Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tyristor regulace DC

Od: tatsuki94* odpovědí: 14 změna:

Ahoj,

rád bych se zeptal, jelikož jsem ještě neměl tu čest s Tyristorem a všichni mi říkají jen jak funguje na střídavé napětí, funguje i na stejnosměrné? a jak? rád bych si postavil regulovatelný zdroj a Tyristor mi přijde asi jako nejjednodušší řešení.. bohužel neznám jeho teorii tak zatím nepokračuji..

Díky

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud znáš průběh sinusovky střídavého proudu,její plocha udává přenášený výkon.Pokud během sinusového průběhu omezíme průtok proudu, zmenšíme plochu výkonu.Zapínání funkce se děje proudem v řídící elektrodě.Pro řízení výkonu ve stejnosměrných obvodech slouží jiné polovodiče.

JABRAKA

tatsuki94*
hodnocení

samozřejmě, o tom jak funguje ve střídavém vím, ale ve stejnosměrném mi udělá co? A nevím jaký jiný polovodič by mi dokázal regulovat napětí řádově ve stovkách Voltů, tak aby mi stačilo ovládat malý proud například do Gatu potenciometrem a reguloval se s tím proud v jednotkách až desítkách ampér

Tyristor se v regulaci používá na velký proud, ať v AC nebo DC. V AC se využívá pruběh sinusovky která se "ukrajuje" v DC se využívá šiřkově pulzní regulace...

hodnocení

0x

Tyristor a triak v DC napájení stále je vodivý po nastartování proudem do řídící elektrody. Proud přestane vésti prakticky až na jeho silových eletrodách napětí se blíží nule. V DC napájení je vhodný k např. k poplach zařízení, paměť. obvod ..., - tedy v DC napájení se prakticky nepoužívá. Pokud chcete regulovat výkon u DC napájení je vyhodná regulace proměnou střídou např. obvod 555 + FET, pokud chcete regulovat výstupní napětí - tak např. pomocí stabilizátorů LM317, L200 ...

jura:

neplácej kraviny, v DC se používá docela hodně...regulace PCM, dnešní moderní tramvaje nejsou řízeny jinak.*smich*

doplněno 20.01.12 07:53:

Jak jsem psal výše, tyristor se využívá hlavně na spínání a regulaci velkých proudů.

Pro stavbu regulovaného zdroje je ideální tento obvod.

Tyristor regulace DC

lui*
hodnocení

0x
cituji: "regulovat napětí řádově ve stovkách Voltů, tak aby mi stačilo ovládat malý proud například do Gatu potenciometrem a reguloval se s tím proud v jednotkách až desítkách ampér"
Není nic pro začátečníka, který neví jak funguje tyristor. Nezlob se za ta tvrdá slova.. Udělat dobře takový zdroj, chce velkou část znalostí z elektroniky.
tatsuki94*
hodnocení

Nejsem úplně začátečník, jen se mé prozatimní výtvory nevztahovaly na tyristory a triaky.. Nikdy jsem se o ně příliš nezajímal, ale teď se mi naskytla možnost tak ji chci využít..

Mělo by to jít udělat pomocí obvodu TL494, je to pulzně šířkový regulátor, k němu se připojí dva tyristory. Tyrystor umí jen sepnout a rozepnout už neumí - je sepnutý dokud jím teče proud. Na ovládání stejnosměrných proudů se používají dva tyristory paralelně s tím, že jeden má v sérii kondenzátor. Jedním se sepne a rozepnutí se provede tím druhým s kondenzátorem, který jej pomocí kondenzátoru chvilkově přemostí a rozepnou oba.

tatsuki94*
hodnocení

Já nechci pulzně šířkovou regulaci, tam mi sice sníží výkon, jenže si nedokážu představit, jak mi to pomůže lineárně(nebo alespoň nějaké křivce linéární podobné, při nejhorším Hyperbola) snižovat napětí, pořád tam zůstanou špičky o velikostech stovek voltů, takže spotřebiče (hlavně polovodičové součástky) by mi na tom mohly krásně hořet.. Jde mi o to, že ten zdroj by měl být až 0-550VDC a až 10-12A(samozřejmě, nic není jisté, může nakonec skončit třeba se dvěmi sty či méně Voltů) (ano, vím, že už je sakra velký výkon, hlavně pokud jde o jištění jak vstupní tak výstupní strany)

doplněno 20.01.12 14:10:

A ještě dodám.. Už jsem postavil jeden zdroj 1,25kW , ale ten nebyl regulovatelný a měl menší výkon než tohle, takže mi to zrovna moc nepomůže

Ale tyristorem jinak regulovat nejde, je to pouze spínací prvek a žádné špičky tam nebudou, ty se vyfiltrují jinak by ta regulace jaksi neregulovala *smich*

jabraka*
hodnocení

0x

Rozhodně se ti snaží BMBX doporučit řízení výkonu spínáním,k tomu je tyristor,nakonec i triak určen.Pokud tyto prvky chceš použít,použij je ve spinacím režimu.Myslím,že plynule regulovatelný zdroj napětí a proudu lze sestrojit spíše púomocí operačního zesilovače,pro napájení spínaný zdroj..

JABRAKA

tatsuki94*
hodnocení

Tak děkuji za rady, snad se mi to nějak povede úspěšně vytvořit :)

Udělat na to spojitý regulátor by nebylo ani moc dobré, uchladit 6000W ztrátový výkon by bylo asi silné kafe ;)

takjan*

Regulovat primár triakem. Na dvou kW mi to funguje v pohodě

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]