Nejste přihlášen/a.
Prosím poslaly by stemi svůj email protože sem nelze vložit obrázky děkuji.
doplněno 02.02.12 17:55:Dobrý den mám takovou prozbu jestli by ste mi nenapsali nebo nevifotily v zorce a kdybi to šlo i s výsledky byl bych vám moc vděčný já totiž opravdu nevím co s tím děkuji
Mockrát vám děkuji
2.4.11odpory v serii vypočítáš R = R1 + R2 + R3 ale pozor, napřed si musíš převést hodnoty třeba na kiloohmy :
200 + 300 + 600 = 1100 a máš výsledný odpor...
odpory paralelně vypočítáš R= (R1 * R2) / (R1+R2) (slovy: erjedna krát erdva děleno erjedna plus erdva) vzorec lze použít pouze pro paralelní spojování dvou rezistorů, ale ne pro 3. Ve skutečnosti to jde použít pro libovolný počet rezistorů. Spojíš paralelně dva a máš z nich jeden. Pak můžeš paralelně připojit třetí a máš zase jeden...
pro tebe je jednodušší vypočítat napřed výsledný odpor z těch 200 a 330 kiloohmů, a potom k tomu výsledku spočítat těch 600 kiloohmů...
příklad: (200*300)/(200+300) = 120 kiloohmů a dále (120*600)/(120+600) = 150 kiloohmů... to je výsledný odpor těch tří odporů paralelně...
podle toho uděláš výpočty zapojení obrázku 15. musíš logicky uvažovat.. napřed vypočítat ty R3 a R4, teda dva paralelní přepočítat na jeden... potom spočítat seriové R2 + R34 + R5, dále výsledek R2345 jako paralelní s R6 a na konec R23456 jako seriový s R1... a je to! jak jednoduché...
pokud neumíš vzorce a nemáš je napsané v sešitě, napiš si do vyhledavače třeba heslo výpočet rezistorů, na webu je nespočet stránek se vzorečky a postupy, jak na to..
koukni Wikipedii jako základ cs.wikipedia.org/...
polopatě najdeš pomůcky na 8bitu.cz/...
ostatní je na tobě, makej...
souhlasím s gredym.. jsem také proti, aby jsme tu za někoho dělali úkoly... už jsem se tady na tu tému víckrát vyjádřil, skalní to vědí dobře... v tomto případě jsem jeden příklad názorně vypočítal... ne všechny, další už musí tazatel sám... je na něm, jak se toho zhostí, je na něm, zda bude mít ještě dotazy...
nesouhlasím s gredym... jsme tu na poradně, nemůžeme se posmívat někomu, že něco neví... požádal o radu, pomoc, proto poraďme, pomožme! nebo si takové dotazy nevšímejme...
Napis nam sem, do kdy to mas mit vypocitane, a jak ti ktery vysledek vysel.
Jen ti zopakuji vzorecky:
Seriove zaojeni: R= R1+R2
Paralelni zapojeni: R= (R1*R2) / (R1+R2) nebo take 1/R = 1/R1 + 1/R2 + 1/R3 pouzivane pro vice odporu paralelne.
Dale tam mas vypocet s vykonem:
seriove razene žarovky: P=P1+P2
vysledny vykon: P=U*I
vypocet proudu z vykonu: I= P/U
Pokud tam mas to zapojeni mnoha oporu, nejlepe se to vypocita tak, ze si budes postupne oprary zjednodusovat (scitat). Zacni treba spojenim R6 a R7, ktere jsou paralalene, vysledny odpor nazvy treba R67 , pak ti vznikne razeni odporu seriove R2 , R67 a R5, jsou seriove, tak je secti, takhle si postupne zjednodus schema, az ti zbyde celkovy odpor a mas vyhrano.
A proč se ptáš na takové příklady? Podle toho jak píšeš, tak jsi absolvent třetí třídy základní školy, z češtiny máš snad dostatečnou, tak na tu fyziku máš ještě čas. Vyřiď staršímu bráškovi (nebo tatínkovi. nevím). ať se tady zeptá sám, když se lépe zeptá, snadněji najdeme odpověď a radu. Hezký den a dobrou noc...
Já se třeba snažím tolerantní být, ale je pravda, že čeho je moc, toho je příliš a hlavně dělat za někoho úkoly to opravdu nehodlám. Za chvíli bychom taky mohli chodit za někoho do školy .
Takže za mne NE. Tudy cesta nevede.
Hejkale, ano, jsem tu již dost dlouho a za tu dobu jsem se stal velmi tolerantním vůči neznalosti gramatiky, chybné interpunkci i chybějící diakritice. Ovšem, nezlob se na mne, co je moc, to je moc, sorry...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.