Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

LED osvětlení - jak připojit na trafo

Od: eirene* odpovědí: 15 změna:

Kdysi jsem si u Vietnamců koupila malou lampičku, je na tři knoflíkové baterie a má jednu malinkou LED diodu, která mění barvy. Chtěla bych si nyní vyrobit něco podobného, akorát s jednobarevnou diodou. Ptám se, jak připojím LED diodu na zdroj napájení a jaké komponenty k tomu budu potřebovat a kde je sehnat. Děkuji za rady.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

gumidek*
hodnocení

3x

Dioda LED vždy musí být s předřadným odporem a napájena stejnosměrným napětím (+ / -). Odpor se počítá dle vzorce podle vstupního napětí a barvy LED. Tyto stránky si projděte. Pokud něco nechápete, ptejte se. ;)

tousak.estranky.cz/...

doplněno 25.01.12 14:57:

Obchody www.ezk.cz, www.gme.cz, ...

buss

Ten pán v tom odkazu kecáá. A co když bude zdroj mít nižší U než LEDka? Co bude omezovat?

gumidek*

Pokud si tazatel staví LED světílko, tak nebude řešit menší napětí, než je min. napětí dané LED. Dá si tam přiměřeně vyžší.

doplněno 25.01.12 16:12:

Jinak je nutné stavět menič a to se nevyplatí. Levnější je přidat na napětí třeba o jednu tužkovou baterii více (pokud je baterie složena s AA baterií),apod...

doplněno 25.01.12 16:19:

složena s AAA (tužkových) článků ... pro rejpaly :D

doplněno 25.01.12 16:38:

oprava AA

lerak*

Nebudete omezovat nic, protože LED nebude nejspíš svítit.

Odpor se počítá z napětí zdroje a napětí potřebného k rozsvícení diody, Pro každou barvu je napětí jiné. Rozdíl těchto napětí se vydělí potřebným proudem, k plnému rozsvícení, typicky 20 mA . Tímto odporem se dioda chrání před přetížením.

gumidek*

Při výpočtu pro napětí 2,2 a zelenou LED (2,2) vyjde odpor 0. Takže tam nebude. Pokud bude napájecí napětí nižší než 2,2 bude svit LED slábnout, až zhasne.

eirene*
hodnocení

Takže dejme tomu mám diodu zelenou, 300-500mcd/20mA (2,20V) - tato dioda (budu nakupovat u nich, je to v Praze)

V obvodu bude pouze jedna LED dioda, bude mít tedy vlastní obvod.

Rv = (Ucelkové - ULED) : ILED , což v našem případě bude U(LED) = 2,2 V; I(LED) = 0,02 A a co celkové napětí? Předpokládám, že zdrojem budou nějaké knoflíkové baterie, jedna má napětí 1,5 V, takže aby mi to utáhlo diodu, potřebuji ty baterie dvě a tedy celkové napětí ve vzorci bude 3 V?

Dívala jsem se na nabídku toho e-shopu a mají tam i diody s rezistorem, není to právě to, co potřebujeme? Např. tato dioda.

Pokud se někde mýlím, opravte mě, prosím, jsem takový elektrikář amatér. Věnuji se lodnímu modelářství, takže poziční světla mě také za nějakou dobu neminou, tak aspoň budu vědět, jak na to. :)

gumidek*

Ta LED s integrovaným rezistorem je spočítána (rezistor) na 12V. Pokud zdrojem bude 12V, odpadá výpočet odporu a LED zapojíte přímo (jen dodržíte polaritu).

Celkové napětí si zvolíte a pak dle něj počítáte. Dejme tomu 3V

3V - 2,2 / 0,02 = 40 ohmů odpor (u tak malého proudu, co obvodem poteče stačí odpor výkonu 0,6W)

doplněno 25.01.12 16:17:

Odpory (rezistory) se vyrábí s normalizovanými hodnotami (v řadách). Dle výsledku najdete ten nejbližší (39 ohm).

bucek.name/...

Základy:

Pokud je písmenko mezi čísly 1R5, tak je to odpor 1,5ohmů, atd... 47M = 47Mega ohmů ... 15K = 15kiloohmů ...

doplněno 25.01.12 16:18:

Nejčastěji řada E12*dril*

troja*
hodnocení

0x

:) ... něco hloupého pro začátek ... pokud máte doma obyčejnou baterku na ploché 4,5V baterie, tak jen tak vyndejte baterii kupte si jednu diodu svítící (Praha třeba GME Karlín) a uvidíte ... na diodě je ten delší konec plus a na baterii je to ten kratší konec.

A teď něco z praxe: Rozbiji žárovičku z té baterky ... vyčistím a vletuji dodu do objímky ... samozřejmě zde + na kostru objímky ... novou žárovičku vešroubuji a mám krásné rozptýlené namodralé silné světlo (pokud použijete mini-diody, můžete dát dvě "A JE TO!")

Odborníci neodpovídat! *smich*

A proč se s tím piplat :D

bel-shop.eu/...

troja*

... no "A JE TO!", mínus na závitu a baterky na 4,5V baterie mají krátký kontakt + na závitu ... takže zase práce ... ustřihnout část kontaktu - a naletovat ho na kontakt + a pak normálně vložit upravenou baterii do baterky "A JE TO!" *smich*

Někde se musí začít ;)

Já jsem před časem koupil několik bílých ledek v patici malé žárovky , v té patici byl zabudován malý měnič napětí a díky tomu ta ledka svítila už od 0,8V - 3V *palec* Takže opravdu nemá cenu se s tím piplat. :D

gumidek*

Tazatel psal, že je lodní modelář. Předpokládám zabudování LEDek do modelu. Určitě tam nebude cpát upravenou LED se závitem E10.:D

To byla reakce na troja a to, že se bude osvětlovat model mi nějak uniklo :D

gumidek*

Však o nic nejde. Troja reagoval na Tazatele s tímto nápadem. *vtip*

troja*
hodnocení

0x

... ledky vybíráme dle velikosti modelu ... pohodlný výběr je v GME Praha Karlín za stanicí metra Křižíkova, v 1 patře jsou všechny vystaveny i s popisem ... ledky snesou hodně a jinak něco o výpočtu zde lokopin.wz.cz/pri/... Pokud jde o ceny, tak si myslím, že moje laboratorní fórky nejsou pro začátečníka k zahození ;) a pokročilí NE *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]