Nejste přihlášen/a.
Dobré ráno. Mám dotaz pro elektro odborníky. Mám doma německý kávovar. Zjistil jsem že je v něm vodič fáze na modrém vodiči, tzn, je přehozený. Pojistka je v tomto případě na červeném (pracovním vodiči). Když jsem tento kávovar připojil na zásuvku s proudovým chráničem, vyhazoval mi. Je možné že je to způsobené tou přehozenou fází? A mám to přehodit zpátky? Nebude tam problém v něčem jiném pak?
Slyšel jsem že němci to tak prostě dělají,
A ještě dodatek. Zajímalo by mě, kdyby byla takto přehozená fáze například u lednice, jestli by kompresor fungoval, nebo by se zadrel.
Je úplně jedno na kterém vodiči je fáze, důležité je aby byl správně zapojen ochranný vodič, pokud jej spotřebič má. Problém bude v něčem jiném...Podle čerstvých norem není podmínkou aby byla v zásuvkách fáze vlevo.
doplněno 16.02.12 09:04:Na každém spotřebiči nezáleží na tom kam mu vede fáze, na obou vodičích je proti sobě 240V střídavých, nulák je uzemněn a tak se proti fázi liší jen tím, že to napětí nemá proti zemi.
Dobrý den, díky. O té fázi v zásuvce vím, ale myslel jsem jestli není ten kávovar (přístroj) závislý na správné zapojení.
No, zrovna ten německý by na to měl být "zvlášť připraven", protože originál německá zástrčka jde zasunout do zásuvky tak i tak (o 180°). Ale obecně platí, že všechny "nové" spotřebiče už jsou na poloze fáze v zásuvce funkčně nezávislé (jak psal kolega).
Teď už jen zjistit, proč padá ten proudový chránič. Nezapojoval někdo zástrčku na kabel "samodomo" a nezaměnil nulový a ochranný vodič? V rozvodu bez chrániče by to tak (proti bezp. předpisům) fungovalo.
doplněno 16.02.12 17:46:Ze závorky je smajlík. Ještě že takový...
v zařízení nebo v zástřče někde bude spojen PE a N vodič spojen v PEN. najít a nechat samostatně každý z těch 3 vodič.
To by bylo dost odvážné a prasácké aby to bylo někde spojeno od zástrčky až do spotřebiče. Prostě je tam závada...
No, dá se předpokládat, že tazetel už použíl zásuvku i na něco jiného než na kávovar . Něco jiného co má jednoduchou izolaci a tedy i ocranný vodič.
Dal jsem to jako možnost . Měl jsem kdysi starou chalupu na vysočině. Elektikářská firma mi na zakázku vyměnila pojistkovou skřiň a dali mi chránič jako vstupní ,jistič před eletroměrem.Než jsme vyměnili el instalaci v domě dvoudrátovou v guma a látka tak jsem myslel že mi v chalupě straší. Tam vypínal chránič při vypnutí světla vypínačem.Nakonec se zjistilo že jsou navlhlé krabice,byli plechové s lepenkou.Mino jiných ...
Bylo to v roce 1990 Tehdy to tak snad bylo. Mám od toho revizní správu. Ochrana zeměním nebo tak nějak se to jmenovalo.Vím že dnes se používá chránič jen k jednomu spotřebiči. Koupelna,studna,zahrada ke každému zvlášť. Chalupu jsem prodal a tak dál nevím. JO a chráníč tam vypínal i při bouřce blesku.
Nene, je možno použít jeden chránič na celý dům i se zahradou, ale zaprvé je to velmi nepraktické a zadruhé je tento chránič umístěn většinou za elektroměrem ve skříňce s jističi - tam kde se společný vodič PEN rozděluje na ochranný PE a pracovní N.
A myslím, že ochrana zemněním je trošku něco jiného než doplňková ochrana pomocí proudového chrániče...
Názor elektikáře profesionála.
"Zemnit" a nebo "nulovat" je pro laiky většinou synonymum. Někdy si i elektrikáři takto označí hantýrkou uzavření vypínací smyčky pro vybavení jistícího prvku. Pokud to však označovalo konkrétní řešení, tak je zřejmé, že název určoval, kudy se vypínací proud "vracel". Při nulování se vše, kde se mohlo vyskytnout při poruše nebezpečné dotykové napětí, propojilo s vodičem PEN, čili nulovacím vodičem, potažmo dobře vyslovovatelným "nulákem". Pokud se "zemnilo", teoreticky by se počítalo s tím, že vypínací proud poteče pomocí zemničů k uzlu zdroje zemí. Je jasné, že pro větší proudy a delší vzdálenosti by zem, coby vodič, nevyhovovala a tak se používala pouze jako vodič reziduálního proudu pro proudový chránič, pro který již byla impedance zemního spoje dostatečně malá. Nákres soustavy TT toto popisuje názorně.
V současných instalacích se s pojmem nulování nesetkáváme, pokud nejsme na poli distribuce nn a nebo neřešíme zrovna instalace v TN-C soustavě. Dnešní NULOVÝ, tedy nikoliv "nulovací" vodič, se značí světle modrou barvou a je pouze pracovní. K ochraně používáme zelenožlutý vodič PE.
Zemníme ale bod rozdělení PEN na PE a N v hlavním rozvaděči, HOP (hlavní ochrannou přípojnici), hromosvod atd.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.