Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Chci si koupit DVD-rekordér s HDD a potřebuji poradit. Jsem laik, a proto uvítám dobře srozumitelnou a podrobnou radu. Od DVD-rekordéru očekávám, že nahraje televizní pořad na pevný disk rekordéru, nahrávku bude možné editovat (např. vystřihnout reklamy) a poté bude možné nahrávku vypálit na disk DVD, který bude možné přehrát nejen na zmíněném rekordéru, ale i na jiném běžném přehrávači. Kapacita pevného disku rekordéru nemusí být extrémně veliká, stačí běžný standard. Další funkce jsou vítány, pokud nebudou významně navyšovat cenu.
Nyní popíšu moje stávající podmínky příjmu televizního signálu, vlastněné přístroje a jejich stávající zapojení. Televizní signál přijímám od společnosti UPC. Mám pocit, že neexistuje DVD-rekordér s DVB-C tunerem, a proto bude řešení obtížnější. Pokud by takový DVD-rekordér existoval, není co řešit, protože mám ještě jeden digitální televizor s kartou od UPC a rekordér bych snad dokázal podle návodu připojit i sám. Nyní však zpět k složitější variantě. Mám analogový televizor LG RZ-21FB35 a digitální kabelový přijímač Handan CV-6000 DVR od UPC, který slouží jako set-top-box a dá se s ním také nahrávat. Jeho pevný disk je ale už plný a nedá se z něj nic dostat ani do počítače. Mám ještě přehrávač Telca. Nyní popíšu zapojení. Koaxiální kabel vede od účastnické zásuvky UPC do přijímače Handan do zdířky CABLE IN (TUNER 1). Krátkým kabelem je propojen LOOP OUT (TUNER 1) s CABLE IN (TUNER 2). Koaxiálním kabelem je propojen LOOP OUT (TUNER 2) s anténním vstupem analogového televizoru. Přijímač Handan je propojen s analogovým televizorem LG pomocí kabelu scart z konektoru TV SCART Handanu. Všiml jsem si, že televizor hraje i po odpojení koaxiálního kabelu z jeho anténního vstupu. Nefunguje však analogová nabídka UPC, která je poskytována zdarma k digitální nabídce. Pro příjem analogové nabídky je nutno koaxiální kabel k televizoru připojit. K přijímači Handan je ještě připojen přehrávač Telca kabelem scart z konektoru VCR SCART Handanu. Přehrávač funguje dobře.
Nyní popíšu stav, kterého bych chtěl dosáhnout. Chci nahrávat digitální nabídku UPC tím způsobem, že zapnu Handan a budu nahrávat to, co běží na obrazovce televizoru. Předpokládám, že toho dosáhnu s každým DVD-rekordérem pomocí dálkového ovladače rekordéru. Zakoupený DVD-rekordér chci připojit k Handanu místo nyní připojeného přehrávače Telca stejným způsobem, tedy kabelem scart. Přehrávač Telca už nebude v této sestavě a bude použit jinde. Dále chci nahrávat analogovou nabídku UPC. Předpokládám, že toho dosáhnu s DVD-rekordérem, který bude mít analogový tuner. Domnívám se, že signál by mohl být veden do rekordéru koaxiálním kabelem z LOOP OUT (TUNER 2) Handanu namísto stávajícího vedení do analogového televizoru. Konečně chci také nahrávat digitální televizi ze společné televizní antény (STA). To byl také původní záměr, než jsem zjistil, že rekordéry mohou mít dva tunery. Domnívám se tedy, že potřebuji k uskutečnění svého záměru DVD-rekordér s analogovým a DVB-T tunerem. Snad by to mohl být LG RHT498H, LG RHT499H nebo Panasonic DMR-EX83EP-K. Předpokládám také, že zakoupený DVD-rekordér poslouží jako set-top-box pro sledování analogové nabídky UPC a také pro sledování televizních programů ze STA, a to na analogovém televizoru LG.
Potřeboval bych tedy doporučit vhodný DVD-rekordér a posoudit můj záměr z hlediska správnosti a uskutečnitelnosti. Prosím o vysvětlení, jak fungují DVD-rekordéry se dvěma tunery. Když se podívám na zadní stranu zmíněných DVD-rekordérů, vůbec nevím, jak by se připojili koaxiální kabely ze dvou zdrojů (analog UPC a STA) ke dvěma tunerům (analogový a DVB-T). Je tam nějak málo konektorů. Také do mé analogové televize LG lze připojit jen jeden koaxiální kabel.
S pozdravem Josef .
Jestli časem uvažujete do investice do full hd televize, tak investice do dvd rekordéru je dle mě zbytečná, zvláště pokud máte signál od upc, kde je široká nabídka programů v plném rozlišení. Pak bych místo rekordéru investoval do hd setoboxu od upc s hdd 320giga a nahrával přímo na to, i dva programy současně. Je sice pravda, že do pc to dostanete jen tak, že hdd vytáhnete a vložíte do pc, ale upc používá nějaký jiné kódování, takže se to nedá přehrát. Já takový setobox od kabelovky mám a nemůžu si stěžovat, sledovaný program se dá až o hodinu vrátit zpět, pozastavit atd a nahrané programy po shlédnutí mažu. Nějaká záloha je pro mě zbytečná, na nic se nedívám dvakrát. Sestra ale má dvd rekordér s analogovým tunerem plus satelit, takže na rekordér nahrává analog a ze satelitu nahrává na usb přímo na satelitním setoboxu. Možnosti jsou různé...
doplněno 29.02.12 13:21:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.