Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prvni zapnuti mobilu vs záruční list

Od: sergio odpovědí: 25 změna:
Zdravim,koupil jsem na inzerat mobilni telefon samsung galaxy S se zarucakem od O2 ktery nema vyplneny datum prodeje(razitko a ostatni udaje jsou vyplneny).Chci se zeptat,jestli si tam muzu dopsat datum jaky se mi hodi? Myslite zeby pri prip.reklamaci v servisu poznali kdy se telefon poprve zapnul? Prip.jak by dlo zjistit kdy byl poprve zapnut,abych to do zarucaku dopsal.Prodejce mi tvrdil,ze to je vyhoda,ze tam ten datum neni uveden.Ze zaruku muzu mit tim padem odkdy chci.Moc se mi to ale nezda...

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petr123*
hodnocení

2x

Na záručáku nezáleží, důležité je jaký máš datum na dokladu o prodeji.

sergio
hodnocení

takze pro uplatneni reklamace nestaci zarucni list? Prodavajici mi zadny paragon nedodal.

Stačil by, kdyby na něm bylo to datum.

sergio
hodnocení

prave proto bych potrboval zjistit kdy byl telefon poprve zapnut,pokud to jde...
napada me jeste zajit do O2 a podle emai by to mohli zjistit kdy byl prodan,nebo se pletu?
petr123*

Pokud koupíš bazarové zboží tak původní záruka zaniká - respektive už na ní nemáš zákonný nárok a je jen na dobré vůli obchodníka jestli ti jí uzná. Podle zákona ti teď za vady neodpovídá O2, ale ten od koho jsi mobil koupil.

sergio
hodnocení

kdyz neco prodas treba na aukru a ta vec je v zaruce proc by ta zaruka mela padnout jenom proto ze to bude mit novyho majitele? Sorry,ale to je blbost...

samozřejmě, že záruka trvá do konce své platnosti i kdyby zboží měnilo majitele 3x denně ;)

petr123*

Nikterak *frajer*

Záruka je v podstatě SMLOUVA mezi konkrétním prodávajícím a a konkrétním kupujícím. A pokud se změní majitel zboží, tak původní smlouva o záruce v podstatě zaniká - pokud VŠECHNY strany (tedy včetně původně prodávajícího) nerozhodnou jinak. Možná se ti to zdá nelogické, ale je to tak.

To by v podstatě v té smlouvě muselo figurovat jméno kupujícího a to nefiguruje. Znovu opakuju, záruka platí bez ohledu na počet předchozích majitelů ;)

doplněno 13.02.12 12:28:

Záruku poskytuje výrobce, prodávající je jen prostředník.

petr123*

Ach jo. Když nevěříš mě, budeš třeba věřit dTestu? Ten by asi práva zákazníků sám nezhoršoval, ne?

Pokud je prodávajícím podnikatel, odpovídá spotřebiteli podle přísnějších pravidel, než když se koupě uskutečňuje mezi dvěma spotřebiteli. Podle rozšířené představy přechází práva spojená se zárukou automaticky i po dalším prodeji věci. Ve skutečnosti tomu tak není. Práva z odpovědnosti za vady v podobě záruky a rozporu s kupní smlouvou se neváží na věc jako takovou, jedná se o práva a povinnosti smluvních stran spotřebitelské kupní smlouvy. Pokud chce spotřebitel věc prodat, může však při splnění určitých podmínek na kupujícího práva ze záruky převést. Není to nicméně jeho povinností.

citace ze stránek: dtest.cz/...

.

Pokud na prodejním dokladu není jméno kupujícího, tak samozřejmě prodejce nepozná že jde o jiného zákazníka než který zboží reálně kupoval a záruku uzná. Na druhou stranu je to samozřejmě drobný podvod, ale kde neží žalobce není ani soudce.

Je to kravina, raklamoval jsem například u firmy, kde nikdy žádný doklad nechtějí a to proto, že výrobek si najdou v databázi podle výrobního čísla, tam si najdou datum kdy byl prodán a pokud je výrobek v záruce tak jej bez problémů opraví nebo vymění (pokud se záruka na závadu vztahuje) a vůbec se nepídí kdo je jeho majitelem. Proč by to pro platnost záruky bylo důležité jestli je vlastníkem ten nebo onen, nebo 10 lidí najednou. Můžeš mi dávat milióny odkazů a plácat o tom že to je vlastně podvod, ale kdo, jak a čím je podveden? Výrobce za svůj výrobek ručí a pokud se na něm projeví vada nezpůsobená uživatelem tak opravu výrobce hradí. Pokud mi někdy někdo bude v tomto ohledu dělat problém, tak si možná vzpomenu na tvojí odpověď :D

petr123*

Někdy prostě diskuze nemá smysl *dril*

Jasně, protože ty jsi jednou něco reklamoval a nikdo nechtěl vidět doklad tak to tak prostě platí vždycky, čert vezmi nějaké zákony. *frajer*

Já nepsal jednou, ale například...;)

pokud by to takto ukládal zákon, bylo by povinností vyplnit do záručáku jméno kupujícího.

petr123*

Napiš to prosím na sdružení spotřebitelů a všem právníkům, určitě budou rádi že to co šíří je nesmysl a že záruka na nového majitele přechází *smich*

.

Jak jsem psal, firma MŮŽE nabízet záruku nad to co nařizuje zákon, ale není to její povinnost.

sergio
hodnocení

V patek jsem kupoval lcd monitor v electroworldu a v zarucaku ani na paraginu neni uvedene moje jmeno.Takze jestli prijde uplatnit reklamaci Honza z Plzne nebo Ruda z Ostravy je uplne jedno.Jak to poznaji kto ho kupoval?

Takže když něco koupím u jednoho prodavače, nemůžu to reklamovat u jeho kolegy? To je přece pitomost. To by na dokladu muselo být i jeho jméno.

petr123*

Ty ho nekupuješ od Franty Vocáska co stál zrovna u pokladky, ty ho kupuješ od firmy co provozuje ten obchod.

K čemu je dobrý zákon, který lze těžko dodržet jednou nebo druhou stranou, k čemu je dobrý zákon který ani jedna strana nemá potřebu dodržovat, k čemu je zákon který vlastně ani jednu stranu před ničím nechrání, jak nazvat zákon, který je zcela a úplně na 3,14ču? *smich**haha*:D

No jo, jenže takových zákonů je v tomhle státě většina:(. K čemu je například nedávno parlamentem schválený zákon, že jistý zemřelý politik se zasloužil o rozvoj české republiky*ee*? To jako že když budu tvrdit opak, tak mě zavřou, protože tím zákon poruším*sok*? Sakra, to mi něco připomíná*bum*!

magdon:

máš pravdu i když ten zákon trochu smysl má, ono by dlouho netrvalo a začalo by vyplouvat na povrch co všechno ten politik nezvládl a spíš tu českou republiku potopil než rozvinul, díky zákonu to nikdo pitvat nebude ;)

Protože, samozřejmě kdo bude tvrdit opak, tak porušuje zákon a porušení zakona se...

A mě to nic nepřipomíná, protože takové divadlo jsem ještě neviděl *haha*

petr123*

No tak to máš hodně blbý. Nějaký doklad o prodeji nebo fakturu ti prodejce vystavit musí, jinak budeš mít s případnou reklamací problémy - bavíme se tedy o situaci že jsi kupoval nový mobil od někoho kdo je oficiálně prodává. Jestli to je nějaká bazarovka tak máš smůlu a jestli je nějaký papír vyplněný nebo ne na tom nic nemění.

sergio
hodnocení

jak jsem jiz psal telefon jsem koupil na inzerat,nebyl to zadny prodejce.
petr123*

I prodejce může mít inzerát...

Jinak viz výše, obecně vzato ti na ten telefon už záruka od O2 neplatí a je jedno co bude v záručáku napsáno.

hodnocení

0x

To se Vám nezdá oprávněně. Datum by Vám tam měla zapsat prodejna podle paragonu. Jinak Vám hrozí nebezpečí, že o záruku přijdete.

kocourluk*
hodnocení

0x

Já bych ten telefon nezapínal vůbec. Záruka tím pádem poběží stále . Opotřebení telefonu tím nehrozí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]