Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vysokofrekvenční generátor s 555

Od: fatalwir® odpovědí: 16 změna:

Zdravím. Postavil jsem si TOTO ale když to zapnu na 9V baterii tak se 555ka začne opravdu rapidně zahřívat a zvuky se pomalu mění (v závislosti na teplotě) a pískač (magnetic buzzer) který k tomu mám připojený na výstup tak se zahřívá také. Potenciometr jsem si tam dal 100kOHM (místo původního 50kOHM) ale to by podle mě vadit nemělo. Nevíte co mám špatně? Díky

doplněno 29.03.12 21:09:

Popřípadě neznáte někdo jiné zapojení které ma stejnou funkci? Ale potřebuju aby se tomu dala měnit frekvence potenciometrem. Zkoušel jsem i astabilní klopný obvod (multivibrátor) s kondenzátory 22nF ale nedalo se to regulovat a po chvíli jsem pískání neslyšel ani já a že slyším i téměř 30kHz (je mi 15)

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

radarbrdy*
hodnocení

0x

nepíšeš jaký tam máš reproduktor. Je jasné, že při malé impedanci výstup Q bude přetížený a IC shoří. google: 555 astable timer

hodnocení

Psal jsem že mám na výstupu magnetic buzzer (nevím přesně jak se tomu říká česky ale já tomu říkám magnetickej buzerant) ale je to možné že má malou impedanci zkusím sluchátko z telefonu to má 50OHM

lui*
hodnocení

0x

Na první zkouknutí tam chybí C na výstupu, do serie s tím reprákem.

hodnocení

A k čemu by tam měl být kondík (jestli dobře chápu) a jak velký?

lui*

Oddělí ss a stř. složku signálu. Na repro půjde jen střídavá. A hodnota tak od 1M do 220M. Napětí stačí na 16V. Plusem smětem k 555, minusem na repro.

hodnocení

lui hodnoty máš na mysli v jednotkách mF nebo µF protože MF je totální blbost. A asi elektrolytický?

lui*

M je mikro. A je to normální označení, běžně používané.

A BMBX má pravdu. Pokud by jsi použil nějaké piezo tak ten kond. by nebyl potřeba. pokud použiješ obyč, repro tak tam kond být musí.

Jak jsem psal M je hodnotou mikroFarad, ale znamená to Mega-piko-Farad, proto existuje označení kondenzátoru G. 1G jsou označeny kondenzátory v miliFaradech - Giga- piko- Farad. Prostě v tomto druhu značení se vychází z toho jakoby měla kapacita základní jednotku pF, která je z hlediska hodnot přijatelnější.

hodnocení

šmarja pak se v tom má člověk vyznat *zed*M bylo vždycky mega třeba MV megavolt MA megaampér a i ve škole se učíme že třeba mikroampér je µA

doplněno 31.03.12 18:27:

a mili- je m

doplněno 31.03.12 18:28:

a já už z toho mám hlavu na výbuch prosím kdokoli napište mi tu hodnotu v µF

Vždyť je to jasné pokud je u kapacity mikro tak je to mikro, pokud je u kapacity M tak je to MEGA ve smyslu MEGA PIKO FARAD, takže taky mikro. Když je u kapacity G tak je to GIGA PIKO FARAD - takže mili FARAD - co je na tom nepochopitelného?

Je to z toho důvodu, že většina jednotek se běžně pohybuje například od Mega do mikro, jen kondenzátory jsou spíš od mili po piko a protože je to většinou všechno tak malé, tak se někdy využívá značení jakoby PIKOFARAD byla základní jednotka.

Proto se používá značení: 1 ... pF

1k...nF

1M...uF

1G...mF

doplněno 31.03.12 19:37:

Nikdy se nepíše u kondenzátoru třeba 1MF, ale 1M a protože se jedná o kondezátor tak je každému elektronikovi jasné že se jedná o 1uF...

hodnocení

0x

Na první pohled je chyba v tom, že správně má být použit piezokeramický "buzer", proto tam není kondenzátor, protože by byl zbytečný, navíc má dobré vlastnosti na vysokých kmitočtech. Různá ultrazvuková audiozařízení se dělají právě s piezokeramickými raproduktory nebo mikrofony.

gme.cz/...

ges.cz/...

hodnocení

a magnetický buzer? ten u toho mám a zahřívá se

Magnetický buzer jej zatěžuje, má malou impedanci a navíc jím teče i stejnosměrná složka a proto bys měl zapojit kondenzátor. Hodnota 1M není blbost, je to způsob značení kondenzátorů a neznamená Mega Farad, ale vychází z toho, že Farad je moc velká jednotka a v běžné elektronice se používají reálné hodnoty o několik řádů menší. Proto se při tomto značení bere jako základní jednotka pikoFarad a 1M je tedy jako milion pF což je 1uF (1 mikrofarad ) Takže 1M je 1mikroF (1Mega pikofaradů, 1G je 1mF, neboli 1000uF - tedy 1Giga pikoFarad)

Příklad:

conrad.cz/...

kondenzatory.hledejceny.c/...

doplněno 31.03.12 08:02:

Ještě upřesním, piezoelektrickým "buzerem"stejnosměrná složka neteče, protože se sám o sobě chová jako kapacita.

hodnocení

takže k tomu mám přihodit elektrolytický kondík 1-220 µF jestli jsem tě pochopil správně

mkat*
hodnocení

0x

Alebo tam daj piezomenič ako pisali hore.Najdeš ho trebars v starych digitalkach s hudbou,alebo v autičkach čo hukaju ako policajti, atd.

hodnocení

to bych musel koupit :D to k tomu dám radši repráček

doplněno 31.03.12 15:00:

repráčků mám doma hromadu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]