Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zapojit vn trafo

Od: e98 odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

potřeboval bych poradit čím napájet vn trafo, popř. nějaký plánek na jeho zapojení.

Díky;)

Jak zapojit vn trafo

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

VN trafo se musí napájet vysokofrekvančním pilovitým napětím.

hodnocení

0x

Čau, já jsem taky zapojoval VN trafo z televize akorát že já mám z televize tesla color oravan 2 výhodou tohoto mého trafa je že se mi lépe namotávala primární cívka.Začni tím že si namotáš na to feritové jádro drát o průměru 0,8-1,2mm musíš namotat tak 25 závitů s odbočkou na 2. závitu.Potom budeš potřebovat rezistor 220Ω 6W a tranzistor například KU608 nebo KD605 ten musí být na chladiči.Zapojíš to tak že na vyvedený střed primárního vynutí dáš + zdroje, tu část s dvěma závity zapojíš přes ten rezistor na bázi tranzistoru, na emitor tranzistoru připojíš - zdroje a kolektor tranzistoru propojíš s těmi zbilými 23 závity.Zdroj ze kterého to budeš napájet musí dokázat dodat do 12V tak 2-3A.Napiš jestli tomu rozumíš nebo jestli potřebuješ schéma (to bych musel nejdříve vytvořit a pak bych ti ho sem dal).

e98
hodnocení

To schéma by bylo lepší:)

e98
hodnocení

Zdar, tak to schéma sem už dávat nemusíš. Mám doma černobílou mini TV na 12V, tak mě napadlo, že by šlo použít trafo přímo z tý TV, tam je to vlastně kompletní i s elektronikou. Jenom jsem sundal tu přísavku od trafa z obrazovky a jako druhej drát jsem použil kostru. Dělá to celkem slušný výboje.*palec*Nevíš náhodou kolik to dává přibližně kV? Někde psali, že klasický trafo z těch starých televizí (např. tesla) dává kolem 20 kV.

Čau, schéma jsem právě teď vytvořil tak už ho sem dám.Jinak ty napětí jsou různý ale tohle by mělo dávat tak 15KV ale pokud chceš pořádný výboj tak na to je dobré třeba trafo z mikrovlnné trouby to sice dává 2,1KV ale má větší proud tak 0,5-1A a rozhodně vetší výboj.Pokud by ses s ním rozhodl experimentovat tak opatrně protože při doteku 2,1KV by byla téměř jistá smrt.

Jak zapojit vn trafo #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]