože bude určitě neustále argumentovat opravou.

Nějak se to poto, tak znova
§ 616 odstavec (3) V případě, že věc při převzetí kupujícím není ve shodě s kupní smlouvou, má kupující právo na to, aby prodávající bezplatně a bez zbytečného odkladu věc uvedl do stavu odpovídajícího kupní smlouvě, a to podle požadavku kupujícího buď výměnou věci, nebo její opravou
Záleží na vás co si vyberete.
doplněno 30.04.12 18:05:

A nejede to a nejde

Hlavní tam je skoro na konci "podle požadavku kupujícího"

kazatel103
hodnocení

Já si to myslel. ;) Díky za vyčerpávájící výklad a trpělivost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]