Nejste přihlášen/a.
Dobry den,
koupil jsem si motor, ktery by mel byt udajne na 220 V. Po doruceni jsem zjistil, ze je tento motor asi na 3x 220(230) V. Je mozne tento motor u nas pouzivat? Jak by se musel zapojit aby mi jel? Je potreba kondenzator?
Takze mi to bude chodit na tech 220V? Znami mi totiz rikal, ze tento motor neni urceny pro nase rozvdne site, ale udajne pro site v rusku, ze ti tam maji 3x 220V.
A nemuze to shoret? Tady jsem cetl neco o tom, ze ten motor muze byt i na 127 (133) V a tim ze ho zapojim do 220 V tak muze shoret, muze se to stat i u tohoto motoru?
A nebylo to 3x 380V? Ja se uprimne v tomt nevyznam. Chci tento motor pouzit pro tlakovani kompresoru, do ted jsem pouzival 3x 380 V motor, ale po tom co jsme se prestehovali nemam moznost pripojit motor k tomuto napeti. Proto jsem to resil timto motorem, ale necekal jsem ze to bude sebou obnaset takove problemy
Já jsem z toho ruského štítku vyčetl, že motor je určen pro tři fáze s napětím 220V. Toto není napětí naší rozvodné sítě. Takže po připojení na naše tři fáze motor určitě shoří!
Snad by bylo možné motor provozovat s vhodným frekcenčním měničem, ale ta cena měniče bude několikrát vyšší, než koupě nového motoru.
Zapojení přes kondenzátor neznám, takže s tímto ti nedokážu pomoct.
Možná jsem mimoň ale:
zapojení do hvězdy je podle mne 3 x 220V (resp. 230V) a to je tento motor (podle štítku)
zapojení do trojůhelníka je podle mne 3 x 380V (resp. 400V) a to není tento motor
Jinak řečeno mezi kteroukoli fází a nulou je 220 (230) hvězda
mezi dvěma fázemi je 380 (400) trojůhelník
Takže podle mne ten motor lze normálně u nás zapojit.
Ano, jsi mimoň. Už podle štítku je motor určený do Ruska a tam mají poněkud jiná napětí v síti. Podle štítku je to třífázový motor pro napětí 220V s vinutím zapojeným do hvězdy. Těch 220V se rozumí napětí mezi fázemi, nikoli mezi fází a nulou - podle svorkovnice to vypadá, že střed vinutí ani není na svorkovnici vyveden. Zapojit by určitě šel, jen asi kouřovými signály protestoval proti vyššímu napětí.
Tak nevím čím to je asi mám poblíž ruskou rozvodnu či co ale mně doma ruský motory normálně běhaj a před dvaceti lety u nás v práci ruský dálnopisy taky fachčili bez kouře, ale doba se mění. Jinak to, že není vyveden střed nemusí být u zapojení do hvězdy na závadu bo si ho motor uvntř dělá sám, alespoň tak mně to kdysi vysvětloval starý motorář, ale ruku do ohně za to nedám i když o své pravdě jsem zatím přesvědčen, až do té doby než oblezu štítky všech 3F motorů ve svém okolí, pak sklopím ouška a přijdu se pochlubit z výsledkem
Jo, v nových instalacích a v civilizaci. Ve starých sítích můžete narazit na soustavu 3x220/127 nebo 3x220 v trojúhelníku. (Něco podobného, jako pražské Vinohrady, kde si domácnosti ke 220V spotřebičům museli pořídit i trafo 120/220V ještě v 80 letech minulého století, protože celý zbytek státu už měl 220V a spotřebiče na 120V už nikdo nevyráběl). Mám ještě od soudruhů z SSSR krásnou nabíječku k 9V baterii do tranzistoráku - přesně pasuje do české zásuvky bez kolíku a má přepínání mezi 220V a 127V.
-
Robin1: Neznám tvou rozvodnu ani ty ruské motory. Není důležité, jakou máš napájecí síť, ale pro jaké napětí je určeno vinutí motoru. Ten motorář měl pravdu, střed nemusí být vyveden, motor si ho udělá sám. Ten motor na fotografiích má vinutí na 220V Y. To znamená napětí 220V mezi fázovými vodiči a to jaksi nemáme.
To zkrat
Jistý si samozřejmně nejsem, a netvrdím že nemáš pravdu, ale vrtá mi to stejně hlavou, bo na českejch motorech mám napsáno 380/220 (mez mohelnice). Tak mi to pořád říká 380 trojůhelník, 220 hvězda.
Pokud by tento motor měl být na 220/127 jak říkáte (a je to možné) tak mi tam chybí to /127.
Takže Rusové značí trochu jinak a buď tam chybí /127 a nebo 380/
No a v rámci alibismu (mého) bo si to nemám jak ověřit řeknu že máš pravdu ty.
Ještě se jednou blbě zeptám , proč by tam mělo být napsáno 380 když na jednotlivejch cívkách je 220?
Robine, ruské rozvody jsou kapitola sama pro sebe. V některých oblastech lze narazit jen na 3x220V bez té vyvedené nuly a čím dál od civilizace, tím hůř. Ten motor má vyvedené už spojené konce vinutí a nemá vyvedený střed. Jinak než na 3 fáze se připojit nedá - pokud pomineme zapojení s kondenzátorem. Připouštím, že na štítku by mohla být chyba, ale na to bych se neodvážil spoléhat. JInak zapomeň na soustavu v síti, důležité je opravdu to, jak jsou udělané (napětí a zapojení) cívky vinutí. Např. asysnchronní elektromotor pro spouštění hvězda/ trojúhelník v české síti by měl na svorkovnici šest svorek a cívky vinutí pro napětí 690V při zapojení do Y, a 400V pro D. Na štítku by pak mělo být uvedeno obojí, jako na štítku z tohoto textu .
U těch mohelnických motorů, je tam i zapojení (Y/D)? Rozhodně by tam být mělo. Pokud máš cívky na 220V a možnost přepojit zapojení vinutí na Y nebo D, dá se takový motor provozovat v normální síti 3x380/220V se zapojením do hvězdy, nebo v síti 3x220V při zapojení vinutí motoru do trojúhelníku. Výrobci motoru je fuk, kde seženete těch 3x220V. Nebo výrobce může cívky spojit natvrdo do Y, vyvést už spojené tři konce vinutí a máte motor pro síť 380V, i když jsou jednotlivé cívky jen na 220V.
Se divím že se zrovna zkrat bojí barevnejch čmoudíků.
Máš skoro určitě pravdu.měl jsem se líp učit
Ruská rozvodná síť měla odjakživa 220V, rozdíl byl jen v tom, že neměli ochranu nulováním, zdali je to dnes jinak si nejsem zcela jist...
Nevím co je to ta norma GOST, ale pokud to není záměna fázového napětí za sdružené, tak je to celkem jedno.
Na mě to působí tak, že motor je určený někam, kde mělli napětí 3x220 (tedy v "zásuvce" mělo být cca 128V).
Jedinej průšvih by potom nastal při připojení na našich 3x400V, kdy by motor shořel.
Pokud pán použije Steinmetzovo zapojení na takhle navinutý motor(hvězda), tak by podle mého měl fungovat a to dokonce "skoro" naplno.
Jsem zvědavej, jaká bude realita
Tak ted jsem z toho opravdu mimo, co tedy mam udelat? Motor je evidentne zapojeny do hvezdy a to Steinmetzovo zapojeni co tu je je pro zapojeni do trojuhelnika.
Zapojení do trojůhelníku je proto, že se předpokládá, že je na 380V, pokud je zapojen do hvězdy a je na 220V tak jej lze zapojit s kondenzátorem taky. Prostě na dvě svorky zapojit 220V a třetí připojit přes kondenzátor.
zapoj fazi na jeden konec nulák na druhej z faze kondík cca 35uF je to počítaný odhadem ten kondik by běl bejt tzv běhovej ( né rozběhovej) badura.cz/...
Zdravím,
prohlížel jsem Vaše fotky,motor je pouze na 3x220 Y pro použití na 1x220+kondenzátor by musel mít označení 3x220 D musel by mít na svorkovnici 6 kolíků což nemá a hlavně chybí 3konce pro zapojení do trojuhelníku (D) potom by to bylo možné tento motor je pouze na 3x220V u nás tento rozvod již není.Jinak motor má jen 650Watů to asi na kompresor bude malý výkon.Kondenzátor by mohl být tak do 20mikroF.
doplněno 27.03.12 00:20:Horní část obrázku Y. . . na víčku je zapojení Vašeho motoru.-Bohužel-
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.