Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dú Elektrotechnika

Od: honzarosche odpovědí: 5 změna:

Dobrý den potřeboval bych pomoct z úkolem na ELE :)

1)Při sériovém spojení rezistorů s odpory R1 a R2 je výsledný odpor spojení 250 (ohmů).Spojíme-li rezistory o stejném odporu vedle sebe, je výsledný odpor spojení je 40(ohmů).Určete odpory rezistorů R1 a R2

Děkuju moc

Nashledanou

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

3x

R1 + R1 = 250 ...sériové zapojení

1/R1 + 1/R2 = 1/40 ...paralelní zapojení...

Dvě rovnice o dvou neznámých...

tatsuki94*
hodnocení

3x

Odpor R1 bude 200 Ohmů a odpor R2 bude 50 Ohmů (nebo naopak, ale na tom vůbec nesejde)

hodnocení

2x

hodnoty seriově zapojených rezistorů se sčítají, R = R1+R2, takže pokud píšeš, že rezistory o stejném odporu... potom by každý odpor měl mít poloviční hodnotu z těch 250 ohmů... to není problém vypočítat...

jenže když použiji vzorec pro paralelní zapojení R = (R1*R2) / (R1+R2) potom mi to na těch 40 ohmů nevychází... buď mi blbne kalkulačka, nebo to zadání není korektní, nebo nevím...

uvidíme, co na to ostatní

doplněno 05.02.12 03:32: Dík,hope, už chápu,
Dík, hope, už chápu, jedná se o rezistory různé hodnoty. Jsou použité v obou případech zapojení. V tom případě bych zřejmě volil slovní spojení TY SAMÉ rezistory...
hop®

Hejkale, ne, v druhém zapojení má stejné dva odpory jako v zapojení prvém!

hodnocení

2x

No...jsem v koncích, nevychází mi to a nevychází. Matika byl vždycky mlj nepřítel. Dneska bych v prváku rupnul*hi*

Rád se nechám překvapit

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]