Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč dostávám ránu od spotřebičů?

Od: mmartina* odpovědí: 20 změna:

Ahoj, chtěla bych se zeptat, zda by mi někdo nedokáazl poradit s mým problémem :)

Asi jako každý člověk, dostala jsem někdy semtam ránu od např. kovového rámu dvěří, radiátoru, od jiného člověka atd .. :)

Poslední dobou je to ale o mnoho častější, od nového vysavače dostávám pravidelně - chvíli luxuju a pak když se dotknu buď té kovové hubice nebo třeba radiátoru nebo nečeho - mam to jasné.

Momentálně máme byt po rekonstrukci a je to horší, máme sice místo koberce všude lino, takže při vysávání se asi vysavač tolik nenabije a dá mi ránu menší než předtím,ale dost mě už rozčiluje to, že dostávám ránu od : knoflíků na sporáku, (dotykového) knoflíku digestoře, kovového madla trouby, od vypínačů osvětlení co máem pod linkou (osvětlení je kovové,ale vypínače plastové).

Jak jsem zmínila, máme v bytě lino a já vetšinu času chodím doba buď v chlupatých ponožkách a nebo ve falešných "crocsech" .

Opravdu se těch spotřebičů už začínám bát - jde s tím něco dělat? Je to špatně zapojené, nebo jsem divná já? Dá se obrátit na nějakého odborníka? Mam z toho i trošku strach, přecijen, dostanu ránu takle třeba 3x za večer, pak už se bojim na něco sahat a beru si radši rukavici ...

A co se týče toho, jak to mají jiní lidé - manželovi se to nestává,ale ten nevaří :) A když luxuje tak nic ...

Díky za rady

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

0x

Statiská elektřina. Vyvarujte se oblečení z umělohnotných vláken, oblékejte se do bavlny a pod. Nebudete mít záruku, že ránu nedostanete, ale můžete omezit počet. Také na to trpím, není to příjemné, ale na to se neumírá.

hm*
hodnocení

0x

Když se to jiným nestává, tak je asi instalace v pořádku. Přispívat k podobným jevům může suchý vzduch, nabíjení se šoupáním ponožek po zemi a taky oblečením. Nenosíte "nabíjecí" oblečení (takové ty všelijaké umělé látky, které když podrbete, tak jsou nabité, až přitahují vše malé z okolí)?

hodnocení

0x

Pokud se chcete 100% vybít dotkněte se zemnícího kolíku v zásuvce (normálně rukou žádné hřebíky a podobné a nestrkejte prstíky do těch dvou děr) možná vám to dá ránu ale pak až zas do dalšího "nabití" máte klid. Což podle situace asi nebude moc dlouho. :)
tady je video co může statická elektřina způsobit (i když je to bráno spíše humorně)

pro vysvětlení: v karavanu je rozlitý benzín, drát co drží má druhý konec v karavanu a ten chlápek co stojí v tom žlutém kýblu má na sobě nylonové oblečení (které třením výrábí opravdu hodně moc statické elektřiny) a stojí v kýblu aby nebyl uzeměn a tím se nevybil

zz*
hodnocení

0x

"Bránit se můžeme používáním vhodnějších textilních materiálů, které neobsahují umělá vlákna. Při svlékání problematických kusů oblečení se můžeme vodivě uzemnit dotykem ruky s vhodným kovovým předmětem (topení, zárubně dveří...). Při vystupování z auta se před vystoupením chytneme karoserie, aby při zavírání dveří jsme nedostali "ránu". "
zdroj: fyzmatik.pise.cz/...
zz*

osobně doporučuju topení místo strkání ruk do zásuvky. Nikdy nevíte, kdo vás při tom vidí, a bude se snažit vás napodobit!

Ano neboli cokoli co je uzeměné například jakékoli potrubí

vlazy*
hodnocení

0x

Taky bych tu zásuvku příliš nedoporučoval. Dotknout se kolíku v zásuvce by mělo být bezpečné, ale topení nebo kovové vodovodní potrubí je mnohém jistější.

kolík v zásuvce i trubka topení je ve většině případů napojen na ten stejný zemnící drát, takže je to úplně jedno :)

vlazy*

Ano, kolik v zásuvce a trubky topení bývají většinou připojeny na stejný zemnicí drát. Ty trubky topení, ale většinou bývají mnohem dál od fázového vodiče než ten kolík v zásuvce. V obou případech by se nemělo nic stát, ale tu trubku topení vidím jako mnohem bezpečnější. Zásuvka nemusí být vždy v dobrém stavu i přes to, že by měla.

No já bych o špatném stavu některých zásuvek mohl vyprávět hodiny a hodiny po zkušenosti kterou jsem nabyl u babičky. Vždy kydž se do dané zásuvky zapojil a zapnul vysavač (1400W které očividně zásuvka nesnesla) tak v zásuvce začalo jiskřit a jaksik to začalo smrdět tak jsem koupil novou zásuvku starou rozdělal a co jsem neviděl. Nulákový drát Uplně odizolovaný až kam to šlo Zemnící drát tam nebyl žádný (tudíž u téhle zásuvky by se vybít nešlo) a o fázi škoda mluvit. Právě tenhle prokletý drát byl pravděpodobně zdrojem jiskření a tepla. Izolace která na něm byla původně šedá a gumová byla asi na posledních 3 cm černá a jaksik zbetonovatělá a sotva sem na to šáhnul tak se to oklepalo. A ve škole máme v učebně fyziky v každé lavici také zásuvky (pouze 24V ze zdroje u katedry) a nějaký dobrák tu zásuvku v poslední lavici vyzkratoval. Pak už jsme všichni jen cítili smrad jak z krematoria a viděli místo zásuvky škvarek. Učitelka čučela jak puk a divila se že zdroj nezareagoval. Toť mé zkušenosti.

kamill*
hodnocení

0x

Poradim vam ako sa doma definifívne a jednoducho ,lacno zbavit schopnosti nabijat sa statickou elektrikou. V zamestnaní sme mali pracovište ,kde sa napalovali pamate eprom,hradlove polia, zákaznické IO a statická el.bola vylúčena vopred takto: Pod gumou -linom podlahy bola z alobalu vytvorená súvislá plocha s preloženim pásov a plocha bola napojená na žltoželený ochranný vodič,alebo kovové vodovodné potrubie Pracovníčky pri priamom kontakte s polovodičmi museli si na ruku navliect miesto hodiniek kovový náramok ,ktorý bol takisto uzemnený.

zz*

jako že by si tady dotyčná paní doma položila pod lino alobalový pásky, natáhla přes celej barák drát, a pořád si připínala uzemňovací pásek na ruce k drátu? :)

No jasně, vždyť je to přece definitvní, jednoduché a laciné.

Kamille vy mě bavíte *haha*

dzordz*

A nebo, s ESD botama a uzemněnou podlahou po celým baráku ten pásek už nepotřebuje ;)

zz*

to snad jen v největší zoufalosti z elektrostatických kopanců :D V zaměstnání máme takové pracoviště, kde se tyto boty musí používat. Zatím se mu úspěšně vyhýbám, ty botky nejsou zrovna pohodlné :)

kamill*

priatel zz ,žial nepochopili ste podstatu a robíte si legrácky .Pani má problém hlavne v kuchyni ,kde sa nabíja a bojí sa výbojov. Ten drátek nech vás neirituje ,jeho dlžka može byt cca 1m a prierez 0,75mm2 .Velkost naboja može byt aj 2000V ,čo je počut i vidiet pri vybití ,ale aj 40 V ,ktoré už nicítí ,ani nepočuje ,ale polovodič spolahlivo odpáli ,preto ten náramok

doplněno 30.03.12 00:44:

p.zz: asi som dostatočne nevysvetlil,že 100% ochranu pred stat.el .garantuje Al uzemnená plocha.,lebo funcii náramku pripisujete grotesktnú úlohu.Náramok sa používa iba v chránenej dielni ,kde pohybom o stoličku,stol vznikne i malý cca 40V náboj,ktorý necitite pri vybití,ale drahý obvod zničíte .Uzemnená plocha sa používa i pri spracovaní filmu na ktorý by sa lepil prach.Ochrana nie je moj nápad

zz*

pane, nezpochybňuji vaši radu co se technického řešení týče, ovšem dovedete si představit v praxi, co vy radíte? Asi ne, normální člověk totiž po bytě neběhá se zemnícím náramkem na ruce, a nepřipíná se k uzemněnému drátu.

hop®

Ano, jistě. Doma, jednoduše a levně... *bzum*

sargo*
hodnocení

0x

Také mám takové období občas a nepřišla jsem na to, čím to je - oblečením ne, to nosím stále stejné, i prostředí je stejné... když jsem jednou dostala ránu od proudu vody z kohoutku, už jsem se vážně cítila krapet ukřivděně *smich* Jsou to dost silné šlupky, už to vážně zabolí. Těžko říct - asi jsme zkrátka tak energ(et)ické osobnosti *smich*

hahanaj*
hodnocení

0x

Stejný problém řešila nedávno dcera . Nastěhovala se do bytu, kde se vše předělávalo. Vše nové pak i nátěry futer a ostatní. Jakmile přišla domů od všeho dostávala rány.Měli jsme strach, že je to od elektřiny, ale nebylo. Poradila jsem ji vše umýt vodou s tzv. máchadlem na prádlo . A fungovalo to . Při běžném úklidu ještě nyní přileje trošku do vody, když otírá prach . Opravdu to byla statická elektřina.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]