Nejste přihlášen/a.
V podstatě chceš zdroj SS proudu.Asi pro napájení svítivých diod,jak je dole napsáno.To ale musíš přesně popsat.Kdo se má v takové otázce vyznat?
JABRAKA
adapter na mobil - 10v strid.napeti z nej draty ke menici na stejnosmer a ze menice na 3 diody seriove zapojene.
Měniče jsou většinou na změnu SS proudu na střídavý. Pokud chceš napájet 3 LEDky, možná by stačil i vhodně zvolený sériový odpor...
Nejjednoduší napáječ LED diod lze udělat ze starého telefonního napáječe. Dává už usměrněný proud, takže zbývá doplnit srážecím odporem v sérii s diodami. Jeho hodnotu spočítáte pomocí ohmova zákona podle napětí konkrétního napáječe a požadovaného proudu celým okruhem.
Měničem rozumíme ze stejnosměrného na střídavý. Musím vědět, jaký je potřebný výstupní proud a napětí, tady jde o usměrňovač, ze střídavého na stejnosměrný. ne? Takových je na intu... Takže podle napětí a proudu si najdu v katalogu diodu, stojí to pár šupů, pak trafo, kondy aj. A proč 3 ks diod? Kde je schema? Buď 2, nebo 4 diody. Co to jsou za údaje, to jsou LEDy? Tranzistor je v případě, že by to mělo být stabilizované. To jsou info...
doplněno 30.03.12 17:47:K tomu měření, to je problém u takových zdrojů, ony nebývají pořádně vyfiltrované, takže měřák (jaký?) ukazuje i střídavou složku. Vycházet se štítku, měřít i proud.
buss:
není mi známo, že by běžné multimetry měly oddělenou stejnosměrnou složku na střídavých rozsazích. Prostě multimetr ti na střídavém rozsahu měří i stejnosměrné napětí a ne nějakou střídavou složku špatně vyfiltrovaného napětí
Nehledě na to, že dnešní spínané zdroje používané téměř všude, s filtrací problém nemají, zvláště když pracují řádově na desítkách kiloherz.
doplněno 31.03.12 20:54:A vycházet ze štítku?.?.?.? Nokia klasické nabíječky měli dle štítku 6V, zatížené dávaly 9V a na prázdno i 15V :D To mi je štítkový údaj hóóódně platný...
Nevím jak ty, ale já měřákem změřím vždy co potřebuji, ať je to střídavé, nebo stejnosměrné
merim sprave miliampery pokud mam multimetr zapojeny jako na obrazku? jestli ano tak mi to ukazuje nulovy hodnoty to se mi zda jako blbost ale kdyby prece ty ampery byli mali jak mam ampery zvetsit ( co nejlevněji )
Pokud dobře vidím, máte měřák přepnutý na měření napětí (V), nikoliv proudu (A). Při takovémhle připojení Vám bude ukazovat nesmysly. Doporučil bych Vám přečíst si něco o základech elektrotechniky.
doplněno 01.04.12 09:30:V případě, že jste měl při měření přepínač v poloze označené žlutou čárou, mělo by to být O.K.
On měří napětí a má to přepnuté správně. Jen si neuvědomil, že hodnoty jsou ve [V] voltech, nikoliv v miliampérech, [mA]. Si myslím.
Potřebuješ:
diodový usměrňovací můstek
kondenzátor, zkus třeba 470 μF/25 V
rezistor 610 Ohmů
Umíš pracovat se schématy?
doplněno 22.04.12 22:03:Rezistor platí pro 10V AC -> 14,1 V DC.
doplněno 22.04.12 22:06:Tohle možná pomůže zirafoviny.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.