Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

EUR kabel + objímka E40

Od: help* odpovědí: 15 změna:

Ahoj potřebuju poradit,EUR kabel má 3 žíly,objímka E40 pro lampy,výbojky atd má jen 2 vstupy, jak to teda mám uzemnit?

Předem děkuji za rady

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

2x

Předpokládám, ža samotná objímka je plastová nebo porcelánová, tedy nevodivá, uzemnit tedy nelze. Pokud budete mít objímku připevněnou na nějakém kovovém stojanu či držáku, je třeba uzemnit tento držák. Pokud budete mít i držák objímky z nevodivé hmoty, není co uzemnit, pak stačí pouze dvoužilový přívodní kabel.

help*
hodnocení

Objímka je keramická a jsou v ní jenom šrouby vodivé,co se týče toho, tak objímka bude volně,bez přidělání.

A můžu i tak na to použít 3 žílový kabel? Když ten zelenožlutý nepoužiju

hop®

Ano, lze nechat ZŽ nezapojený.

To ta objímka se žárovkou bude na něčem ležet (nehořlavém) nebo viset na drátech? ;)

Jinak hnědá fáze se zapojuje na střední kontakt žárovky a modrý nulák na závit...

help*
hodnocení

Bude buďto ležet nebo udělám dřevěnou konstrukci.

A u té objímky nevím co je co :D ... je to vzadu na ní není poznat která je která,kdybch to zapojil obráceně vadilo vy to?

Kdyžtak prosím koukněte na google obrazky pod tagem Objímka E40.

Jinak díky za rady ;)

help*
hodnocení

A ještě poslední dotaz :D ... napadlo me to až ted kdyby to nebylo uzemněné, a bylo by to potřeba tak co by se stalo :D

a jeste kontakt s alobalem by tý objímce keramický neměl snad vadit o_O?

Ještě jednou dík :)

hop®

Při podrobnějším prozkoumání objímky (bez žárovky) z obou stran lze většinou poznat, který drátek vede na který kontakt, kvůli bezpečnosti se nedoporučuje drátky přehazovat, ovšem žádný předpis to striktně neřeší - to by se ke svítidlům nesměly vůbec používat dvoužilové kabel s plochou zástrčkou.

Kontakt s alobalem objímce nevadí, ten není hořlavý. Akorát je elektricky vodivý, takže by měl být uzemněn právě tím ZŽ drátkem. A nešlo by objímku připevnit k tomu alobalu, třeba jako na fotce? ;)

EUR kabel + objímka E40
help*
hodnocení

Dnes jsem to zapojil :D, funguje to, ale přemýšlím že ubjímku uchytím na nějaký kovový podstavec,když tak udělám tak ten zelenožlutý mám připojit na ten kovový podstavec předpokládám, a dál by to nemělo dělat problémy...

Jinak ta objímka je jak jsem říkal celá keramická, a po bližším prokoumání nehrozí kontakt s el. je dobře udělaná,tak jsem se chtel zeptat jestli i tak je potřeba jí uzemnit, když nikde neohrožuje nic kontaktem... je to proste jen keramika.

hop®

Keramickou obkímku neuzemňujte, keramika je izolant. Ale bylo by dobré pro jistotu uzemnit ten kovový podstavec připojením ZŽ drátu.

help*
hodnocení

Ještě jsem kontaktoval prodejce a ten se vyjádřil takto.

Ahoj, uzemnění tedy žlutozelený kabel přichyť pod jednu z matek od objímky, hnědý kabel zapoj do svorky od prostředního jazýčku v objímce a modrý kabel zapoj do svorky od kontaktu na závit objímky. S pozdravem Cannasutra

Na zadní straně objímky je takový plíšek totiž, ale není nijak propojen s el. obvodem

EUR kabel + objímka E40 #2
hop®

Ano, ten plíšek je pro upevnění objímky k podstavci či jiné konstrukci. Pokud nemáme kovový podstavec, uzemnění není nutné. Připojením ZŽ vodiče na tento plíšek ale samozřejmě nic nezkazíte...

doplněno 10.03.12 12:11:

...větší pozornost bych věnoval uzemnění případného předřadníku, pokud není uložen v plastovém krytu...

help*
hodnocení

Ták ještě jedna otázečka pro úplnost :D , z objímky vedou 3 díry jedna je na připojení na střed, druhá na ten závit, a třetí je ta co drží spodní část toho závitu v objímce, nebylo by možné ZŽ napojit na tento? nebylo by to pak vlastně uzemněné? pošlu obrázek zadní strany

Jinak, mám zabudovaný předřadník přímo v lampě.

EUR kabel + objímka E40 #3
hop®

Nemusíte posílat, mám zde tu objímku i se stínítkem(z mé fotky).

K šroubku od závitu objímky šroubek nepřipojujte, je to nebezpečné i proti předpisům. Navíc, pokud byste to strčil do zásuvky, která je zapojena přes chránič, tento chránič by zásuvku odpojil!

help*
hodnocení

Takže to mám připojit pod ten plíšek na úchyt, a když to bude takhle zapojené tak i kdybych to měl na kovové desce tak to bude uzemněno? nebo ne :D

hop®

Ano, pod ten plíšek na úchyt. A ideální by bylo to rovnou za ten úchyt připevnit k té kovové desce, pak by to bylo kompletně elektricky uzemněné. Pokud to budeš mít na desce volně položené, měla by se ta uzemněná objímka s kovovou deskou spojit ještě dalším kouskem ZŽ drátku (třeba za druhý konec úchytu), aby byla i ta deska pevně elektricky spojená a uzemněná, aby to bylo naprosto bezpečné a podle předpisů.

doplněno 10.03.12 15:27:

... přeji bohatou úrodu! ;)

help*
hodnocení

A ještě, kdyby to šlo, tak je jedno který z těch dvou zbylých zapojím na jekou stranu objímky?

Celkem na tom záleží, mám velmi drahou lampu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]