Nejste přihlášen/a.
Dobrý den potřeboval bych poradit. Mám detektor kovů a nemá regulaci zvuku, má jen jednu hlasitost. Potřeboval bych poradit s potenciometrem, abych přístroj nezničil. Celej detektor je napájenej osmi 1,2V bateriemi, kolik jde na repro jsem neměřil. Ale hodnoty na repráčku jsou 0,3W a 16 ohmů. Musím dát potenciometr logaritmický hodnoty vyšší. Ale kolik? Poraďte mi prosím.
Děkuji.
Hynek
doplněno 05.02.12 16:34:Nikdo opravdu neví? Pro odborníka si myslím banální záležitost.
doplněno 09.02.12 13:34:Nedávno jsem se tu ptal na hodnotu potenciometru. Chtěl bych tam přece jen dát potenciometr. K repráčku jde stejnosměrné napětí, Mám dát potenciometr s reproduktorem do série na plusový drát nebo mínusový. Co je lepší? A jak zapojit jezdce. Co já vím, tak by se měl zkratovat s jedním nebo druhým vývodem. Poprosil bych o schéma. A ještě k potenciometru. Nevím jaký koupit, protože bych chtěl nějáký menší-co nejmenší. A ještě jedna otázka. Knoflíky na potenciometr se dají také koupit? Jestli se v tom někdo pohybuje, zkuste mi poslat odkaz na požadované zboží. Zapojovat už budu sám)
Popřípadě můžete psát na e-mail: Hyneb@seznam.cz
A nesmějte se mi, že jsem taková lama.
Potenciometr by bylo vhodné zapojit někam "hlouběji do schematu" a ne až na konec k reproduktoru, musel by mít hodnotu řádově desítky ohm a takový je někdy hůř k sehnání. Zapojil bych do jednoho přívodu k repro malý přepínač na dvě polohy (hlasitě - tiše) a jím přepínal dva předřadné odpory (pro dvě různé hlasitosti), nebo odpor a propojku (původní hlasitost). Odpory zkusit o velikosti například 33 a 82ohm, skutečnou hodnotu je ale nutno zjistit podle potřebné hlasitosti.
doplněno 05.02.12 21:06:Desetiny ne... jeden 33ohm a druhý 82ohm, na zkoušku.
Ach jo, proč desetiny ohmu? Spíš desítky ohmů a jde jen o pískání tak bych neviděl problém jej zapojit k repráku.
doplněno 05.02.12 19:31:Klidně bych tam dal něco takového, zapojeného jako dělič:
Takto to musí fungovat.
doplněno 05.02.12 19:33:Omlouvám se. Nedaří se mně vložit nákres. Dal bych do série s repro drátový potenciometr 33 až 100 ohmů. nebo 100 Ohmů paralerně k repro.
doplněno 05.02.12 19:35:bmbx: suhlasím.
Myslel jsem na konec až k repráku, abych právě moc nezasahoval do plošňáku, prý je to i dost vše citlivé na elektrostatický náboj atd. Podotýkám, že je to věc za 20 000Kč(vzhledem k ceně nemá regulaci hlasitosi-směšné)Člověk chce být někdy trochu diskrétnější a má to i výstup na sluchátka, ale ty se pletou různě do větví a překážej. A bezdrátový mají zpoždění a to je nežádoucí. Tak jak teda? Může být potenciometr? Nebo raději přepínač mezi dvěma nastaveními?
doplněno 05.02.12 19:41:Neměl by potenciometr být spíš logaritmický než linearní?
Já si myslím, že to není tak jednoduché. proto se ptám. Ale na různých forech to takhle zapojí a funguje jim to . Nevím, jestli přímo potenciometr, ale odpor do série s reproduktorem, aby jim to tolik neřvalo.
Asi to zadám televiznímu opraváři, ten si stím asi poradí.
doplněno 05.02.12 19:21:Hm, to jsou zajímavé nápady. Myslím, že to by mohlo stačit. Nemusí být plynulá regulace. Stačily by dva režimy,potichu, nahlas. Jo,jo. Díky za odpovědi a nápady.
Pokud jde jen o to aby to neřvalo, tak to samozřejmě jde řešit odporem nebo potenciometrem. Lze vycházet z toho, že zařazený odpor se stejnou hodnotou co má raprák, sníží hlasitost na polovinu. Pokud se použije potenciometr tak bych použil řádově stejný a aby byl logaritmický? S tím bych si hlavu nelámal.
No já bych už pak doporučll dát sluchátka, bude nižší odběr a baterky déle vydrží. Sluchátka se dají u ucha posunovat a tím hlasitost regulovat. Používám externí baterie 2 x 4,5 V. Sluchátka 50 Ω na delším kabelu a nesundávám, nereguluji poťákem..
On člověk každou chvíli něco kope a tak ty sluchátka překážej. Protože pořád každou hrst pak kontrolujete pod detektorem a vede vám drát k detektoru, tak to obtěžuje. Jinak k detektorům jsou prý doporučena sluchátka 100 ohmů, mám jedny origoš, ale jsou z nějáký koženky a potěj se mi v nich uši. Jediná výhoda je, že mají kroucenej kabel. Dříve jsem začínal s levnějším detektorem a ten regulaci měl a byla to pohoda. Jinak spotřebu baterek neřeším.
Hynku,když to chceš jen zeslabit,tak vřazením odporu nic nezkazíš.Potenciometr bych tam nedával,protože ty jsou vždy zdrojem poruch.Pokud tam máš sluchátka,tak bych to vyřešil přídavným odporem,na konektoru sluchátek,Ten by mohl být pod šroubkem a kdybys zase chtěl zvuk změnit,tak vyměnit odpor.
JABRAKA
Nejlepší je nemít nic, cokoliv může být zdrojem poruch :D. Ten potenciometr může být klidně lineární, nebude sice moc rovnoměrná regulace hlasitosti, ale v tomto případě to asi moc vadit nebude. Pokud bych měl použít sluchátka, tak si je koupím s regulací hlasitosti a mám klid...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.