Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak změřít jestli je funkční stykač?

Od: jpetrovica* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,potřebuji vědět jestli nemám vadný stykač, napětí na něm mám,když ho sepnu manuálně tak mi kompresor sepne,ale automaticky se sepnout nechce.Přitom si myslím,že když je na stykači napětí tak musí vždy sepnout nebo se pletu?Dá se nějak měřákem zjistit jestli je funkční?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Nevím, co máte za kompresor, ale v mnohých dnešních kompresorech se stykače už nepoužívají. Je to sice podobný, ale bývá to tlakový spínač.

Pokud však jde o nějakou samodělku, je možné, že tam opravdu stykač je - pak bych prověřil ovládací okruh - tedy je li kompresor bez tlaku, musí být na svorkách cívky stykače napětí - bývají označeny A1 A2 pokud je, je stykač mrtvý. Pokud není, proměřit obvod.

hop®
hodnocení

2x

Máte napětí i na ovládací cívce, nebo jste měřil pouze fáze na spínacích kontatktech?

doplněno 19.01.12 19:05:

*kontaktech

doplněno 19.01.12 19:38:

A nemáte tlakovou nádrž natlakovanou? ...

jpetrovica*
hodnocení

Mám na spínacích kontaktech fázi,ale jak změřit napětí na cívce(přiložit měřák na kontakty A1,A2?) a když tam napětí naměřím při rozepnutém stavu tak je to dobře?

hop®

Ano, kontakty A1 a A2 je přívod k ovládací cívce. Tato cívka má při přivedení napětí sepnout kontakty. Pokud tam tedy napětí naměříte, je cívka pravděpodobně vadná. Pokud tam napětí nenaměříte, je chyba jinde.

clawler
hodnocení

0x

Předpokládám, že napětí na stykači od kterého očekáváte sepnutí měříte na cívce stykače. Pak se dá změřit cívka ohmicky zda není přerušená.

juvla*
hodnocení

0x

Stykač je přitáhne pokud přijde na cívku stykače napětí. Změřte to tam. Zkontrolujte taky tlakový spínač na nádobě.

fidonet*
hodnocení

0x

ZDRAVIM HOPA!

A teď k otazce. Nejspíše se ptá nějaký amater. No já bych byl jist, že v 95% to má špatně zapojené. Zda se dá změřit? No změřit se dá opravdu všechno, jen vědět jak. Těžko radit amaterovi, ale nejlepe tak, že jeden pól nějakého ohmetru přiložíte v jedné straně drátu a druhý .. k druhému. Ale protože nevíme o jaký stykač jde, ani napětí ... zavolal bych nějakého souseda co se v tom vyzná. Není to jak radit co na suchou pleť ...

p.s. pokud jste do cívky nepustil 380V a ona nebyla třeba na 24V tak většinou stykače moc neodcházejí. Většinou je to ale cítit nocem, když se spáli ...

hop®

Fido, i já zdravím! :)

Pozor, není asi rozumné radit měření ohmmetrem a nezdůraznit přitom nutnost odpojení od napětí . ;)

fidonet*

Ahoj Hope, pravda, to mě ani nenapadlo, že by někoho napadlo měřit něco pod napětím ohmetrem. I když bylo by zajimavé jak by to na ten stykač dával najednou :D . Ale je to jak píšeš. Raději to ani neříkat nahlas:)

hop®

No v tom lepším případě by to nepřežil pouze měřák... *tanec*

fidonet*

no pokud je to nějaký elektronický, stačil by na opravu triak za 5 kč. Já lama jsem jednou nepřehodil "jack" z R do U a měřil jsem napětí :) Naštěstí se jen ten triak provalil. Koupil jsem dva, a ten druhy tu mám naštěstí dodnes. Měřák taky funguje. Inu LAMA je lama

hop®
hodnocení

0x

Asi se marně snažíme, tazatel pravděpodobne odešel držet stykač... *zed*

fidonet*

.. nebo mezi "stýkající se" plochy elektromagnetu vložil prst a teď nemůže psát. Jen doufám, že ho nezasáhl el.proud:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]