Nejste přihlášen/a.
Dobry den vsem!
pro velky uspech drivjejsiho stabilizatoru prosím o navod na dalsí!
Potrebuji snizit napeti z 12V (autobaterie) na 3,7V prosim o co nejjednodussi zapojeni.
pro priklad prikladam obrazek,potrebuji neco podobneho jako je toto.
Nejjednodušší řešení bych viděl vzít ten váš stabilizátor jak máte v titulu za něj do plusové větve dát dvě 1A diody v propustném směru. Na každé je úbytek 0,7V, takže vám to sníží napětí z 5V na 3,6V a máte vystaráno.
moc dekuji to vypada jako snadne a ucine reseni,jen poprosim muzete to nejak zakreslit do puvodniho schematu jak je nahore?nebo napsat jake konkretni diody? jsem veliky amater ale pokud mam soucastky presne popsane tak to spajim to zvladnu.
doplněno 22.03.12 19:11:ja jen nevim jestli je to klasicka dioda, zenerova, ale asi myslite -Schottkyho diodu je to tak?
ne,ne, stačí jakékoliv usměrňovací diody, zapojené v sérii v propustném směru. Něco takového: gme.cz/... v podstatě na tom nijak nezáleží, ono to rádio si vezme pár mA.
takhle je to spravne? diki za odpoved
doplněno 22.03.12 19:37:myslel jsem diky mam tam hnusnou hrubku
Ty diody na tvém návrhu obráceně. Nebo po mém takhle jako na obr.
doplněno 23.03.12 05:34:Koukám, že je to dost špatně čitelné. Tak ještě popis.
Ten stabilizátor je 78L02. A mají ho v GES El., nebo GM El. Určitě i jinde. A ty diody v tomto návrhu stačí miniaturní křemíkové (skleněné) 1N4148. Kondiky u stabilizátoru stačí keramické, 100n/ na to nejmenší napětí. Jsou tam proto, aby stabilizátor nekmital. Možná by nebylo od věci dát na výstup ještě nějaký elyt, tak asi 1mikro. Ale nemusí být. Pro ty proudy co potřebuješ.
V tom tvém návrhu, potřebuješ diody spíš trochu větší. Něco jako máš ve svém obrázku, tedy plastovou 1A diodu, třeba něco z řady 1N4001 až 1N4008. Prostě cokoliv. Jen jim otoč polaritu, než máš na obr.
dekuji koukam zo to jsi asi jediny kdo tu poradil, jen se zeptam jeste ty diody dam tedy obracene ale ja je mam na obrazku na + vyvodu a ty je mas namalovane na minusovev vyvodu no ja to asi jen uz zkusim a bud to pujde tak nebo tak.jinak dekuji.
No to je jednoduché. Na tom tvém návrhu máš 5V stabilizátor a ty diody máš v serii. Takže pokud tam poteče nějaký "rozumný proud" tak na těch diodách bude úbytek napětí daný úbytkem na přechodu diod. Abych se přiznal, mě se to moc nelíbí, protože pokud bude ten proud malý, tak ten úbytek nebude dělat těch 0,7V na každé diodě a bude tam tedy větší napětí. A nevím co snese ten tvuj přijímač. A protože těmi diodami teče plný proud do toho tvého zařízení, je lepší tam mít trochu výkonnější diody.
Kdežto ten můj návrh, používá jen 2V stabilizátor, a aby si dostal na výstupu větší napětí, tak ho tzv. "podepřeš" těmi diodami. Způsobíš to, že ten stabilizátor bude mít zem o napětí přechodů těch dvou diod výše než kdyby byl zapojen přímo na minus. Dostaneš takhle asi tak 2+1,4=3,4V. To by mohlo tomu tvému radiečku stačit. Snad. Uvidíš. No a protože do té země z toho stabilizátoru teče jen malý proud, stačí jen malé 100mA diody.
Pokud bude to radio potřebovat opravdu přesné napětí, tak budeš muset postavit zdroj s nějakým nastravitelným stabilizátorem, třeba LM317, nebo něco podobného. Ale mám pocit, že ti tu už někdo radil výše nějaký schéma z nast. stabilizátorem.
Mrknout se na katalog, stránky prodejců, jaké stabilizárory nabízí. Jinak jde i se zenerovou diodou, tranzistory. Nebo použít baterku Lipol 3, 7 V a nabíječem. Nebo do zemní větvě IP na 5 V dát odpor.
doplněno 22.03.12 10:29:IO, na vývod 3.
nuzete byt konkretni s tim odporem na vyvod zemne? jaky odpor? a co nejake lehke shema? to by neslo?
jinak dekuji
Vážený, stačí zadávat na intu..., máme ho všichni, co se zde vyskytují, a že tam toho je...,nicméně jsem tak ohleduplný a vyjhledal třeba elweb.cz/... ten integrák není podstatný, jde o princip. IO prodejna GES součástky...
Stačí jeden odpor, vezmete trimr. zapojít na vývod co jde na "zem"a měřit výstupní napětííí, a třeba vyměnit. za pevný odpor.
search.seznam.cz/... a pod.
Jaký proud potřebujete z toho stabilizátoru odebírat?
Z max. proudu stabilizátorem a z rozdílu vst. a výst. napětí určíte tepelnou ztrátu na stabilizátoru, a z té musíte vycházet při výběru zapojení a volbě součástky.
potrebuji odebirat 3,7v alespon to udava virobce,jde o male radio,bude pripojene na autobaterii, drivejsim stabilizatorem jsem se dostal na 5 v ale potrebuji jeste mene zminenych 3,7v, muze mi sem dat nekdo schema a popis soucastek? dekuji
Na ten údaj 3,7V jste přišel jak? píšete udává výrobce. Je to dost neobvyklé napětí pro bateriové zařízení. Pokud by stačilo 100mA proudu, což jste nenapsal, tak střílím od boku(malé rádio) co je to malé radio? Tak použijte stabilizátor 78L02 a do zemního vývodu, to je ten prostřední, zapojte do série proti minusu, dvě malé diody, třeba 1N4148. To by mělo dát 3,4V výst. napětí. Jestli to bude stačit? Snad. Záleží na tom, jak moc je radiečko "háklivé" na napětí. Nic jste o něm nenapsal. Těžko radit, takhle na dálku.
ja vim ze tezko radit na dalku ale pisu vse co vim, vim akorat ze potrebuje 3,7v a to je cele a ze to je radio, ktere neni na baterie je to bez jakehokoli zdroje,proto je uvedene napajeni 3,7. i tak diky za pomoc
tak ja nevim je to tu jak u debilu!
NE NEMA to zadne napajeni ani NIKDY NEMELO! staci?
jestli nehodlas poradit tak se do toho neser
doplněno 22.03.12 19:09:specialne pro vas sem prikladam obrazek!
aby bylo videt ze tam zadny zdroj neni!
To napětí bude spíš 3,7V proto, že počítají s napájení Li-XX článkem, jinak mi taková hodnota příjde úplně nesmyslná. Dnes se vyrábějí IO s většinou dost velkým rozpětím napájení, ne jako dřív kdy u některách obvodů záleželo pomalu na desetinách voltu...
bmbx
souhlas - napr. na dealextreme.com/... nabízejí tyhle panely solo nebo komplet radia či MP3 přehrávače. Jsou nabíjené přes USB a baterie je jako v mobilu (často ekvivalent Nokia).
takže napájecí napětí může být mezi 3,7 - 4,2 V
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.