Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Regulace otáček u motoru z pračky

Od: marekluks* odpovědí: 6 změna:

Mám motor z pračky Ardo a mám ho zapojený tak aby jel (tedy spojený uhlík s cívkou a zbylé dva dráty, jeden od druhé cívky a druhý od druhého uhlíku zapojené na zástrčku). Zajímá mě zda by šlo regulovat otáčky motoru potenciometrem. A kdyby ano jaké by měl mít parametry? (mám na mysli max. odpor atd.)

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

tomasmarny:

od kdy se na komutátorové motory musí používat frekvenční měnič? :D

doplněno 22.01.12 16:12:

Třeba si pořídit tohle:

flajzar.cz/...

Jenom potenciometrem řídit motor z pračky, to by musel být hoooodně veliký potenciometr...

bmbx

a proč by to vééélkým poteciometrem nešlo - pamatuji si jak za mého mládí komedianti roztáčeli kolotoč elektromotorem s kroužkovým rotorem pomocí jakési vaničky se slanou vodou. Atˇ žije lidová tvořivost

doplněno 22.01.12 17:33:

safra, je jiná doba - ono se nic takého už neprodává. Reostaty nejsou.

jura:

já nepsal, že by to nešlo, ale že by bal velký. To co zmiňuješ nebyla slaná voda, ale kyselina sírová a nebyla to lidová tvořivost, to byl normální kyselinový reostat - kdysi běžně užívaný ;)

My byli malí, my to nelízali. Lidovou tvořivost - myslím, jak laik zapojí cokoliv jakkoliv, v lepším případě opálené ruce a vyhozené jističe.

tomasmarny
hodnocení

0x

Stačí koupit autotrafo 500VA a víc, frekvenční měmič od 10 do 10000Hz a pak zapojit. Brnkačka pro znale elektro.

hodnocení

0x

Stačí vytáhnout z modulu toho arda tyristor a zapojit si věci tak aby otáčky řídil on... samozřejmě i s tím chladičem to je ta nejlevnější verze...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]