Nejste přihlášen/a.
bude toto schema fungovat jako vypínač,aby po sepnutí tlačítka se rozsvítila LE dioda a po nějaké době zhasla?Dobu by měl určovat kondenzátor a rezistor.Dal jsem tam kondenzátor 220 uF a rezistor 50K což by mělo být 0,00022 × 50000 = 11sekund . tranzistor jsem tam dal BD139 a pak BC639, ale obě možnosti nefungovali-(vůbec se nerozsvítilo).tak nevim jestli jsou oba tranzistory pokažené nebo mám schema špatně. můžete poradit? děkuji za odpověď
Zkus co píše mkat, a jaké napětí tam pouštíš? K LEDce nezapomeň dát patřičný odpor aby to napětí vydržela. Fungovat by to mělo, ale počítej s tím, že po určité době LED / žárovka nezhasne, ale bude pomalu zhasínat...
doplněno 22.01.12 17:29:hm mne předběhl
Nemůže to fungovat. Ten tranzistor má zesílení asi tak 40-60, pro Ic=20mA, aby šel použít na rozsvícení LED. Při tomhle zesílení musí do báze téci cca 0,4mA. Při Odporu 50k v bázi to dělá asi 20V napájecího napětí plus Ube. Proto se ten tranzistor neotevře. Neručím úplně za přesnost těch čísel. Ležím v nemocnici a počítám to z hlavy. Je potřeba použít tranzistor s větším zesílením. Na LED stačí jakýkoliv NPN BC tranzistor.
doplněno 24.01.12 22:27:Zkus tohle. Místo kroužku dej LED, anodou na R.
Kdyby to fungovalo, tak nečekej, že bude pořád stejně svítit a pak najednou zhasne. Ona by spíš postupně chcípala, až do tmy.
Jaké je napájecí napětí?
doplněno 22.01.12 17:25:A jakou jsi použil LED?
no zkoušel jsem tam dát žárovičku i ledku(normální trojka) a napájel jsem to z 9V baterky, u led jsem dal na+ 1K rezistor.A o nějaké přesné měření mi nejde-stačí zhruba.
doplněno 22.01.12 22:30:tak oprava-ledka funguje- měl jsem ji prohozenou, ale žárovička ne.
Ten výpočet nejde takhle použít, je tam vice faktorů. Pokud chceš jednoduchý a přitom přesný časovač, použij obvod 555 v monostabilním zapojení pandatron.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.