Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nabíjení Pb aku přímo z trafa

Od: aku odpovědí: 21 změna:

Chci se zeptat,jestli můžu: Mám bezúdržbovej aku 7ah a trafo který dává 12V a naprázdno 16,3V. Můžu trafo přímo připojit k aku a voltmetrem sledovat napětí? Teď nemám zrovna žádnej regulátor tak se ptám.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

1x

NE! Jak lze nabíjet aku střídavým proudem?

buss:

vzhledem k tomu, že tazatel je vlastníkem voltmetru, tak lze předpokládat, že má určité vědomosti a jedná se nejspíš o trafo usměrněné, který nazval jenom trafem ;)

doplněno 24.01.12 12:43:

kdokoliv:

právě proud teče nějakým směrem a proto se usměrňuje :D

buss
Odpověděl jsem na toto
Nabíjení Pb aku přímo z trafa
Chci se zeptat,jestli můžu: Mám bezúdržbovej aku 7ah a trafo který dává 12V a naprázdno 16,3V. Můžu trafo přímo připojit k aku a voltmetrem sledovat napětí? Teď nemám zrovna žádnej regulátor tak se ptám.
O usměrnění ani Ň. Ale ani o napětí aku. Jen dva údaje o výstupu z trafa.
Vlastnictví Vm nic neříká o znalosti. Já mám třeba kopu hudebních nástrojů ale zahraji nic ...
OK, takže ANO, může se přímo připojit, bez ohledu na následky.
aku
hodnocení

To trafo dává stejnosměrnej(DC)

Nabíjet s tím půjde, ale neměřit napětí, ale proud co do toho poteče.

aku
hodnocení

Tak proud do toho maximálně teče 800ma,protože to trafo víc nedává.A ampermetr nemám

aku
hodnocení

Oprava: vlastně mám ampermetr ve vltmetru

buss

no tak po upřesnění dotazu už mlčím..., to musím všechna trafa vyhodit, ony dávají jen střídavé U.

kjanik112*
hodnocení

0x

Není to trafo samo-domo? Pokud nemá stavitelné ampéry, je to dobíječka. Tu lze klidně připojit, baterie si bere, až se proud vyrovná a dál se ni neděje.

aku
hodnocení

Ne není.To je normální trafo,který dává 800ma a 12V(naprázdno 16v)

kdokoliv*

Jestli-že má toto trafo usměrněný proud lze jím akumulátor dobíjet. Dle mého odhadu se bude jednat asi o nějaký zdroj pro starší verze mobilů, nebo pro laptop, nebo nějaké zařízení okolo počítačů ( jako např. tiskárna, apod.) - tato zařízení mívají takovéto zdroje napětí.

doplněno 24.01.12 12:41:

Usměrněný proud (A) - myslím jasně napětí (V) = pro štourali, kteří by mě napadli za to že proud se neusměrňuje.

hodnocení

0x

Jediná záležitost která může nastat, že to trafo se bez regulace upeče, protože do akumulátoru poteče jeho maximální proud.

jabraka*
hodnocení

0x

Podobnou nabíječkou jsem nabíjel své akumulátory leta.Jak říkáBMBX -je to otázka maximálního proudu,který poteče hlavně v počátku nabíjení,jestli to vydrží vinutí trafa.Jen je potřeba se podívat na průměr vodičů sekundáru.

JABRAKA

hodnocení

0x

"Přímo z trafa" nelze (jak už tu bylo řečeno), musíte proud usměrnit. Kdysi jsem při nabíjení autobaterie zařazoval do série autožárovku (45W). Ta omezovala proud a chránila zdroj před přetížením. Navíc fungovala jako kontrolka, jak se baterie nabíjela, nabíjecí proud postupně klesal a jas žárovky se zmenšoval.

cyril*

Opravdu si myslíte, že jasu žárovky ubývalo z důvodu poklesu proudu?

Nemyslím, vím.

doplněno 25.01.12 12:01:

No dobře, trochu jste mě doběhl.

Vnitřní odpor baterie se při nabíjení postupně zvyšuje, čímž klesá úměrně proud v obvodu. Zvětšováním odporu baterie se zvětšuje úbytek napětí na baterii a na žárovku v sérii (její odpor se v podstatě nemění) už tolik nezbývá. Za to, že svítí míň může samozřejmě menší napětí na žárovce, což je následek většího úbytku na baterii.

lui*
hodnocení

0x

No, jestli ten zdroj, nikoliv trafo, dá 800mA i na těch 16,3V, tak tu baterku upečete. Tohle nepřežije.

Baterka má 7Ah, když zdroj dá 800mAh, tak rozhodně nevidím důvod proč by se baterka měla upéct, je to téměř ideální nabíjecí proud ;). Spíš se upeče ten zdroj...

jabraka*

Baterie odebírá jen takový proud,jaký je potřebný k regeneraci elektrod.Jakmile se elektrody ustaví do nabitého stavu a proud protéká dál,dojde jen k rozkladu elektrolytu - baterie "vaří".A to se dá ohlídat.

JABRAKA

U bezúdržbové baterie to moc ohlídat nejde.

hodnocení

0x

U Pb akumulátorů je dobré mít zdroj s napětím 14V a pak může být zapojen trvale - srovná se napětí - přestane téct proud. Nic není potřeba hlídat, tak to funguje v automobilech.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]