Nejste přihlášen/a.
Dobry den...Mam pracku Elektrolux-typ 13420 a vcera pri prani zacla vydavat zvlastni zvuky.Po rychlem vypnuti a znovu zapnuti vyhazovala pojistky.Motor se neotacel.Po zdelani remene se motor toci asi tak minutu a po nejakem cvaknuti se zadrhne.Myslim ze motor neni uplne k.o ale nevim si rady.Rozbehovou civku sem nenasel,tak nevim cim vsim to muze byt.Dekuju Vsem predem za odpoved...
Až ma motor uhliky ,tak ich skontroluj.Ale môže byt medzizavitovy skrat na vinutiach.Ak ano tak novy motor.
Motor v pračce určitě nebude mít uhlíky, ale kotvu na krátko. Spíš, než v motoru bych hledal závadu v řídící elektronice.
Motor ma uhliky,vsiml sem si ze dva.Na pohled vypadaji nespalene.Jak poznam jestli jsou spatne?Pokud ma motor rozbehovy kondenzator,kde se nachazi?Nikde sem si ho nevsiml...jen odrusiveho.Dekuju za odpoved. Pri zapnuti se motor parkrat otoci..pak zacne vrnet a cyklus se prerusi...
To mě trochu mate, v pračce komutátorový motor? Jak se u něj mění rychlost a jak směr otáčení? Teda dá se to měnit polohou uhlíků vůči rotoru, ale to je záležitost mechanická a nezdá se mi, že by se u moderní pračky něco takového dělalo.
magdon:
pračky z vyššími otáčkami odstřeďování mají komutátorové motory a u nich se běžně mění směr otáčení přepólováním statorových cívek , otáčky se mění změnou napětí pomocí triakové regulace, nechci být jedovatý, ale nejsi náhodou z oboru elektro? :D Jak se mění směr otáčení a otáčky třeba u ručních elektrických vrtaček?
No tak asi jo, no. Přiznám se, že jsem se o motory nikdy moc nezajímal. Pár praček jsem ale rozebraných měl a nikde nebyl komutátorový motor. Ty ruční vrtačky mě nenapadly, i když je to v podstatě ukázkový příklad.
Kdysi dávno jsme měli doma motor, u kterého se otáčky měnily mechanickým pootáčením celé desky s uhlíky (polovodiče neexistovaly a řízení elektronkovým regulátorem by asi nebylo to pravé).
Tak mě napadá v jakém stavu je tachogenerátorek, pokud je nefunkční, tak motor se nebude točit...
Uhliky sem skontroloval a rotor ocistil...ale situace je stele stejna.Motor se toci pouze bez remene,ale i tak se zadrhava-musi se mu obcas pomoct. Zkousel sem ho na odstredivem programu.Kdyz nasadim remen tak se seka temer porad...a to s prazdnym bubnem.Popavde netusim co je tachogeneratorek...jaky ma vliv na chod motoru? Muze to byt temi uhliky pokud se motor zdraha roztocit? Dekuji Vsem za reakce...
Může to být uhlíky, ale podobně se chová, když je nefunkční tachogenerátorek. Je namontován přímo na hřídeli motoru (z druhé strany než je řemenice) a dává elektronice informace o jeho otáčkách. Pokud není funkční tak elektronika neví, že se motor točí, myslí si, že je nějaký mechanický problém a motor úmyslně neroztáčí. Měl jsem podobný problém.
Myslim ze tim to nebude...Motor se zasekeva vzdy pri rozjezdu a pracka se pote vypne,takze musi vedet ze motor se netoci. Ten generatorek tam asi je..vedou k nemu dva cervene dratky. Kdyby to bylo temi uhliky nebo jednim znich...jak se bude chovat motor?
No právě, motor se roztočí, ale generátorek nedá elektronice informaci, že se motor točí a proto se to vypne.
Prave ze s nechce roztocit,jako by se zablokoval...pokud tam neni remen,da se mu pomoct nohou,ale po nasazeni remene se blokne uplne.
Zdravim,dvě otázky jak stará je pračka, když sundáte řemen dá se volně rukou točit řemenicí.Při spuštění na ždímaní není motor hlučný(vadná ložiska vůle na hřídeli motoru,nebo bubnu,byla by rezavá stružka od středu bubnu dolů a mohlo by natéci do ložiska motoru) zkuste foto jen pro orientaci na dálku
Pracka je stara asi 2,5 roku...Remenici se da volne tocit rukou...Motor mi nepride nejak hlucny,vule na hrideli neni...Buben je taky v poradku.Foto,jedine zitra,ale nevim k cemu Vam bude...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.