Nejste přihlášen/a.
Potřebuji znát typové značení těchto součástek, viz odkaz. Vím že jde o varistory, ale nevím kde sebrat hodnoty :-/ Pokud je někdo znáte, budu rád za radu (třeba jen datasheet). Dotaz jsem položil prve na elektro bastlírně, ale díky arogantním reakcím tamních uživatelů mě tam asi už neuvidí
A jsou to opravdu varistory? Podobné byly termistory z Metry Šumperk, používané systémem URS v sedmdesátých letech v analogových regulátorech. Zkuste změřit odpor ve studeném a popř. zahřátém stavu
Ano jsem si jistý, to mi ověřili i na bastlírně. Zkoušel jsem je měřit i měřičem izolačních odporů při 500V DC, oběví se na nich fialová záře a odpor ukazují velmi malý. Pokud se napětí nepřekročí, ukazují odpor několik MΩ.Používají/používaly se jako přepěťová ochrana u napájecích svorek v autorádiích, ale i v PC jsem se s nimi na jedné desce setkal, už bohužel nevím na které :-/. Varistor že je dioda? Jabrako nepletete si to s Transilem či Trisilem?
Doplňuji odkaz když jsem se na tuto součástku kdysi ptal na bastlírně: ebastlirna.cz/...
Nyní jsem se, z nouze, ptal na typové označením nikoliv co je to za součástku, můj dotaz nyní moderátor zatrhl a nazval mě že jsem natvrdlej Avšak dotaz co je to za součástku a typové značení těchto součástek mi jako jedno a totéž nepříjde
Napadá mě, nemohla by to být nějaká bleskojistka?
Přijde mi, že jako přepěťová ochrana by měla být dříve k vidění tahle součástka v PC na desce telefonního modemu jako ochrana na vstupu linky. V autorádiu by tedy měla být nejspíš někde na vstupu antény. Zdá se, že se běžně v prodeji příliš nevyskytuje, ani údaje podobné součástky tedy dostupné nebudou.
Předpokládané hlavní vlastnosti by měla být malá vlastní kapacita a velký odpor (ve stavu bez napětí) a naopak nízký odpor při určitém přiloženém napětí (to už sis ověřil). Pokud jsou k dispozici vhodné měřící přístroje a běžné laboratorní zařízení, lze některé parametry neznámé součástky poměrně snadno změřit.
Byla-li součástka skutečně na místě přepěťové ochrany, pak na přesných hodnotách zase až tolik nezáleží, příchozí napěťový impuls nemá předem známou energii a tak ochrana buď vydrží a ochrání a nebo ne. Jinak řečeno "lepší tam něco dát než tam nedat nic".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.