Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nabíječka na mobil homemade

Od: blesk16 odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, chci se zeptat mám mobil s androidem a vydrží mi 1 den a chci si udělat nabíječku, napadlo mě použít 7805 kondenzátory jako to je v datasheetu, na to dát lipol 3s 5000mAh a vývod udělat usb nebo bych tam připájel microusb. Šlo by to takhle udělat? Aby netekl velký proud do mobilu (nevím jestli si to řídí sám) a ještě nějaký jednoduchý odpojovač. děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

jak ty li-pol chceš zapojit? počítej s tím, že čím větší rozdíl napětí bude, tím větší budou ztráty. Já jsem si udělal provizorní cestovní nabíječku s první LM317 na 8,4V (nabíjení 2 Li-ion článků z NTB akumulátoru, nabíjím z 12V zdroje) a druhý LM317 z těch akumulátorů na 5V a výstuop 2x USB :)

Vše to mám v cuprextitové krabičce s vypínačem (odpojí akumulátory) a odklopitelným vrškem kvůli chlazení :)

Nabíječka na mobil homemade

troja*
hodnocení

0x

Nevím zda by tato nabíječka splňovala požadavky www.mironet.cz/un/...

doplněno 22.02.12 17:56:

... já se v tom neorientuji, já se v tom nevyznám ... (Marek Eben) ...pardon, už jsem se zorientoval, mně ta obr-bedna zmátla ;)

doplněno 22.02.12 17:58:

snad nejsem zase na jiné koleji www.alza.cz/searc/...

blesk16
hodnocení

Nene já pravě potřebuji bez sítě když jsem třeba ve škole.

řekl bych že nabíječku má, tady jde o možnost nabíjení mimo domov, z akumulátorů ;)

jinak já můžu doporučit to moje řešení s 2x LM317 :) jen při nabíjení těch akumulátorů z 12V zdroje je potřeba nechat na to foukat větrák, protože to produkuje asi 7W ztrátového tepla (rozdíl 3,6V * 2A). Jinak při nabíjení mobilu to hřeje lehounce, skoro vůbec (není potřeba ani oddělávat kryt). Pokud to ještě někde mám a najdu, tak ti pošlu komplet vytvořenou DPS v Eaglu, stačí pak jen nakoupit součástky (případně vypočítat odpory, nevím jestli mám hodnoty přímo tam) a vyrobit :)

hodnocení

0x

Stbilizovat napětí baterie pomocí LM7805 a jemu podobným obvodeb je vrchol hanebnosti :D. Má to celkem velké ztráty. Nejlepší je pulzní stabilizace, která se ve všech současných bateriových zařízeních používá. I nabíječka mobilu je takto konstruována, přestože by ztráty mohly být vzhledem k relativně velké kapacitě autoakumulátoru a odběru mobilu zanedbatelné.

Pulzní stabilizace je téměř bezztrátová a dokáže plně využít energii baterky, dokonce se dá zkonstruovat tak, že bude dávat větší napětí, než sama baterka, což může být výhodné.

doplněno 22.02.12 17:28:

mikihans:

to je docela hrůza, nabíjet z akumulátoru a ještě to chladit větrákem, vyloženě vyplýtvaná energie teplem a ještě jeho chlazením *haha*

doporučuji naštudovat datasheet mc 34063, jdou s tím dělat kouzla a bez chlazení to zvládne 0,5A z 35V na jakékoliv napětí. Na větší proudy se přidá tranzistor, který téměř zase nepotřebuje žádné chlazení. Je to trochu složitější zapojení, ale na tyhle učely se rozhodně vyplatí.

doplněno 22.02.12 17:30:

Jinak komu se to nechce dělat, tak jakákoliv USB nabíječka do auta je na tomto principu postavená, to že je na 12V nehraje roli ;)

byl to můj první výrobek tohoto typu v prváku na střední a dodnes funguje. Při chlazení větrákem nenabíjím nic z akumulátoru, ale z ATX zdroje (to tam mám i napsané - z 12V zdroje), tam je mi nějakých 7W docela ukradených ;)

Samozřejmě tam ztráty jsou, a to docela velké, účinnost je kolem 60% a dnes už bych to dělal z DC-DC měniče (mc 34063 mám doma několik). Tehdy mi šlo hlavně o cenu a jednoduchost, tak jsem tam prásknul stabilizátory :)

Ale i tak z těch dvou 2000 mAh článků mobil bez problému 2x nabiju, a to mi vždyky stačilo. Teď nabíjím nabíječkou s měničem v autě a je mi to takzvaně "u řiti" :D

doplněno 22.02.12 17:34:

a hlavně, tehdy jsem MC34063 u nás v městečku v elektru nesehnal, takže LM317 byla jediná volba

Jasně, ale proč radit něco co je dávno překonané a pokud si to netroufne zbastlit tak to koupí hotové?

doplněno 22.02.12 17:44:

Jinak existuje třeba taková vychytávka - dva tužkové AA aku se nabijí z USB a pak to slouží jako USB nabíječka:

alza.cz/...

troja*

a nebo, pokud zase nejsem na jiné koleji www.alza.cz/searc/...

blesk16
hodnocení

Tak díky za odpovědi nakonec jsem projížděl ebay ebay.com/... Co na to říkáte? Nebude tam problém třeba když tam 2s lipo tedy nabité kolem 8,4V ale čím víc se to bude vybíjet tak to 8,4-6V tak se bude měnit i výstupní napětí?

blesk16
hodnocení

Jo tak jsem to našel ebay.com/...

hodnocení

0x

Nebylo by lepší než "home made", použít nabíječku "doma dělanou"?;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]