Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Servisní návod k pračce BOSCH WFX2440BY

Od: puhpuh odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, nemáte, prosím, někdo servisní návod k pračce BOSCH WFX2440BY nebo alespoň radu, jak spustit testovací program vč. definice vad F01 ...? Pračka vykazuje různé vady nepravidelně např. na programu pro 3kg prádla, 40°C jednou dopere až do konce, ale při dalších praních na stejném programu se "zasekne" někde na konci máchání při ohřáté vodě a nedojede do konce - nutno vypnout program ručně a přepnout na jiný program (vypouštění a ždímání), aby se praní vůbec dokončilo. Při jiném programi např. 5kg/ 40°C sice dopere až do konce, ale vůbec neohřívá vodu. Teplotní čidlo NTC jsem měřil i při různých teplotách, je ok. Topení jsem zatím neměřil, ale snad bude ok, když na jednom programu funguje. Díky předem za pomoc.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ahasver4*
hodnocení

0x

Tak jsem nad tím strávil od včerejšího dne dost času ale jednak tenhle typ jsem nenašel a vlastně ani jiný návod na podobnou ...Jak ale popisujete závadu,tak dle mého je to na odborný servis.Laik by s tímto problémem asi nepořídil,pokud je v háji programátor.Je mi líto,ať se Vám zadaří!:)

doplněno 28.03.12 21:26:

Tak to gratuluji!:)A tím víc,že jste to zmáknul sám a bez nás.To je super!:)

puhpuh
hodnocení

Díky všem za snahu poradit. Topení bylo v pořádku i proti kostře. Závadu se mi ale podařilo odstranit. Pro případné zájemce uvádím příčinu: nepravidelnost poruchy mne dovedla na vadu spínacích prvků tj. relé popř. triaku. V řídící elektronice jsem našel 3 relé na 12 V DC, každé s jedním přepínacím kontaktem a dále triak MAC15N, fa On Semi (800V/15A). Po proměření ohmmetrem a mnohonásobné zkoušce všech vymontovaných relé na stole (spínání/rozpínání napětím 12 V DC) se žádná ze součástek nejevila jako vadná nebo podezřelá. Přesto jsem koupil 3 nová relé a náhradní triak (ekvivalent BTA140-800, 800V/25A, na internetovém obchodě www.ezk.cz resp. osobně ve firmě Zdeněk Krčmář Rožnov p.R.), vyměnil a ejhle pračka funguje bezvadně! Jen nevím, zda byl vadný triak nebo některé relé. To ale asi není rozhodující - cena vyměněného materiálu byla 129 Kč, vše bezvadně pasovalo i rozměrově.

Jinak moje snaha sehnat servisní návod v servisech Bosch v Česku nebo na internetu byla marná - nesehnal jsem ho ani na stránkách českých, německých, anglických, polských ani ruských. V českém servise Bosch mi ani neprozradili, jak se spouští testovací program pro servisní techniky, ani přiřazení závad. Podle informací k jiným pračkám Bosch se ale testovací program spouští následovně: vypni pračku do polohy off (nebo nula), stiskni Start, drž a zároveň přepni na program "jemné praní 30°C"(viz www. elektroda.pl) , popř. jinou kombinací dvou tlačítek/přepínačů současně stisklých - BEZ ZÁRUKY (na jiné pračce to může fungovat jinak a bez definice kódů závad to stejně asi nepomůže)! Na naší pračce nešel ale testovací program spustit žádnou kombinací dvou tlačítek - pravděpodobně kvůli vadě relé nebo triaku (?).

Opravna by to asi řešila výměnou kompletní elektroniky (podobný typ na internetu v Německu za 200 EUR, pokud je vůbec k dostání?), což odhaduji na 7 - 8 tis. Kč vč. dopravy a práce.

Pračka je jinak v bezvadném stavu, takže uvítám tip na servisní návod, ať zas příště získám doma nějkaké plus body ... :)

benjik*
hodnocení

0x

Nevím zda vám to pomůže F01 spínač dveří, F02 nenatéká voda,F04 nevypouští vodu,F12 netěsnost spotřebiče.Ve vašem případě bych změřil topné těleso odpojte konektory a změřte ho,a také proti kostře jednotlivé vývody, použíjte ohmetr nebo bzučák, to by mělo stačit A HLAVNĚ nezapomeňte pračku odpojit ze zásuvky!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]