Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdíl mezi CYBY a AYBY

Od: hbert* odpovědí: 10 změna:

Zajímalo by mne, jaký je rozdíl mezi kablem CYBY a AYBY.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

3x

První písmeno označení vetšinou specifikuje materiál drátu. C jako Cu (tedy měď) nebo A jako Al (tedy hliník)

hbert*
hodnocení

Podle toho , co jsem zjistil z ntéto tabulky bych nepředpokládal, že C =Cu a A = Al.
Rozdíl mezi CYBY a AYBY
petapeta*

Proč ne? Všimněte si, že průřezy vodičů A... jsou větší, než C... To proto, že hliník má větší specifický odpor.

hbert*
hodnocení

Asi se divam blbě, ale když porovnám např. provedeni 2x2,5, tak se domnívám, že u obou druhu kabelu jak C tak A jsou hodnoty stejné.

petapeta*

Vlastnosti izolace jsou stejné. Jak jinak by se rozlišil vodič s hliníkovým jádrem od měděného jádra? stavebni-portal.cz/...

hbert*
hodnocení

Vlastnosti izolace snad jsou stejné, ale nejvašší odpor jádra? to snad nééé!

doplněno 16.02.12 23:50:

největší

petapeta*

Ta tabulka zřejmě není správná. Sice odpor by odpovídal mědi. Ale ta jednotka W/km je v každém případě chybná. Kdyby byly vodiče v obou případech měděné, tak by rozdělení na CYBY a AYBY nemělo smysl. V odkazu stavebni-portal.cz/... je uvedeno, že se jedná o hliníková nebo měděná jádra. Proto se přikláním k názoru @hop.

hbert*
hodnocení

Asi jooo, proto u varianty AYBY jsou v nabídce i větši průřezy. DSíky Vám všem za odpovědi.

hop®

Uvažuji podle analogie kabelů například AYKY a CYKY. Ani Vámi uvedená tabulka mne nepřesvědčila o nesprávnosti mé úvahy, ale je to jen teorie, mohu se mýlit.

lui*

HOPe máš pravdu. A je hliník, C je měď. Bez diskuze. Alespoň u kabelů tady u nás prodávaných. Kdoví, jak je to ve světě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]