Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o radu. Mám problém s ledničkou Calex. Po 6 letech začala při otevření dveří blikat (jak vnitřní světlo tak kontrolky) asi v intervalu jedná vteřiny. Mám pocit, že v této době vůbec nechladí. Vypl jsem jí ze sítě po nějáké době zapl a vždy jsem slyšel cvaknutí, kompresor se tak na dvě vteřiny zavrtěl a nic po cca dvou minutách zase cvak zavrnění kompresoru a zas nic... pořád dokola. Motor se celkem dost hřeje. 1x max 2x za den se lednici povede motor nahodit a chladit. Ale Mam pocit, že jak nachladí, tak vypne a má problém se opět zapnout. Poradíte mi jak to opravit?
Dokonce jsem ledničku rozebral (horní kryt termostatu a kryt kde je přívodní kabel krabičky na kompresoru), ale nevím co je co...a jestě nevím co je válcová součástla prumeru 2cm a výšce cca 5cm přidělaná přímo na šasí ledničky u koleček (jde do toho N a L vodič)
Díky za rady...kdyby byl financ tak to neřešim a koupim novou, ale právě je nouze.
B.
asi přidřený kompresor pokud je lednice řízená elektronikou může být vada v elektronice doporučil bych zavolat opraváře ať svým zásahem ještě nepoškodíte něco dalšího jinač ten váleček je rozběhový kondenzátor
No to je právě ono...zavolat opraváře se mi nechce, protože dle jeho informací, když přijede, tak zhodnotí situaci a co říkal, tak oprava by mohla být i za tisíce a prý když přijede tak začne prostě opravovat a zaplatím to at to stojí co to stojí...Mám zkušenosti, že za opravu 3000,- opravář vymění kondík nebo něco jiného za stovku. Vím, že jde o know how, ale zrovna nemam moc peněz a řeším to raději svépomocí než, abych zaplatil opraváře a ve finále bych stejně musel koupit novou. Ke všemu jsem zjistil že ta moje CALEXka je Stejná jako italská ARDO... jen nevím jestli to nemůže být porucha termostatu a vůbec nevím kde se dá v lednici najít. V horním panelu je pouze ovládací prvek termostatu, spínač rychlého mražení a přívod na žárovku...od kompresoru nahoru jdou pouze N, L a zpět (podle mě zpět) jde bílý drátek přímo na relé (podle mě relé), které je připojeno přímo na jeden kolík kompresoru... Jednou se dokonce povedlo lednici rozběhnout a běžela na 5tku cca hodinu pak vypnula za nejde zas nahodit. Chladivo tam bude.
To mě mrzí že máte takové špatné zkušenosti s opraváři ale bohužel i takoví v téhle republice existují. To kolečko kterým nastavujete stupně musí být nasazené na termostatu pokud to tak neni a je tam elektronika tak tam termostat nenajdete chod té lednice řídí ta elektronika. Ardo koupilo calexu uz před několika lety takže to máte vlastně ardo je to jedna firma.
JJ sundal jsem horní kryt a je tam destička s elektronikou. Když popřemýšlím, tak nahoře (jelikož nahoru jde pouze 230V) se musí řídit provoz lednice. Tím, že po tom bílem kabelu se pouští fáze (přes rozběh relé) do kompresoru...Ale protože mi blíkájí kontrolky nahoře, které jsou jistě řízené také tou destičkou, kde je vše..viděl bych to na problém v té destičce...no a protože to bliká namísto svícení...asi by nebylo od věci zkouknout kondíky...je to jako když se nabije a hned rychle vybije...dokonce jsem našel za 1900,- tu destičku jako náhradní díl...asi jí proměřím a budu bádat...já jen jestli někdo rovnou neví na co se zaměřit, abych blbosti hned přeskočil. ... Jo a ještě by mě zajímalo jak je dělaný to rozsvícení ledničky vevnitř...nikde jsem nenašel u dvěří spínač...a tak mě napadá že někde bude magnet...nemá někdo schéma té ledničky?
Mohl by to být vadný kondík na té elektronice, ten vypínač světla by s tím neměl mít nic společného je to jenom obyčejný magnetický vypínač a pokud není v tom horním krytu tak muže být i zapěněný někde ve stěně lednice. ještě tam je určitě minimálně jedna sonda která snímá teplotu v chladničce i ta muže být vadná ale ta bude zapěněná v zadní stěně chladničky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.