Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení stykače V25M

Od: lantros7® odpovědí: 6 změna:

Mám stykač V25M 500V,a chtěl bych jej využít ke spínání kompresoru pomocí hlavic T6.
Nemáte někdo schéma zapojení?
Díky.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Schéma zapojení stykače není problém... nevíme hlavně, zda je to kompresor vyráběný samo-domo na koleně, nebo prodávaný originál kompletní výrobek s tlakovým spínačem, ochranou, vypínačem atd. Podle zadání se dá předpokládat, že to ovládání budete "skládat"jako laik. Bylo by vhodné doplnit co nejvíce informací.

To schéma zapojení a omáčka okolo toho je např. tady: fei1.vsb.cz/...

Ovšem doporučuji Vám obrátit se se zapojením na osobu znalou, s elektrotechnickou kvalifikací... elektrika je svině, kope, zabíjí a dělá škody...

doplněno 29.01.13 04:38: Zkontrolujte, na jaké napětí je cívka toho stykače! Pokud je na 230 V, bude snaha použít to trafo zbytečná.
Nač to dělat jednoduše, když to jde složitě, však?
Tahem zapni, stiskem vypni! Ten vypínač je nejjednodušší a nejspolehlivější. Bez stykače.
Důležitější je správné nastavení rozsahu toho tlakového spínače, případně kvalita tlakové nádoby, pokud bude použita, přizpůsobení otáček motoru otáčkam kompresoru, případně mazání kompresoru a odlučovač oleje a další drobnosti.
Ale to už máte určitě prošpekulované...
doplněno 29.01.13 04:50: A otázka je, zda výkon toho trafa 2 VA bude proudově stačit na přitáhnutí a udržení jádra stykače.
Možná tak na nějakou signalizační žárovku v tom tlačítku T6
Zapojení stykače V25M
hodnocení

Je to samo doma,s kompresorem ze staré tatry.

Mám na něm tlakový spínač(použit ze staré vodárny),a hlavní vypínač je třífázový tahový vypínač.

doplněno 28.01.13 09:30:

Samozřejmě chci použít hlavice T6 AT s trafem 220/24V 2VA co k tomu jsou dělaný.
Jedním tlačítkem sepnout,a druhým tlačítkem vypnout.

Nebylo by lepší použít na ovládání motoru kompresoru tlakový spínač, který při poklesu tlaku zapne, ale hlavně - což je nejdůležitější - při dosažení jmenovitého tlaku vypne?

hodnocení

Mám tam tahový 16A 3fázový 35303-10P vypínač,a chci tam tlačítka.

Od hejkala je to dobrý nápad,akorát chce trošku dopilovat,jelikož tam bude potřeba trafo 220/24V 2VA pro cívku stykače.

hodnocení

Kompresor je již dávno hotový a má už hromadu hodin odtočeno,ale chtěl sem vyzkoušet změnu.

Začalo to tak,že jsem našel stykač,který byl vyhozen.

Všimnul sem si,že má na 3 fázové kotvě jeden šroubek zalomený.

Rozdělal sem jej,vyčistil,a zalomený šroubek nahradil novým.

Mezi tím se mi do rukou dostala krabička z nějakého ovladače, se spínacími hlavicemi T6 AT který sem dostal od švagra.

Jsem technický typ,tak sem začal přemýšlet nad tím jaké by to bylo spouštět kompresor tím ovladačem.

Sám švagr má též dělaný kompresor,a má tam pro spínání SM1E-2,5.

hodnocení

1x

Pokud chcete pouze zapojení jedním tlačítkem zapnout - druhým vypnout, tak je hejkalovo schéma v pořádku. Nedělal bych to jinak.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]