Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak funguje rezistor?

Od: janekdol* odpovědí: 23 změna:

Zdravim, pro elektrikare zrejme trivialni otazka,

pokud premostim rezistor (viz oibrazek), bude mit nejaky vliv?

...jde mi o to, jestli se A=C?

Jak funguje rezistor?

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

2x

Klade odpor protékajícímu proudu.. I=U/R
Na obrázku 2 lze odpor ušetřit a nechat tam jen ten drát...
Sice mikrovliv to bude mít, jsou dva odpory paralelně. Ale prakticky...

hop®
hodnocení

2x

Pokud písmeny A, B a C označujete protékající proud, potom platí, že v prvním obrázku A=B a v druhém A=C. O kolik se budou oba proudy lišit záleží nejen na velikosti tohoto rezistoru (jaký má odpor), ale i na dalších parametrech elektrického obvodu, do kterého je zapojen. Přemostěním (zkratováním) rezistoru tyto paramtery změníte. To může mít pozitivní efekt (nastavení obvodu na správné pracovní podmínky) nebo efekt negativní (destrukce obvodu vlivem protékání nadměrného proudu ostatními součástkami).

janekdol*
hodnocení

Pohádka k akci:

Mám efekt ke kytaře, dá se jednoduše upgradovat odstříhnutím jednoho z rezistorů (ověřeno), efekt mám v záruce, nechci proto nic stříhat, uvažuju o přemostění krokosvorkami.

Vliv rezistoru pak bude nulový nebo se jen zčásti naředí?

doplněno 09.03.12 12:02:

...

Jak funguje rezistor? #2
hop®

"Naředí" se podle odporu té krokopropojky. Ale ta bude mít pravděpodobně odpor minimální, takže vliv odporu bude téměř nulový, takže zanedbatelný.

A pozor na tu záruku, pokud se obvod pokazí a budete chtít reklamovat, někdy jsou schopni kvůli neplatnosti záruky zkoumat i zoubky od krokodýla...

buss

Opakuji, odpor je vyřazem, zkratován, jako by tam nebyl a byl jen ten spoj s krokosvorkama, dráát! Jako místo žárovky dát drát, doufám, že toto snad nenapadne..., jen zkratovacího technika.

hodnocení

2x

Pokud je upgrade proveden odstřižením rezistoru, tak to nelze nahradit přemostěním rezistoru. Přemostěný rezistor = nulový odpor, odstřižený odpor = nekonečný odpor, čili dvě úpravy se zcela protikladným výsledkem.

hop®

Ano, dobrá připomínka! *palec*

janekdol*
hodnocení

velmi dobrá připomínka, díky!

jareek*
hodnocení

1x

janekdol: Pozor na to, píšete že se dá upgradovat "vystřihnutím" odporu. To ale chápu tak, že se tento odpor má vyštípnout, neboli odstranit ze zapojení, a to je něco úplně jiného než jeho zkratování! Vyštípnutím vznikne nekonečně velký odpor, kterým neteče žádný proud. Musíte se tedy vyjádřit přesně, jestli jde o "zkratování" odporu, nebo "vystřihnutí" odporu. Jestli se má odpor vystřihnout a vy ho zkratujete, tak můžete přístroj zničit.

*nevi*

janekdol*
hodnocení

ma se na jednom konci odstrihnout. (jsou tam paralelně 2 rezistory, jeden zustava). Jeste ze jsem se zeptal, diky

jareek*

No tak vidíš! To bys to pěkně pohnojil, kdybys ten odpor zkratoval, jak si původně chtěl! Takže ho musíš uštípnout buď jenom na jedné straně, nebo ho můžeš uštípnout na obou stranách a úplně odstranit. Takže tam zbyde jako výsledný odpor jenom ten jeden, co je k tomu vyštípnutému teď paralelně.

Zase ještě pozor! Ty dva paralelní odpory nemusí být stejné velikosti (co se týče hodnoty odporu), a proto není jedno, který z nich vuštípneš. Musíš vyštípnout ten, který je k tomu určený, to budeš mít někde popsáno, akorád se nesmíš splést.

hop®

Nepohnojil, diskuse pokračuje...*nevi*

jaroslaw
hodnocení

0x

Dobrý den, ano když přemostíte rezitor A=C - tedy jakoby tam rezistor nebyl.

mkat*
hodnocení

0x

Pokial tam maš paralelne zapojene odpory a jeden odstrihneš tak sa ti odpor zväčši.Ked prepojiš prepojkou tak sa odpor zmenši.Takže ti potrebuješ zväčšiť odpor.

janekdol*
hodnocení

pokud se podivate na druhy obrazek s petenciometrem (budto zapojen original rezistor nebo 1K potenciometr):

kdyz mam potenciometr nastaven na nejmensi odpor, je to podobne tomu zkratovemu premosteni ne?

hop®

ANO.

doplněno 09.03.12 18:19:

Ovšem bez elektrického odpojení původního rezistoru nedocílíte odpor větší, než těch necelých 47 Ohmů.

figurek*
hodnocení

0x

no tak pravda, do přístroje v záruce se nesahá ani náhodou. Ale vidím, že jste tehdá asi ve škole chyběl, když jste ve fyzice probírali elektrický odpor a jeho opak, elektrickou vodivost. Nastudujte si něco hlavně o té vodivosti, než začnete vrtat do elektrických přístrojů.

Vodivosti se sčítají. Vaše přemostěné zapojení bude mít ještě menší odpor, než by měl samotný drát.

Proč by se do přístroje, který je v záruce nemohlo sahat ani náhodou? Pokud je třeba, tak se do něj sáhne a udělá se co je potřeba. Pokud se něco rozbije tak to bývá z 99% těsně po záruce. Já osobně nikdy u ničeho nezkoumal, zdali to nějakou záruku vůbec má a výrobky s tkzv. doživotní zárukou nebo akce kdy lze přikoupit záruku prodlouženou mě přivádějí k záchvatům smíchu, je to jen lákadlo a způsob jak z lidí vytáhnout peníze navíc.:D

doplněno 10.03.12 09:26:

Jinak já osobně jsem na mnoho věcí ve škoe nechyběl a teď už si je nepamatuju, prostě jsem je nepotřeboval k životu a časem je nechal vytěsnit důležitějšími informacemi.

janekdol*
hodnocení

Člověk se učí celý život, já na střední rozhodně nepřestal, důkazem buď můj dotaz.

Díky za odpověď, ale jak může mít zapojení drátu paralelně s odporem menší odpor?

jareek*

kdyz ma drat odpor na pr. 0.01 ohm a paraletni odpor 25 ohm tak vysledny odpor je mensi nez 0.01 ohm, dejme tomu asi 0.0099 ohm a to je odpor mensi nez 0.01 ohm neboli mensi nez je odpor dratu

Pro lepší představu, tan drát je tím odporem přemostěný, tak se jeho odpor musí logicky zase o něco zmenšit i když ve výše uvedeném případě opravdu jen o malinko.

buss

Ale to je fyzika na základní škole... , a co tak představa dvou paralelních potrubí s vodou? Dvě paralelní komunikace?

mkat*
hodnocení

0x

Asi to nie je nutne ,ale prečitaj si : sk.wikipedia.org/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]