Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Záhada elektronického pedálu

Od: suzymon® odpovědí: 23 změna:

Dobrý den, tady Suzymon. Jelikož jsme zase probírali ten můj zapeklitý pedál, něco mne napadlo. Když všichni tvrdí, že je pedál uvnitř v pořádku, tak co kdyby to bylo v tom kolíčku, který se strká do stroje. Je možné, aby se tam přerušil nějaký kontakt a proto do stroje nejde žádný impuls a stroj se nerozjede? Problém začal tak, že stroj jel čím dál pomaleji, musela jsem sešlapovat až nadoraz, a v intervalech. No a jednoho dne udělal dva stehy a dost. Posílám foto jak stroje, tak pedálu a kolíčku. Na fotce jsou pedály dva, ten opotřebovanější je od jiného stroje, ale stejné značky, tak ten pokažený vypadá zachovaleji. Jednak jsem ho trochu umyla a pak, je o deset novější, protože u tohoto stroje se už jednou pokazil a kupovala jsem nový. Tak jestli to někdo z Vás vyřeší... Za nový pedál chtějí skoro 3 tisíce korun a jsou problémy ho sehnat. Musí se objednávat z Německa...

Tak předem děkuji za ochotu, fakt mi to nejde do hlavy, když každý říká, že v tom pedálu nemůže být žádný extra systém, že je to banální šlapka...a že by to opravit šlo.

Záhada elektronického pedálu

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

11.02.12 08:54
hodnocení

pedály

Záhada elektronického pedálu #2

hodnocení

Detail kolíčku. Ještě podotýkám, že ten stroj je starý skoro pětadvacet let, a celá ta léta denodenně poctivě pracoval, proto také je to na něm vidět. Chudák jeden neumytej...*hi*

Záhada elektronického pedálu #3

hodnocení

0x

Zase ten pedál? Myslel jsem, že jsme se dohodli, že se na ten pédál nezištně podívám.;)

hodnocení

Ahoj Bmbx, ano kdysi jsme se o této možnosti bavili, vzpomínám si, že jste byl ochoten na pedál kouknout nezištně. Ale tenkrát jsem ještě neuměla vkládat fotky a pak, v tu chvíli jsem he myslím ani neměla doma. Vzal si ho jeden známý, že se do toho koukne, pak to druhému známému, a celkem se do pedálu koukalo asi pět lidí a to včetně těch opravářů šicích strojů Pfaff. Všichni tvrdí, že je pedál v pořádku, jenomže není. Po těch útrapách jsem se rozhodla, že si ho seženu přes známou přímo z Německa a proto Vás už nekontaktovala. Tenkrát jsme říkali, že Vám ho pošlu poštou do Prahy. Víte, já si myslím, že samotný pedál posílat nemá cenu, také mi řeknete, že je v pořádku, bez toho stroje to nezjistíte. A posílat celý stroj, to nejde. Uvažovala jsem přesně takto. A proč jsem se zase k pedálu vrátila? No protože se něj zeptal Hop v jedné otázce a pak se to znovu zase rozjelo znova. Dokonce mi někdo napsal, že práve Vy to vyřešíte. Tak co si myslíte teď? Je možné, aby to bylo v tom kolíčku a dal by se i vyvěnit?*placni**dril*

Kdyby to bylo v tom "kolíčku" tak ten není problém vyměnít, ale že by závada byla v něm mi připadá jako velmi nepravděpodobné, závada je dle popisu "plíživá" a to si nedovedu představit čím by jí kolíček mohl navodit...

hodnocení

Tak to už nevím co říci, kde hledat. Víte, já nejsem odborník a elektronika je mému mozku vzálená, asi jako planeta Mars. Proto uvažuji naprosto laicky a logicky vycházím jenom z toho, co slyším říkat. Proč tedy, když všichni, co až do této doby pedál měli v ruce a koukali mu do střev, kroutí hlavami, a říkají, že tam nic závadného není. Také mne napadlo, že jestli tam jsou ty destičky, jestli nejsou vadné ty, ale proč je teda ten servisní opravář nevyměnil a klidně mi pedál vrátil jako funkční a nechal si zaplatit. Peníze jsem z nich dostala zpět, ale nebylo to jednoduché. Tenkrát jsem za opravu a poštovné sem a tam, zaplatila 1.200kč. a k ničemu to nebylo.

doplněno 11.02.12 12:29:

A jak se dá zjistit tu plíživou závadu bez stroje? Víte mně nejde do hlavy způsob opravy. Přece když to nemohu odzkoušet, tak si nemohu být jista tím, že to funguje. To jakobych někomu opravila roztržené kalhoty na zadku. Šev by byl viditelně v pořádku, všechno na pohled správně ušité, ale klient by je vrátil s tím, že se mu zařezávají do zadku a že je nemůže nosit. Jako profesionál vím, že tohle se stát může, ale pokud neuvidím kalhoty přímo na těle klienta, tak závadu neodstraním. Tak proto si myslím, že zaslání pedálu nebude stačit. Ale mohu se sakra mýlit, jak říkám, v elektronice se nevyznám.

Já vidím problém v tom, že všichní odzkoušeli pedál že funguje - mění hodnotu odporu, ale asi nikdo z nich se nazabýval jaká ta hodnota (od - do) je. Je tam vlasně odporová dráha po které jezdí kontakt, ta dráha je napařený uhlík, který se časem vydře a hodnota je větší než by měla být - proto se stroj točí pomaleji nebo vůbec pokud kontakt najede na místo kde už žádný uhlík není, ale jak říkám - vše se dá opravit ;)

doplněno 11.02.12 13:48:

Kdysi jsem opravoval fotografický objektiv, který měl takto vydřenou odporovou dráhu na kroužku ovládání zaostřování, pro ovládání síly fotografického blesku. Vykuchal jsem z potenciometru odporovou dráhu, zubařskou frézkou jsem uhlík vyfrézoval tak aby změna odporu měla požadovaný průběh a bylo - foťák ještě mnoho let fungoval.

hodnocení

Myslím Bm, že to bude ono. Ano, ta hodnota odporu, to mi přijde logické a vysvětluje to přesně i způsob, jak k poruše došlo. Nebylo to ihned, začalo to pomalu. Prostě najednou jel stroj pomaleji, a pak čím dál pomaleji... až přestal. Určitě jste na to přišel! Je tam vydřený uhlík. Není divu po tolika letech každodenního šití. Asi si to neuvědomuji, ale musela jsem na tomhle šít víc, než na tom druhém, nemohu sedět jedním zadkem u dvou strojů, mám je nastavené každý na jinou funkci, ale to je vedlejší. Nebo bude ta druhá šlapka odolnější a nebo se v brzké době zastaví také... Jéžiši, nebudu malovat čerta na zeď. Tak kdybyste dovolil, já Vám tu šlapku pošlu, protože to, co jste napsal nyní, mi konečně připadá pravděpodobné.

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud je ten pedál mechanický potenciometr,tak by snad mělo pomoci prostříknutí Kontaktolem,sprejem na kontakty.Novější přístroje mají už elektronické ovládače.Konektorem to určitě nebude.

JABRAKA

hodnocení

Jabrako, já tu šlapku rozdělávat nebudu, není to snadné a pak, já si nemyslím, že by to asi nepomohlo. Nebo myslíte, že něco tak jednoduchécho nenapadlo ty profesionály, kteří ji opravovali? I když i to je v dnešní době docela možné. Ale spíše bych vsadila na ten vybroušený uhlík, jak Bm. Přesto děkuji.

mkat*
hodnocení

0x

A stym špinavym pedalom mašina šije?ala by si ten svoj pedal niekde vyskušat,či pojde.Ak ano može byt chyba aj v stroji.

hodnocení

Ano ten špinavý pedál patří k jiné mašině, a ta šije a ten pedál je původní, tedy starý přes dvacet let. Chyba ve stroji není. Ten můj, rozbitý pedál nemohu nikde vyzkoušet, nikdo tady takový stroj nemá. Ani v obchodě ho nemají, protože to je model přes dvacet let starý, dnes dělají jiné modely a ten vstup by tam nepasoval. To bych musela najít někoho, kdo má úplně stejný model doma. A to pochybuji. Už jsem o jeho ceně psala. Kdo by si tenkrát koupil v Čechách šicí stroj, za padesát tisíc. Za ty prachy bylo auto. Kdyby to bylo takkhle jednoduché, tak by to přece mohli vyzkoušet tam, kam jsem se obrátila poprvé, přímo do obchodu, kde šicí stroje Pfaff prodávají a opravují. Byl u nich v SERVISU víc jak měsíc, takže když už ani oni nemohou pedál vyzkoušet, tak jak bych mohla já. Pošlu fotku toho druhého stroje, tam patří ten pedál špinavý a všimněte si, že má jiný kolíček. Víte, já šicí stroje používám celý život a tyhle dva mne živili nonstop, to znamená ráno jsem zapnula,večer vypnula... Nikdy nebyl ani jeden z nich v opravě. Jediný problém je ten pedál u toho jednoho. Teď jsem si to spětně spočítala a ty stroje jsem koupila v roce 1985 ten první a ten druhý 1988 přibližně. Takže už šijí tak dlouhou dobu, a ani nyní nezahálejí.

Záhada elektronického pedálu #4

ladinpraha*
hodnocení

0x

Jak tak koukám na ty konektory, tak mě napadá, že bych vyzkoušel tyto dva kontakty propojit na zdířce přímo na stroji natvrdo kouskem kabelu. Pokud je stroj v pořádku, tak by se měl rozjet nejvyšší rychlostí. Co vy na to, experti?

hodnocení

Ladine, copak já mohu propojovat kontakty natvrdo? A jak to mohou rádci propojit na obrazovce. A kdo mi sem pojede něco propojovat? A co když se ten stroj rozbije? Kdo mi ho pak zaplatí? Přece nemávnu rukou nad strojem, za padesát tisíc korun, tohle bych tedy opravdu nezkoušela. Je to stroj elektronický a má své programy, co když se všechno pak nevhodnou manipulací rozhodí? Kdyby to byla mašina za dvě tisícovky, tak bych tou rukou mávla, ale v tomto případě opravdu ne.

ladinpraha*

Chtěl jsem, aby se vyjádřili experti, nebo to zkusit až se u tebe někdo ochotný zastaví. Podle toho konektoru je to vlastně jenom přerušený jeden kabel a síťové napětí na něm rozhodně není. Podle mě je tam nějaké nízké napětí, které nemůže ničemu ublížit. Ale v podstatě každým měřákem se to dá ověřit. Je to vlastně klasický mono JACK. Tady se celá diskuze točí kolem pedálu, ale závada může být i ve zdířce na stroji nebo někde úplně jinde.

ladinpraha:

čti pořádně:

závada se objevila postupně, plíživě, stroj se točil pomaleji a pomaleji - těžko přerušený kabel

závada před lety odstraněna výměnou pedálu - těžko bude někde jinde

ladinpraha*

To byl jenom nápad pro experta (tebe) k posouzení. Rozhodně ti nechci nic vnucovat. A hlavně prosím tě opatrně. Ta mašina má už historickou cenu a pro Suzy nevyčíslitelnou.

hm*
hodnocení

0x

Zdá se, že se tato otázka ubírá správným směrem. Všichni dosavadní opraváři říkají, že pedál je dobrý. Pokud mají pravdu, nepomůže nákup pedálu nového. Pokud pravdu nemají, pedál (k němu počítám i šňůru s kolíčkem) je rozbitý a třeba půjde spravit. Takže: zatím nový nekupujte a zkuste pomoc od bmbx, jestli je stále ochotný.

hodnocení

Ahoj Hm. Zkouším, už jsem mu napsala dvě zprávy vnitřně, tak nevím. Uvidím zítra, jestli se ozve. Stroj je určitě v pořádku, v něm to není. Ale už je to jedno, já se v každém případě ozvu, až to vyřeším tou, či onou cestou. Víte, když se to stalo poprvé, tak jsem neměla internet ani "poradnu", prostě jsem vzala pedál, šla do obchodu, řekla že potřebuji ten samý, oni mi nabídli dva, jeden s automatickým navíjením kabelu dovntř, ten byl dražší a druhý normální a levnější. Vzala jsem si ten levnější, přišla domů, strčila do stroje a stroj jel dalších deset let...Ani ve snu by mne tenkrát nenapadlo hledat závadu ve stroji a také tam nebyla. Je to v tom pedálu.

juldab*

Díky tomu že se samostatně prodává kabel s konektorem jako náhradní díl, tak je po něm asi poptávka a mž ta zrada být tam ( nalomenej kabel atd.)

doplněno 11.02.12 21:43:

může

hodnocení

No právě! Také jsem si tuto otázku položila. Proč by je vyráběli, kdyby věděli, že to jde jednoduše opravit a že by na tom nevydělali...Nejsou to žádní blbci. Ale my se je pokusíme "přečůrat" s Bmx. Podám zprávu. *placni**vtip*

juldab*

Jestli BMX bydlí blízko (nebo někdo jinej) at zkusí udělat redukci z toho funkčního pedálu (pokud teda mají alespoň podobnej odpor)

Prosím neradit co mám dělat ;). Až budu mít pedál v ruce a nebudu si vědět rady, s důvěrou se obrátím na tyto stránky...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]