Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fotovoltaika a vlk95?

Od: vlk95® odpovědí: 20 změna:

Dobrý den, jsem tu opět já a moje pokusy. Dnešní téma dne je fotovoltaika a foto... panely.

Před pár lety jsem zakoupil fotovoltaický panel (dále solární panel) který měl tuším hodnotu 1V. Ampery si již nepamatuji. Dal jsem ho na okno a měřím a testuji. Dnes jsem zjistil, že budu asi potřebovat školení o zdroji napění naprázdno a se zátěží.

Pokud jsem to správně pochopil tak jsem naměřil toto:

Napětí naprázdno: 836mV (dopoledne ve stínu odpoledne na slunci. Tato hodnota měřena ve stínu!)

Proud nakrátko: 5,1mA (mění se. před chvíli jsem to měřil a byl 4,37. teď jsem naměřil 5,1.)

Když připojím například reproduktor 8ohm 2,5W tak při připojení a odpojení slyším zvuk. Ale hlavně napětí je: 34,4mV a proud je: 5mA

1/ Z těchto měření mi vychází: když spočítám watty s hodnotami 836mV a 5,1mA = 4263mW = 4,3W

2/ Když s hodnotami s připojeným spotřebičem: 34,4mV a 5mA = 172mW = 0,2W

Jaké hodnotě věřit? Jak vypočítat teoretický výkon solárního panelu? Bude fungovat zařízení s příkonem 4W?(když bereme v úvahu výpočet 1.) Nebo můžeme zapojit spotřebič pouze s příkonem 0,2W?(když beru výpočet 2.)

(samozřejmě je tady veličina odporu drátů od solárního panelu k měřáku, ale s tím nijak nepočítám ve výpočtech.)

Vím že jsem zase nahodil téma, které bude mít desítky odpovědí a jistě i další mé otázky, ale moc mi tím pomáháte. Jak víte jsem na škole v prvním ročníku a takové věcu bohužel neprobíráme. Za pár týdnu se zde asi oběví otázka: "jak se nabíjí akumulátory pomocí solárního panelu?"a vše okolo této problematiky.(tj. Nabíjecí proud, napětí, regulátor a měnič z 12V na 230V.

Všem děkuji za jejich drahocený čas.

doplněno 16.03.12 08:28:

Jinak zde zveřejnuji naměřené informace: strankyzadara.sweb.cz/...

Fotovoltaika a vlk95?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jareek*
hodnocení

1x

Vykon toho Tveho panýlku se samozřejmě mění s osvitem, ale v okamžilu měření můžeš změřit výkon, kteý dava panel při osvitu, který je v daném okamžiku. Tento výkon je vždy skutečné napětí na zátěži (nikoliv napětí naprázdno) krát proud tekoucí touto zátěží. Když jsi tedy připojil zátěž (reproduktor), tak napětí na zátěži bylo 34,4 mV a proud do zátěže tekl 5 mA, takže výkon spotřebovaný v zátěži (t.j. výkon panelu) V TOMTO OKAMŽIKU byl 0,2 W t.j. platí Tvůj výpočet podle bodu 2) , nikoliv podle dodu 1)

doplněno 16.03.12 11:36:

Teď ale vidím že ten Tvůj výpočet podle 2) je špatně. Musíš brát napětí ve Voltech a proud v Amperech, aby si dostal výsledek ve Watech. Spravně to tedy je 0.0344 V * 0.005 A = 0,000172 W ... Toto je výkon Tvého panelu v okamžiku, kdy si měřit napětí a proud.*smich*

hodnocení

No počkat. já to počítal v mW to jest tak že použiju v obou jednotkách mV,mA a vyjdou mi mW ta převedu na W (o 3 des místa doleva) a vyjde 0,172W nebo snad ne?

petapeta*

Nevyjde v mW, ale v μW (mikrowatech)

10-3⋅10-3 = 10-6

jareek*

Urcite ne Vlku, nemas pravdu. Jeste jednou:

34,4 mV = 0,0344 V, 5 mA = 0,005 A

34,4 mV * 5 mA = 0.0344 V * 0.005 A = 0,000172 W ... Toto je výkon Tvého panelu v okamžiku, kdy si měřit napětí a proud.

doplněno 16.03.12 13:17:

0,000172 W = 0,172 mW = 172 uW (mikrowatu)

Je to přesně tak, jak píše jareek. Pokud připojíš k FV panelu konstantní zátěž (reprák není úplně vhodný), tak se zvyšujícím se osvitem na panel, roste i výkon panelu (napětí na zátěži je přiližně konstantní, ale roste proud v obvodu). taky ber v úvahu, že s rostoucí povrchovou teplotou FV panelu klesá jeho napětí, takže ne vždy víc sluníčka znamená větší výkon. Ideální stav je co největší osvit (kolmo ke slunci) a co nejnižžší teplota.

Na nabíjení běžné autobaterie 44 Ah, potřebuješ nabíjecí proud asi 4,5 A (desetina kapacity), takže si představ, kolik takových panýlků bys musel mít:)

doplněno 16.03.12 11:51:

Počítáš to blbě Vlku, vždycky si před výpočtem převeď na základní jednotky. V tvém postupu bys musel konečný výsledek posunout o šest des. míst a ne jen o tři.

colombo*
hodnocení

0x

Podle označení solárního panelu si vyhledej výkon tvého solárního panelu na internetu. Tam také zjistíš parametry, které teď nesmyslně měříš.

Solární panel sám o sobě nemůže fungovat. Vždycky se používá v kombinaci s baterií, do které se energie ukládá pro okamžiky kdy přestane svítit slunce.

Na nabíjení akumulátoru pomocí solárního panelu potřebuješ pořádný solární panel. Ne takovou destičku, jaku máš na fotce, ale pořádnou plotnu. Takovouhle destičkou nepokryješ ani samovybíjení akumulátoru. Krom toho každý akumulátor má určitý nabíjecí proud, a tento proud ti musí dodat solární panely (jeden asi stačit nebude).

buss
hodnocení

0x

Vlku Vlku, ty jsi experimentátor... Samotný panelek je k ničemu, osvitem kolísá napětí i proud. Takže za ním/nimi musí se to upravovat. Nejlépe to valit do aku. Tomu ovšem musí odpovídat parametry FVP. Když to na slunku dá 0,836 V, tak ani recharge baterku nenabiješ. A jak jsi přišel na 4,3 w a 0,2 W? 0,836 * 0,0051? Proč k tomu připojuješ repro? S vyšším napětím ho odděláš! No nic, jako děcko jsem také sluchátka strčil do 220 V a jak kráásně bručely a dělal lampičku se žárofkou 3,5 V oplácanou plastelínou, aby držela.
Dodávaný výkon musí být vyšší než požadovaný příkon spotřebiče. Aku se nabíjí většinou desetinou kapacity.
Prohledej int, tam o tom najdeš info.

hodnocení

ok. je mi jasné že je ten panel na nic. Jen hledám nějaký nápad jak ho využít.

Dobře, teď teoreticky: když budu mít tento panel. aukro.cz/...

Dokáže tento panel nabíjet baterii 12V? Například z auta? Samozřejmě bude třeba asi nějaký regulátor, aby se kolásavé napětí ustálilo že? potom zapojený měnič 12V/230V a mám malý solární systém ne? Jak se potom počítá doba nabíjení a výdrž baterie například při příkonu 100W?

doplněno 16.03.12 10:23:

a například tento měnič: seguro.cz/...

Ještě prosím dovysvětlete jak funguje ten regulátor, nebo jaký koupit. Díky

buss
hodnocení

0x

Zdá se Vlku, že tápeš v základech. Nauč se zákon páně Ohma, poměry příkon/výkon... Postupuj od jednoduchého ke složitému, pochopit teorii, nepřeskakuj. Na svůj panelek dej LEDku. Ten uváděný panel dá míň, než bere měnič naprázdno! A všimni si výkonu, 200 W! Tvůj panel dá 5 W, jak z nich uděláš 200? Z 1 Kč také neuděláš 100 Kč.
O nabíjení aku si něco najdi na intu, opět tápeš. Doba nabíjení odpovídá kapacitě aku, tedy proudu do ní pouštěného. A u nabíječky mít vyšší U než napětí aku. Z nižší flašky na podlaze také nepoteče voda do flašky na stole... Najdeš to i na obalu nabíjecích baterek. Výdrž baterie je daná kapacitou a odebíraným proudem. Pohledej na intu..., zajdi do knihovny, ptej se učitele co to učíí..

hodnocení

no... tak toho asi zatím nechám, jen se pořád snažím nějak ten panýlek využít. Našel jsem malý krokový motorek, který to utáhne. Napětí je při této zátěži 554 mV a proud je 12,3 mA. Tak mě napadá. On se ten motorek musí rukour rozjet, aby se začal točit. A když na chvíli přestane svítit slunko a pak zase vyjde tak se zase už netočí! Přemýšlím jak udělat aby se rozjel sám... A co takhle jiný systém! Asi by nešlo nějak zapojit alespoň jednu led diodu tak aby svítila že? Moc malé napětí aby se rorsvítila.

Prostě mi jde o to nějak využít tu energii zdarma! (I když je malá)

Fotovoltaika a vlk95? #2

vlku, proboha jak si přišel na to že je ten motorek krokový? Ten motorek je normální komutátorový, krokový se na stejnosměrné napětí neroztočí ani náhodou. Mám doma motorek kterému stačilo na roztočení nasliněný desetník a koruna a na ten tvúj solární panel by s přehladem mohl něco pohánět ;).

buss

Vlku, nic jednoduššího než vzít LEDku a zkusit, experimentům kde nejde o zdraví se meze nekladou, zajdi někde jak bylo už kdysik řečeno na sběrný dvůr a demontuj co se ti zlíbí a máš kopu materiálu. Monitory se válí i u popelnic... A ve škole žádný kroužek?

hodnocení

No nad tím sběrným dvorem jsem přemýšlel, ale pustí mě tam? Můžu si cokoliv rozebrat a vzít? Podle mě ne.

buss

Vlku, je zbytečné spekulovat, prostě tam zajdi a slušně požádej, zda si něco můžeš vzít, rozebrat. Nevíš přece kde na koho narazíš. Zbytky jim zase přines. Po známých staré rádia, TV, mgf j. a třeba to ještě jako historické můžeš střelit. Něco může být i funkční. S tranzistorákama si pohraješ. Budeš mít zesilovače...

doplněno 16.03.12 15:17:

Možností kopa v OV, najdi si radioklub, kroužek elektroniky... jsou děcka co vysílají, mají koncese na vysílač a konstruují...

hodnocení

Jinak nejbližší elektro kroužek je ve frenštátu pod radhoštěm. Alespoň jediný co jsem našel.

buss

Tomu nevěřím, hledej střediska volného času, domy dětí a mládeže či jak se to jmenuje. Jinak radioklub je na TU při báňské VŠ.

lui*

Bussi: S tím kroužkem je to bohužel pravda. Už jsem to loni zjišťoval. v OV nic není.

vlku:

napiš adresu na vnitřní poštu, pošlu ti nějaký "materiál" na experimenty včetně toho superelektromotorku...

hodnocení

Díky za pomoc.

tesyk*

Taky bych tu vyhrabal pár věcí, kdybych věděl kam to poslat...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma Fotovoltaika
Otázky na téma solární panely

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]