Nejste přihlášen/a.
dobrý den nechce se mi věřit, že není nějaká jiná možnost a protože já sám o již o žádné nevím ptám se:
Dne 06.03.2012 jsem v Okay elektro zakoupil za hotové pračku. tuto jsem odvez domu nainstaloval a dle přiloženého manuálu provedl první spuštění a tzv. pročištění. Dnes, tj. 08.03.2012, jsem poprvé v pračce pral a hle, z pračky vytéká voda, přední kryt bubnu netěsí a dělá tokavý rámus, že stará pračka byla zlatá. proto jsem se obrátil na prodejce a domníval jsem se že mohu pračku vrátit do 14 dní bez udání důvodu, ale narazil jsem na problém stím, že prodejce údajně pračku nevimění z důvodu toho, že se jedná o použité zboží a můj argumet, že funkčnost pračky jinak než praním neprověřím je pravděpodobně slabí a byl jsem odkázán na bezplatný sevis o který ani trošku nestojím, protože potřebuji prát. Existuje nějaký paragraf ať už v občanském zákoníku, nebo v zákoně na ochranu spotřebitel, popř. v jiném zákoně, který bych mohl uplatnit a dosáhl tak zpět na své těžce vydělané peníze k zakoupení pračky, která bude fungovat? Děkuji za Váš a čas a radu
Dobrý den, bohužel se domnívám, že je prodejce v právu. Lhůta 14ti dnů se vztahuje na nepřímé zakoupení zboží, tzn. např. přes internet. V tomto případě Vám asi nezbývá nic jiného, než projít klasickou 30ti denní reklamací. Některé firmy mají jako lákadlo pro zákazníky nad rámec třeba lhůtu 5ti dnů pro vrácení, ale povinnost to není. Stalo se mi to v životě dvakrát - jednou s mobilem, který jsem koupila ve značkové prodejně a již druhý den začal blbnout. Tam mi ho vyměnili. Ale rozbitou mp3 jsem musela reklamovat po dvou dnech od koupě, výměnu mi nechtěji provést.
doplněno 08.03.12 14:14:opr.: nechtěli.
Ale je pravda, že reklamace trvala asi pět dní. Zkuste to do té reklamace dát - je mi jasné, že potřebujete prát a je to děs, že tohle musí slušný zákazník podstoupit, ale nic jiného asi bohužel nezbývá. Třeba ta reklamace bude vyřízena dříve, než za tšch 30 dnů...
Důvodů proč NE bezplatný servis máte hodně,zatíco jste sem psal dotaz,už jste mohl kynout servisákovi rukou,ono vám stejně nic jiného nezbude.
Zboží zakoupené v prodejně nejde ze zákona jednoduše vrátit - pokud to nějaký obchod nabízí tak je to nad rámec zákona a nejde to vymáhat.
Pokud je ale zboží od začátku vadné tak normálně uplatníte "rozpor s kupní smlouvou" kterou je prodejce povinen řešit buď opravou v rámci záruky (klasická 30 denní lhůta) nebo výměnou za jiné zboží. Až za situace že by to zboží bylo neopravitelné a nešlo by ani vyměnit tak máte nárok na vrácení peněz.
Mimochodem, nejsem si jistý jestli u praček není ten háček typu "odborná montáž". Třeba u sporáku pokud není k dispozici potvrzení že montáž neprovedla kvalifikovaná firma nemusí být záruka uznána. Mám pocit že u praček to snad není, ale jistě to nevím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.