Nejste přihlášen/a.
Ahoj, chtěla bych se zeptat, zda by mi někdo nedokáazl poradit s mým problémem
Asi jako každý člověk, dostala jsem někdy semtam ránu od např. kovového rámu dvěří, radiátoru, od jiného člověka atd ..
Poslední dobou je to ale o mnoho častější, od nového vysavače dostávám pravidelně - chvíli luxuju a pak když se dotknu buď té kovové hubice nebo třeba radiátoru nebo nečeho - mam to jasné.
Momentálně máme byt po rekonstrukci a je to horší, máme sice místo koberce všude lino, takže při vysávání se asi vysavač tolik nenabije a dá mi ránu menší než předtím,ale dost mě už rozčiluje to, že dostávám ránu od : knoflíků na sporáku, (dotykového) knoflíku digestoře, kovového madla trouby, od vypínačů osvětlení co máem pod linkou (osvětlení je kovové,ale vypínače plastové).
Jak jsem zmínila, máme v bytě lino a já vetšinu času chodím doba buď v chlupatých ponožkách a nebo ve falešných "crocsech" .
Opravdu se těch spotřebičů už začínám bát - jde s tím něco dělat? Je to špatně zapojené, nebo jsem divná já? Dá se obrátit na nějakého odborníka? Mam z toho i trošku strach, přecijen, dostanu ránu takle třeba 3x za večer, pak už se bojim na něco sahat a beru si radši rukavici ...
A co se týče toho, jak to mají jiní lidé - manželovi se to nestává,ale ten nevaří A když luxuje tak nic ...
Díky za rady
Pokud se chcete 100% vybít dotkněte se zemnícího kolíku v zásuvce (normálně rukou žádné hřebíky a podobné a nestrkejte prstíky do těch dvou děr) možná vám to dá ránu ale pak až zas do dalšího "nabití" máte klid. Což podle situace asi nebude moc dlouho.
tady je video co může statická elektřina způsobit (i když je to bráno spíše humorně)
Taky bych tu zásuvku příliš nedoporučoval. Dotknout se kolíku v zásuvce by mělo být bezpečné, ale topení nebo kovové vodovodní potrubí je mnohém jistější.
kolík v zásuvce i trubka topení je ve většině případů napojen na ten stejný zemnící drát, takže je to úplně jedno
Ano, kolik v zásuvce a trubky topení bývají většinou připojeny na stejný zemnicí drát. Ty trubky topení, ale většinou bývají mnohem dál od fázového vodiče než ten kolík v zásuvce. V obou případech by se nemělo nic stát, ale tu trubku topení vidím jako mnohem bezpečnější. Zásuvka nemusí být vždy v dobrém stavu i přes to, že by měla.
No já bych o špatném stavu některých zásuvek mohl vyprávět hodiny a hodiny po zkušenosti kterou jsem nabyl u babičky. Vždy kydž se do dané zásuvky zapojil a zapnul vysavač (1400W které očividně zásuvka nesnesla) tak v zásuvce začalo jiskřit a jaksik to začalo smrdět tak jsem koupil novou zásuvku starou rozdělal a co jsem neviděl. Nulákový drát Uplně odizolovaný až kam to šlo Zemnící drát tam nebyl žádný (tudíž u téhle zásuvky by se vybít nešlo) a o fázi škoda mluvit. Právě tenhle prokletý drát byl pravděpodobně zdrojem jiskření a tepla. Izolace která na něm byla původně šedá a gumová byla asi na posledních 3 cm černá a jaksik zbetonovatělá a sotva sem na to šáhnul tak se to oklepalo. A ve škole máme v učebně fyziky v každé lavici také zásuvky (pouze 24V ze zdroje u katedry) a nějaký dobrák tu zásuvku v poslední lavici vyzkratoval. Pak už jsme všichni jen cítili smrad jak z krematoria a viděli místo zásuvky škvarek. Učitelka čučela jak puk a divila se že zdroj nezareagoval. Toť mé zkušenosti.
Poradim vam ako sa doma definifívne a jednoducho ,lacno zbavit schopnosti nabijat sa statickou elektrikou. V zamestnaní sme mali pracovište ,kde sa napalovali pamate eprom,hradlove polia, zákaznické IO a statická el.bola vylúčena vopred takto: Pod gumou -linom podlahy bola z alobalu vytvorená súvislá plocha s preloženim pásov a plocha bola napojená na žltoželený ochranný vodič,alebo kovové vodovodné potrubie Pracovníčky pri priamom kontakte s polovodičmi museli si na ruku navliect miesto hodiniek kovový náramok ,ktorý bol takisto uzemnený.
jako že by si tady dotyčná paní doma položila pod lino alobalový pásky, natáhla přes celej barák drát, a pořád si připínala uzemňovací pásek na ruce k drátu?
to snad jen v největší zoufalosti z elektrostatických kopanců :D V zaměstnání máme takové pracoviště, kde se tyto boty musí používat. Zatím se mu úspěšně vyhýbám, ty botky nejsou zrovna pohodlné
priatel zz ,žial nepochopili ste podstatu a robíte si legrácky .Pani má problém hlavne v kuchyni ,kde sa nabíja a bojí sa výbojov. Ten drátek nech vás neirituje ,jeho dlžka može byt cca 1m a prierez 0,75mm2 .Velkost naboja može byt aj 2000V ,čo je počut i vidiet pri vybití ,ale aj 40 V ,ktoré už nicítí ,ani nepočuje ,ale polovodič spolahlivo odpáli ,preto ten náramok
doplněno 30.03.12 00:44:p.zz: asi som dostatočne nevysvetlil,že 100% ochranu pred stat.el .garantuje Al uzemnená plocha.,lebo funcii náramku pripisujete grotesktnú úlohu.Náramok sa používa iba v chránenej dielni ,kde pohybom o stoličku,stol vznikne i malý cca 40V náboj,ktorý necitite pri vybití,ale drahý obvod zničíte .Uzemnená plocha sa používa i pri spracovaní filmu na ktorý by sa lepil prach.Ochrana nie je moj nápad
Také mám takové období občas a nepřišla jsem na to, čím to je - oblečením ne, to nosím stále stejné, i prostředí je stejné... když jsem jednou dostala ránu od proudu vody z kohoutku, už jsem se vážně cítila krapet ukřivděně Jsou to dost silné šlupky, už to vážně zabolí. Těžko říct - asi jsme zkrátka tak energ(et)ické osobnosti
Stejný problém řešila nedávno dcera . Nastěhovala se do bytu, kde se vše předělávalo. Vše nové pak i nátěry futer a ostatní. Jakmile přišla domů od všeho dostávala rány.Měli jsme strach, že je to od elektřiny, ale nebylo. Poradila jsem ji vše umýt vodou s tzv. máchadlem na prádlo . A fungovalo to . Při běžném úklidu ještě nyní přileje trošku do vody, když otírá prach . Opravdu to byla statická elektřina.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.