Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trimr k čemu slouží

Od: darkradar* odpovědí: 14 změna:

Zdravim všechny potřeboval bych vědět k čemu se používá trimr jako je tento rezistory.hledejceny.cz/... je to něco jako proměný odpor?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Ano, je to jako potenciometr, ale do plošných spojů..

(potenciometr není měřič potence) tak jsme to kdysi říkali v prodejnách Tesly...

doplněno 31.01.12 20:28:

není zač, jsem rád, že můžu poradit i v tomto odvětví, které jsem opustil již dávno, když začalo vše být v prodejně a levné...

když se dělali zdroje, scháněli součástky, podpláceli trafikanti na amáro, červené, modré...

kde jsou ty krásné staré časy, teď si to dojdu za zlomek ceny koupit...

Omlouvám se za vzpomínání...

darkradar*
31.01.12 20:25
hodnocení

ok díky

Koupit se nedá všechno. Tu radost, že něco, co jsem vlastníma rukama vyrobil a ono funguje, tu nikde nekoupíte.:(

doplněno 01.02.12 08:51:

mimochodem, těch AR mám doma několik ročníků a je mi to líto vyhodit ,i když vím, že už se do nich asi nikdy nepodívám:(

lui*
hodnocení

0x

Milan má pravdu. Ale na té fotce z odkazu mají místo 5k trimru, trimr s hodnotou 1M. Ale to jen tak aby řeč nestála.

hodnocení

0x

milan cukrar.

i potenciometr může být do plošných spojů a není to trimr ;)

potenciometr slouží k ovládání (třeba hlasitosti) a trimr slouží k nastavení - už jeho konstrukce není taková, aby se s ním pořád kroutilo :D.

bmbx, máte pravdu, ale že jste mě pochopil?

copak já, ale pro tazatele to mohlo být zavádějící...

neboli elektronická funkce stejná, konstrukce trochu jiná

Pokud pominu, že provedení není na obzvlášť intenzivní a časté nastavování, tak hlavní známka jakéhokoliv trimru (i kapacitního) je, že je uzpůsoben na nastavování šrouboválem.

doplněno 01.02.12 06:56:

omlouvm se ...šroubovákem

jofa*

Elektronická funkce stejná co se týče proměnlivého odporu, ale jen těžko s logaritmickým průběhem odporu potenciometru ( příklad: 25k/G) budete nastavovat pracovní napětí. Ty slouží jinde. Trimr co já vím má průběh lineární. Doplňuji to proto, že tady o tomto nepadla zmínka.

jofa:

řeč je o trimru, tak proč sem plést průběh, když i potenciometry bývají lineární ;). A nevím proč by se nedalo logaritmickým trimrem něco nastavit, když budu nastavovat podle toho jak se to chová a ne podle toho o kolik pohnu osičkou.

buss
hodnocení

0x

Ano, proměnný odpor, kdy se nastaví potřebná hodnota a popř. zakápne osička např, barvou, aby se nemohla samostatně pootočit. Např. pro předpětí báze tranzistoru, nebo kde není k dispozici potřebná pevná hodnota odporu. Omezen však protékající proud, různého typu, pertinax, keramika, cermet... jsou i víceotáčkové. Též trimr kapacitní.

jabraka*

Jak praví Buss,je to v podstatě nastavitelný rezistor,kterým se nastaví parametry obvodu a zajistí na požadované hodnotě.Třeba pracovní bod tranzistoru.

JABRAKA

technoman*
hodnocení

0x

Jak píše jabraka - slouží k nastavení - doladění pracovního bodu elektrického obvodu, tranzistoru. Není určen pro časté "vexslování"! Naladit - a zakápnout.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]