Nejste přihlášen/a.
Mam problem - objednal jsem si pracku pres internet. Privezla mi ji prepravni spolecnost. Zbezne jsem prohledl obal a zjistlil, ze je neporuseny, tak podepsal prevzeti. Odpoledne, kdyz jsem se jal pracku instalovat v koupelne, jsem po rozbaleni igelitoveho obalu zjistil, ze polystyren je v horni casti poskozen a s nim i horni kryt pracky - a mozna i neco vevnit - tezko rict Nahlasil jsem to prodejci, vsechno vyfotil, jak to bylo a ted cekam. Co dal? Prodejce ma na vyrizeni reklamace 30 dnu. Predstavte si cela rodina mesic bez pracky!
Taky me napadlo, jestli by nebylo lepsi odstoupit od smlouvy do 14 dnu od koupe. Mozna to bude prodejce schvalne zdrzovat, tak abych tuto lhutu minul - nebo je to diky reklamaci nejak posunute? Je to blba situace. Predpokladam, ze dopravce reklamaci neuzna, takze to pak je na prodejci. Mate s tim nekdo zkusenosti - co delat?
odstoupit od smlouvy se vám asi nepodaří. podmínkou je totiž vrácení nepoškozeného zboží. to se vám asi nepodaří. jediné, co momentálně můžete, je komunikovat s prodejcem a on musí komunikovat s přepravcem...
Ale ja jsem nic neposkodil... Kdyz to prepravce neuzna tak co pak?
doplněno 21.03.12 09:34:Obchodni podminky:
Odstoupení od kupní smlouvy musí být prodávajícímu ve lhůtě čtrnácti (14) dnů prokazatelně doručeno, nikoliv pouze odesláno, a to na adresu sídla prodávajícího nebo na adresu elektronické pošty prodávajícího. Před tímto odstoupením od kupní smlouvy je kupující spotřebitel oprávněn zboží vybalit z původního obalu a přiměřeným způsobem vyzkoušet, zda mu zboží vyhovuje. Kupující spotřebitel je oprávněn od kupní smlouvy odstoupit ještě před odesláním zboží prodávajícím nebo před převzetím zboží. Způsob převzetí zboží kupujícím spotřebitelem nemá vliv na možnost odstoupení od smlouvy, tj. kupující spotřebitel je oprávněn od smlouvy odstoupit také v případě, kdy zboží převzal osobně od prodávajícího. Poškození zboží nemá vliv na možnost odstoupení od smlouvy. Kupující bere na vědomí, že odstoupením od kupní smlouvy bez dalšího zaniká případná darovací smlouva uzavřená mezi smluvními stranami.
Kupující spotřebitel není povinen si zboží při jeho převzetí zkontrolovat (tj. zboží vybalit z původního obalu), ovšem prodávající kupujícímu spotřebiteli kontrolu zboží doporučuje. Prodávající kupujícímu spotřebiteli dále důrazně doporučuje zkontrolovat neporušenost obalu zboží a v případě jakýchkoliv závad zboží nepřebírat a okamžitě to oznámit prodávajícímu anebo pro rychlejší vyřízení věci konečnému přepravci, tj. přímo řidiči anebo přepravci prostřednictvím kontaktních údajů uvedených na webových stránkách prodávajícího. Podpisem dodacího listu, případně jiného dokladu o převzetí zboží, kupující potvrzuje, že obal zboží nejevil známky poškození, přičemž na případnou pozdější reklamaci týkající se porušení obalu zboží nemůže být brán zřetel
U veškerého ostatního zboží se záruka nevztahuje na: b) mechanické poškození zboží způsobené kupujícím nebo třetí osobou
Po uplatnění reklamace je prodávající povinen rozhodnout o oprávněnosti reklamace ihned, ve složitějších případech do tří (3) pracovních dnů. Do této lhůty se nezapočítává doba potřebná k odbornému posouzení vady zboží.
odst. (7)
Byla-li smlouva uzavřena při použití prostředků komunikace na dálku, má spotřebitel právo od smlouvy odstoupit bez uvedení důvodu a bez jakékoliv sankce do 14 dnů od převzetí plnění. V případě, že dodavatel nepředal spotřebiteli informace, které je povinen předat písemně nebo jiným obdobným způsobem podle ustanovení odstavců 4 a 6, činí tato lhůta pro odstoupení 3 měsíce od převzetí plnění. Jestliže však jsou informace řádně předány v jejím průběhu, dochází k ukončení tříměsíční lhůty a počíná od té doby běžet lhůta čtrnáctidenní.
odst. (10)
Uplatní-li spotřebitel právo na odstoupení od smlouvy podle odstavce 7, má dodavatel právo pouze na náhradu skutečně vynaložených nákladů spojených s vrácením zboží. Dodavatel je zároveň povinen vrátit spotřebiteli zaplacené finanční částky nejpozději do 30 dnů od odstoupení.
Ono je toho tam víc, ale tohle je asi tak to nejpodstatnější.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.