Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Schválíte mi tento měřák? Elektrikáři raďte

Od: vlk95® odpovědí: 56 změna:

Dobrý den, trochu jsem přemýšlel jak propojit měřák, počítač a zásuvku tak, aby jsem změřil ampery. nakonec mě napadlo vytvořit měřák, který bych měl vždy hnes sestavený. Došel jsem až k tomuto návrhu. (viz obrázek) Předem se omlouvám, za schema zapojení. Pletl jsem tam jednopolové i normální schema.

Ale teď k zapojení. Celé ovládání je v bedně. Z bedny vedou dva kabely. Jeden do zásuvky(ten vpravo) a jeden do spotřebiče(ten vlevo) u vnitř jsou dvě "čokoládky" a ven vystupuje display ampermetru.(není digitální!) Dále jsou v krabici dvě zdířky pro připojení externího měřáku.(interní bude obecný a například multimetrem to půjde měřit přesně). Přepínač přepíná který měřák aktuálně funguje. Jak kabel do zásuvky tak do spotřebiče bude mít 5m.(tj. zásuvka>5m>měřák>5m>spotřebič.) Ještě to možná předělám a přidám voltmetr.(opět nedigitální) Krabice bude cca 10x10x5cm výška. Pro přehlednost je v levo dole ještě normální schema.

Teď má otázka. Může to tak být? Splňuje to normy? Nezhoří to? Dle mého názoru by to fungovat mělo i to přepínání měřáků.

doplněno 03.02.12 14:46:

Jo ještě dotazy: Jaký ampermetr koupit?(na kolik max amper?) Je mi jasné že na střídavý proud. Dále kde sehnad takovou krabici?

doplněno 03.02.12 14:48:

Použítí: domácnost, chata. Spíše je to hračka. Měřit budu mnoho věcí např.: PC, el. trouba, pračka, lampička... Žádné šílené odběry.

Schválíte mi tento měřák? Elektrikáři raďte

56 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

No tedy, obecně vzato to principielně fungovat bude.

Dle tohoto náčrtku nelze stanovit, jestli to splňuje normy - bude záležet na provedení

Jestli to shoří nebo ne, bude záležet na provedení

Být Vámi tak neriskuju a ja cca 300 peněz koupím hotové řešení, viz. např.

gme.cz/...

To Vám bude měřit, volty, watty, ampery - na co si jen vzpomenete.

hop®

Minstrel, Vlčák je především mladý elektrotechnik experimentátor, netouží po tom aby si koupil něco hotového. Chce si to vytvořit sám a není to sebevrah, proto se zde ptá a my odpovídáme, a občas varujeme, O.K.? :)

hodnocení

Jak jsem psal má to být hračka. Jde mi v podstaně o získání zkušeností. Naučím se zapojovat ampermetr, zjistím jesli jsem to vymyslel správně, a budu rád když se mi to povede vyrobit.

Jó chlapi, tak to pak jo.

V tom případě se mi to líbí, experimentoval jsem úplně stejně:)

Osobně bych do obvodu zařadil ještě malou tavnou pojistku na 10A (víc ten prodlužovák stejně asi nesnese...), kvůli přetížení ampermetru. No a sehnat přímý ampermetr do 10A už by nemusel být problém, multimetry mají tenhle rozsah běžně.

Když dodržíš (nebo spíš trochu naddimenzuješ) průřezy vodičů, dodrží jejich barvy a dáš tomu trochu štábní kulturu, Větnamci by to mohli z fleku prodávat:)

pida007*

Kdyz tam das dvojku drat (prumer 2mm) utahness na tom i lokomotivu. :D Drat pouzij lanko (co ma ty dratky uvnitr), ten je na prenos proudu lepsi jak jeden pevny vodic, dodrz barvicky izolaci a bude to luxusni meracek. Do tech 10A bude bohate stacit a vic jak 10A ti stejne asi maloktery spotrebic vyzvejkne (mozna mikrovlnka, primotopne teleso, el.trouba, nebo rychlovarna konvice). Tak hodne zdaru konstruktere a pamatuj dodorzovat bezpecnost pri zapojovani, elektrika neni zadna sranda.

hop®
hodnocení

0x

Čau Vlčáku, nemůže. Máš nakreslené na obou koncích zástrčky. Pamatuj, že NIKDY nesmí být na kolíku fáze, vždy musí být schovaná ve zdířce. Jinak chápu Tvoje pokusy a fandím Ti, ale hlavně pořád trošku mysli na bezpečnost, ta elektrika je fakt zákeřná. Na ext měřák budeš mít zdířky na banánky?

Zkus to překreslit.

Ampérmetr na tolik ampér se asi nevyrábí, většinou se to řeší zapojením děliče, ještě nad řešením popřemýšlím...

hodnocení

Je to jako prodlužovačka. na pravé straně jde do zásuvky(proto je na kolíku fáze) a na levé se do ní strká spotřebič.

hop®

OKI, sorry, špatně jsem si to prohlédl. Oficiálně podle předpisů bys tenhle bazmek mohl použít v laboratorních podmínkách při splnění určitého § vyhlášky 50 o bezpečnostních předpisech v elektrikařině.

Ale fakt věřím, že nejsi sebevrah a budeš opatrný! ;)

pida007*
hodnocení

0x

Ten ruckovy ampermetr, co chces mit v te krabicce, se vlastne vyrabi jako voltmetr. Rucicka se na nem vychyluje pomoci napeti. Takze ampermetr funguje tak ze se pripoji na odpor, ktery bys mel mit mezi tvym vstupem ma vystupem a meri se ubytek napeti na tomto rezistoru. Takovyto ampermetr je tedy zapojen jako bocnik, kdy tvuj rezistor bude treba 0,22 ohmu, tak odpor toho meraku bude 1000x vetsi. Vlastne by se dalo rict, ze ten merici rezistor tam zapojis, az podle toho jakou hodnotu vnitrniho odporu vyctes z toho tveho budikoveho ampermetru, ktery budes chtit pouzit v tomto zapojeni.

doplněno 03.02.12 15:15:

Jen strucne doplnim obrazkem, aby jsi pochopil jak jsem to myslel.

doplněno 03.02.12 15:27:

Jaj tak sry, to byla teoreticka uvaha, jak si udelat ampermetr do ruznych hodnot, dle tveho uvazeni. Kdyz uz vyrabeji Ampermetr do 10A, tak je to malina, jen to zapojis z jedne a druhe strany mezi vstupni a vystupni fazi a uz mas vystarano. :) Its easy :)

Schválíte mi tento měřák? Elektrikáři raďte #2

Pokud koupí panelový ampérmetr s určitým rozsahem, bude i s bočníkem...

ezk.cz/...

ezk.cz/...

doplněno 03.02.12 15:14:

Pida:

to by mne zajímalo, proč u ručičkového multimetru bývá uveden základní rozsah měřidla v uA? :D Když jsou to vlastně voltmetry...

hodnocení

Ano nějaký takový(v prvním odkazu) chci koupit. Tak samo bych koupil voltmetr.

buss

Jo, a dáš bočník a přecejchuješ stupnici...

Vlku:

proč voltmetr, když chceš měřit proud? Spočítej si jaký úbytek napětí ti na tom bočníku vznikne a pak si uvědom jaký voltmetr bys vlastně potřeboval...Hned druhý měřák v odkazu je střídavý ampérmetr do 5A i s bočníkem a cejchovanou stupnicí.

doplněno 03.02.12 16:02:

To co ti tady radí s voltmetrem je kravina *haha* To jsou úvahy u digitálních měřáků, u ručkových se vždy vychází z toho, že základní měřidlo je ampérmetr (řádově desítky mikroampér)

buss
hodnocení

0x

Teoreticky ano, předpokládám že Am je na střídavý proud. Ale samotné měření proudu je zavádějící, pokud by napětí nebylo konstantní. To už bych si pořídil multimetr, nebo starší univerzál měřák, např. DU10 či podobný. Na Am se podívej na Metru Blansko. Krabice lepší obchod s el materiálem. Já bych toto nedělal, jednoúčelové. Když tak krabici a jen vývod na kabely k měřáku.

hodnocení

Takže jsem právě utratil 200kč v Hadexu. Koupil jsem krabici, koncovky na dráty, ampermetr, přepínač. No nic moc.

Chci se zeptat proč je na ampermetru ten měděný drát?(alespoň tak vypadá) mám ho dát pryč? Respektive ho dát pryč musím ne?

doplněno 03.02.12 16:42:

obrázek

Schválíte mi tento měřák? Elektrikáři raďte #3

VLKU:

to je ten bočník - malý odpor

doplněno 03.02.12 16:52:

Dáš ho pryč a měřák bude měřit v mikroampérech, a jestlipak je na střídavé proudy?

hodnocení

Dobře, takže proud poteče jak bočníkem tak ampermetrem. Proč? Já to asi nechápu. Zřejmě jsem se toho zatím učil ve škole málo. Jsem v polovině prvního ročníku a začínáme se učit pájet.(já u to umím pár let)

doplněno 03.02.12 16:55:

foto

Schválíte mi tento měřák? Elektrikáři raďte #4
hodnocení

Řekl jsem že chci ampermetr na 10A střídavý. takže asi je.

Když jsem se zeptal, jestli jsou všechny v regálu na 230V tak se na mě stará prodavačka podívala vražedným pohledem. Z toho jsem usoudil, že asi ano.

hop®

Vlčáku, ten drát neodstraňuj. Měřák samotný přežije několik málo miliampér, ten paralelně zapojený drát mnohokrát víc, kdybys drát zlikvidoval, měřák by nesnesl ty měřené proudy a shořel by. Pravděpodobně už znáš zákon starého pana Ohma, tak si to zkus spočítat... Paralelní rezistory a proud který jimi prochází v závislosti na odporu a napětí.

Kirchhoffovy zákony?!
hodnocení

Kirchhofovy zákony jsme se učili. Jde v nich o dělení proudu.

Chtěl jsem na střídavý, a na ampermetru nevidím značku ani střídavého ani stejnosměrného.

hop®

Vlčáku, nevidíš? Je to snad vlnovka? *smich*

doplněno 03.02.12 18:15:

:-P*pusa*

Schválíte mi tento měřák? Elektrikáři raďte #5

Na téhle fotce je to vidět líp. Mimo té čárky je tam i symbol systému měřáku (takový ten podkovový magnet s cívkou), který je pro SS proud. Navíc je ten mechanismus uvnitř krásně vidět - tím střídavinu nezměříš. Není to neřešitelné, ale zapojení už je značně složitější (elektronické obvody).

To na jaké napětí jsou, je otázka izolace, jestli je střídavý by mělo být označeno vpravo dole jak jsou ty značky...

Bočníkem teče proud a protože je bočník odpor, tak ze zvyšujícím proudem roste na bočníku napětí, které tím měřákem měříš.

Podle značky na stupnici vpravo dole to vypadá na stejnosměrný měřák (ale je to špatně vidět)

doplněno 03.02.12 17:21:

A je určený pro montáž ve vodorovné polze. Svisle nebude měřit přesně, ale o to tady aasi nejde.

hodnocení

No v podstatě o to jde. Jak moc nepřesně bude měřit? On totiž nebude stát, bude ležet.

PS: v obchodě mi taky řekli, že tyto voltmetry na 230V se nevyrábí.(vzhled jako tento ampermetr)

Tak ne, značka pro polohu tam není, špatně jsem koukal. Ale stejně by nepřesnost byla pro Tvoje účely zanedbatelná.

hodnocení

0x

Ano vlku, drát tam nechej, jinak to spálíš.

Ten drát je dpor - v tomto případě se mu říká bočník.

Určitě víš, že U = R*I

Napětí na tom bočníku (úbytek) bude přímo úměrný velikosti odporu a proudem jím protékajícím.

Koupený ampérmetr je vlastně funkčně voltmetr.

Př.: řekněmě, že ten bočník (drát na měřáku) má vlastní odpor 0,1 Ohm. Kdyby jím protékal proud 10A, přičemž proud, který protéká vlastním měřákem je zanedbatelný, protože jeho vnitřní odpor je veliký, úbytek na bočníku bude 1V.

A celá sranda je v tom, že ten měřák (tedy ve skutečnosti voltmetr) je ocejchován tak, že při napětí 1V ukazuje na stupnici 10A.

Snad jsem tě do toho nezamotal ještě víc:)

doplněno 03.02.12 17:44:

nicméně, radši se opravdu ujisti, že je ten měřák na střídavinu...mě se to nezdá

hodnocení

0x

Tak jsem googlil a podle kódu výrobku (R063) by to měl být měřící přístroj JL-40 a ten je určitě na ss proud.

elektroserviscz.cz/...

takže to je pro tebe Vlku trochu trouble...

hodnocení

made-in-china.com/...

Je to DC ampermetr

hop®

DC, tedy stejnosměrný...

vlku, vlku, jsi moc rychlej a ani rady nečteš pořádně a pečlivě, pak to takhle dopadá...

hodnocení

Takže: Zahájil jsem výrobu. Drát jsem použil ze staré dlouhé prodlužovačky. Zatím nemám drát na zapojení vnitřku krabice. Proto zatím jen dělám díry. Čokoládky... Zatím za vše díky.

Bohužel musím někde koupit ten ampermetr. A o víkendu má hadex zavřeno.

No dal by se usměrnit, ale pak by si jej musel přecejchovat...

doplněno 03.02.12 19:52:

Ten střídavý co koupíš bude stejně usměrněnej, i když existují vyloženě střídavé ručičkové systémy tak si myslím, že ty se jentak dneska neseženou...

jabraka*
hodnocení

0x

Vlku,není ti co radit,BMBX ti už všechno poradil.Jen mám dojem,že není dobře na propojování použít licnu.Ta se,pokud nemá ošetřené konce,chová nestandartně,při dotažení šroubků mění přechodový odpor.Použij raději plný vodič.Licnu jen na pohyblivé spoje.

JABRAKA

hodnocení

Tak už to skoro je. Dnes zajdu koupit drát na vnitřní zapojení. V pondělí ampermetr(pokud bude). Krabice je dost tvrdá a hrubá proto jsem na většinu děr použil pájku.(nemám doma v podstatě žádné nářadí, takže jediný pomocník byla vrtačka, pájka a nůž.) Je tam použito tavné lepidlo.(tavná pistole) Dvě nové koncovky do zásuvky. A dva vývody pro externí měřák.

PS: Tak mě napadlo, že jeden z vývodů na ex. měřák bude pořád připojen na fázi a proto pořát nebezpečný. Říkám to správně?

Schválíte mi tento měřák? Elektrikáři raďte #6
buss

No ono na fázi budou přece oba, že. Jen nevím, co chceě s těmi 10 A měřit To je přes 2 kW. Na malé proudy se ručka ani nehne. Pak ovšem na to dimenzovat spoje! Aby se při velkých proudech neroztekla krabice.

Ano, na jedné zdířce bude po připojení "krabičky" do zásuvky stále napětí. Proto je nezbytné, dodržovat bezpečnostní opatření při používání tohoto výrobku. Na druhou stranu je to zdířka, takže se nebezpečí do jisté míry eliminuje. V zásuvce máš taky pořád napětí... Jde o to tam nesahat a nepouštět k tomu děti a nezodpovědné jedince.

doplněno 04.02.12 11:29:

Možná by stálo zato to ošetřit ještě jedním přepínačem...ale už byto nebylo tak kouzelně jednoduchý.

hodnocení

S ti dalším vypínačem to není špatný nápad. Jenomže já už to mám vevnitř zapojené a zadělané samosmrštující bužírkou. Teď už jenom čouhají dva drátky na ampermetr, který snad seženu v pondělí.

hodnocení

Ještě mě napadá. Když by byl ten ampermetr na ss proud nemělo by být vzadu uvedeno kam patří + a -? A na tom ampermetru to není!

To myslíš jako poslední šanci, že by byl přece jenom střídavý? No tak si to zkus třeba plochou baterkou, když +/- zapojíš obráceně, tak ručička bude mít snahu ukazovat doleva od nuly, měřáku tím neublížíš.

hodnocení

Jak obráceně? 1. nemám plochou baterii(mám normální která má 24V) 2. na ampermetru +a- není. jak obráceně?

Jéééééžžžžíííííššššmarjá, zkusíš k tomu připojit něco - pokud bude správně +/- tak bude ukazovat, pokud bude obráceně, bude ukazovat vlevo za nulu - tak určíš kde má plus a mínus. Co je to za baterii? Dej k tomu alespoň žárovku, ať nevyflákáš baterku, nebo ať ti neshoří měřák...

hodnocení

ok. když to zapojím klasicky, jako když měřím ampery na baterii a žárovku tak se lehce pohne. když to přepoluju tak se to lehce pohybuje pod nulu. Mám to tedy chápat tak, že je na ss proud? Co by dělal kdyby byl na střídavý proud?

V tom případě by mu bylo jedno, jak to připojéš. Vždycky by šla ručička vpravo od nuly.

Vlku, měřák je prostě na ss proud a smiř se s tím. Jelikož je to made in china, tak asi, kvůli výrobním nákladům, polaritu neoznačují. Jinak bývá právidlo, že plus je vpravo. Kdyby byl na střídavý proud, byl by konstrukčně stejný, jen by tam někde byl navíc malý můstek z diod na usměrnění. Tzn. by vlastně byla odfiltrovaná jedna půlvlna. No a potom by měřák ukazov vždy jedním směrem, ať bys ho zapojil jakkoliv.

hodnocení

0x

Tak tedy navrhuji toto. Bude asi nutná kalibrace.

doplněno 04.02.12 21:13:

Pardon, zkusil jsem vložit bmp a to asi nejde.

Schválíte mi tento měřák? Elektrikáři raďte #7

Jo, taky řešení...a docela elegantní.

To už jsem vlkovi psal, že si jej může usměrnit, ale bude jej muset přecejchovat ;)

ale kolega má bod, že to i nakreslil:)

To je dobře, že to nakreslil a dostal bod, ale jsem zvědavý jak bude vlk cejchovat novou stupnici aby ten měřák měřil to co má...

blbě...:) ale na druhou stranu +- nějakej ten půl ampérek, tady asi o nic nejde...

No co chce vlastně teda měřit? Plus/mínus půlamperek je plus/mínus 120W :D

ale však jo...jde o to naučit se, zaexperimentovat, zjistit kolik bere rychlovarná konvice atd...

hodnocení

Zatím všem díky za pomoc. Ampermetr jsem nesehnal, jelikož se takový nikde neprodává.(střídavý do 10A velikost 40x40)

S tim usměrněním ještě pouvažuju. Vezmu návrh na praxi a snad se domluvím s mistrem, že když si nakoupim součástky tak to semnou postaví.(myslím to usměrnění) Nebo prostě budu hledat dokud neseženu takový ampermetr.

gumidek*

Měl by jsi ty kabely lépe zajistit proti vytržení (tavná pistole to moc neslepí). Jinak bych uvnitř ještě u každého kabelu (máš tam dva) prodloužil (tak že to uděláš znova samozdřejmě - žádné pájení a smršťovačka) ty ochranné zelenožluté vodiče klidně i na dvojnásobek těch dvou pracovních (Fáze a Nuláku).

Jinak pěkné. Taky jsem před pár lety něco takového kutil. Měl jsem tam proudový chránič a starší elektroměr.*hej*

doplněno 07.02.12 19:59:

Obrázek vhodné kabelové příchytky

doplněno 07.02.12 20:10:

Usměrnění bych řešil můstkem. Je to vpodstatě hotové Graetzovo zapojení, jak máš nakreslené.

Schválíte mi tento měřák? Elektrikáři raďte #8
gumidek*

usměrňovací můstek na 50A, jsou i na menší proudy.

Schválíte mi tento měřák? Elektrikáři raďte #9

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]