Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jako mladý elektrikář znám vzorce a používám je. Dnes zjištuji kolik wattů spotřebovává tiskárna. Bohužel je tam je jeden štítek s : 100-240V 50/60Hz 0,65A
Z tohoto jsem vyvodil vzorec: P=U*I To je vzorec na výpočet watů(alespoň tak se to učím). Výsledek je ale tento: P=217*0,65=141,05 W . Ale taková spotřeba se mi nezdá.
doplněno 04.03.12 14:19:Uvažuju zda je to možné, aby pár motorků bralo tolik watů. (samozřejmě je to maximální příkon který může nastat)
doplněno 04.03.12 14:25:Tak jsem provedl měření a vyšlo mi, že když tiskárna nic nedělá(ale je zapnutá) tak bere 14mA(vždy se mi to plete. Nastavení na ampermetru je 200mA takže to je těch 14mA ne?)
Už se zde něco podobného řešilo. Štítkové údaje se nedají brát v úvahu, jsou to maximální hodnoty, které zařízení nikdy nedosáhne. Maximálně si tak na zlomek sekundy při zapínání interního spínaného zdroje. Reálná spotřeba tiskárny je do 30W a to možná kdoví jestli :D
Vzorec je správný, otázka kdy se té spotřeby dosahuje, zřejmě při tisku kdy jsou využity všechny kartridže, že. Já bych vzal ampérmetr a měřil (nebo co se prodávají měřiče spotřeby), jedině objektivní údaj.
No digi nesmí se přeplnit..., na analogovém záleží na nastaveném rozsahu a počtem dílků, takže se přepočítává. Když je digi 200 mA a nepřeteče, tak je to do 200 mA. Zkus měřit i jen samotný zdroj, s vypnutou tiskárnou (pokud je zdroj externí).
A není to 140 mA? Začni měřit od nejvyššího rozsahu (to pro jistotu vždy).
Zdroj není externí.
Když je zapnutá tak takto vypadá měření a výsledky:
Nastavení:10A Číslo na display: 0,00
Nastavení:2A Číslo na display: ,013
Nastavení:200m Číslo na display: 13,0
Nastavení:20m Číslo na display: 7,30 (neukazuje že by byl rozsah malý!)
vlku:
prostě je to tak jak jsem psal. U dnešních spotřebičů je štítková hodnota proudu k ničemu, neodpovídá odběru, ale maximálnímu proudu, který si zdroj vezme při zapnutí a to je tak krátký okamžik, že to nemáš šanci multimetrem změřit
Zaznamená vůbec elektroměr spotřebu několika wattů? Kdyby všechny spotřebiče v bytě brali 1,5W a je jich tam 15 tak by to bylo 22,5W. zaznamená to?
Steré mechanické elektroměry nebyly schopny zaznamenat spotřebu do 8W samostatně, jakmile byl nějaký spotřebič s vyšším odběrem zapnut, tak těch 8W navíc samozřejmě už zaznamenal. Dnešní digitální elektroměry zaznamenají i rozsvícenou doutnavku .
Abych nezakládal další dotaz tak se zeptám zde: Když měříkem na watty měřím settopbox a televizi(při vypnuté stavu) tak to neukazuje. Mělo by to měřit od 5W. Když zapnu settopbox, ale ne televizi tak to ukazuje 7W. Ale když v tu chvíli měřím ampery tak dojdu výpočtem k 12W při vypnutém set. a TV. a 15W při zapnutém set. Proč? Měří něco špatně?
Jaký máš multimetr? Běžné multimetry nebývají nic moc přesné na střídavé proudy a watmetr nebude nic moc na nízké spotřeby
Zdravím vlku,
u takhle malých proudů se obyčejným multimetrem nikdy nenaměříš kloudných čísel. Toto je už tak trochu laboratorní práce a kdybys chtěl měřit nějak přesně, musel bys použít osciloskop.
Jen pro ilustraci - ten multimetr má uvedenou přesnost měření 1,2% (a nebojím se tvrdit, že může být i mnohem větší).
Při měření v rozsahu 200mA je tam rozptyl +- 8mA. Při síťovém napětí 230V je to rozptyl cca 2W. To je celkem dost, co?
Takže být tebou nějaké ty wattíky moc neřeším, nebo z toho budeš nešťastný.
doplněno 05.03.12 14:57:Ještě jsem zapomněl dodat, že u výpočtu výkonu (příkonu) spotřebičů, pracujících na střídavé napětí, se musí počítat s více veličinami, než jen U*I...- pakliže to není jen odporový spotřebič, což zdroje dnešní elektroniky zdaleka nejsou!
Dva přístroje - dvě chyby měření.
V tomto případě se celková aplikační chyba jeví jako součet obou dílčích chyb.
Myslim si, že ten měřič spotřeby bude mít celkem velkou nepřesnost.
Jak jsem ti už psal - pohybuješ se v tisícinách - setinách ampér, to je poměrně velký prostor pro vznik nepřesností.
A skutečně ber v úvahu, že měříš-li odběr moderního spínaného zdroje, tak prostě nemůžeš počítat jednoduše U*I. Jednak tam určitě budou nějaký jaloviny, který ti výsledek zkreslí (a nevím, jestli tento wattmetr umí měřit cos fi) a taky se tam vyskytují krátkodobé proudové špičky, které ani jeden z přístrojů nemá možnost zaznamenat.
doplněno 05.03.12 18:31:Jinak na tvou otázku - měříš dobře, ale nejsi laboratoř, takže ti to jaksi neštimuje. Netrap se tím.
Tak jsem vzal oba přístroje na praxi do školy. S mistrem jsme porovnali měření, a zjistili, že jak můj tak jeho multimetr(různé značky a typy) naměřili stejné ampery. Nakonec jsme došli k názoru, že je lepší věřit multimetru.
doplněno 06.03.12 17:37:Tak jsem teď chtěl změřit rádio ve vyplém stavu a zase potíže. Zde jsou výsledky. (čím prochází proud + výsledek měření ampermetrem)(wattmetr bere několik málo wattů na vlastní napájení!)(Pokud byl wattmert zapojen tak ukazoval vždy NULA!)(napětí je 217V)
wattmetr + rádio (vyp) : 0,019 A (přepočet p=u*i =4,123 W)
wattmetr + rádio (zap) : 0,022 A (přepočet p=u*i =4,774 W)
wattmetr: 0,042 A (přepočet p=u*i =9,114 W)
rádio (vyp) : 0,030 A (přepočet p=u*i =6,51 W)
rádio (zap) : 0,033 A (přepočet p=u*i =7,616 W)
nic: 0,0 A
Je zajímavé proč je proud nižší při zapojení wattmetru a rádia než při zapojení pouze rádia.
Doplňující dotaz: Jak zjistit jaký je odebíraný příkon ve vypnutém stavu?(pomocí multimetru)
Já bych si tipnul, že zapojením watmetru do obvodu zařadíš další odpor a ten proud klesne, ale ten odpor watmetru by měl být dost malý a neměl by tedy takto malé proudy ovlivňovat...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.