Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se zapojuje I chránič?

Od: venkol odpovědí: 38 změna:

Dobrý den,

nevíte někdo jak se zapojuje I chránič? Zapojuje se i s jističem a před jistič nebo za něj? Nestačí jen I chránič místo jističe?

Děkuji za rinformace

38 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

thomino*
hodnocení

2x

jestliže máte myslíte proudový chránič, tak ten se zapojuje před jističe a jističe nenahrazuje, pracuje na jiném principu a za jiných okolností.

hodnehloupejhonza

Chránič chrání uživatele spotřebiče před poruchovým proudem, kdežto jistič chrání především el.vedení ke spotřebiči před nadproudem (tedy i zkratem - podle hodnoty jističe /6,10,16,20,25 A atd). Nadproud, který vypne jistič, může mít v důsledku poruch spotřebiče - třeba praskne žárovka - vysoké hodnoty i stovky ampér. Poruchový proud, který zachytí chránič je (třeba skrytá drobná závada-prodřená šňůra u pračky a následná voda v tomto místě) podstatně nižší, ale často pro člověka smrtelný - už od 30mA - proto ty chrániče a jejich zapojování hlavně do domácností.

hodnocení

1x

Proudový chránič lze zapojit před jistič i za jistič, norma toto nevymezuje. Důležité je, aby v obvodě ten jistič byl!

V dnešní době se s oblibou používá tzv. jističochránič - je to kombinace obou přístrojů - výhodou je ušetření místa v rozvaděči, nevyhodou vyší cena.

hop®

Souhlasím, ovšem použití jističochrániče je praktické pouze v případě, že chceme chránit pouze jeden okruh, což dnes nebývá běžný případ. Při chránění více okruhů je lepší použití společného chrániče a za něj zapojit jističe pro jednotlivé okruhy...

fidonet*

hope .. tak s Tebou mohu i nesouhlasit, že je to praktické ( tedy, že jinak je to přesně jak píšeš ). Pokud si na byt dám jediný chránič a některý okruh Ti vyhodí ochranu, budeš v okamžiku v celém bytě bez napětí. Ano odpovíš, že vyřadíš špatný okruh a jedeš dál. No já kdybych dělal nějaký projekt a pračka na jiném okruhu mi vyrazila počítač nebo cokoli jiného, asi nebudu nadšen. Další věcí je princit ochrany. Jde o (laicky) množství svedeného proudu do nulového vodiče. Pokud mám na 8 jističích pračku, myšku, vanu, ledničku, digestoř, počítače a další, součet těchto proudů vyrazí dřív ochranu, než kdyby byla ochrana POUZE na pračce, nebo pouze na celém 16A okruhu koupelky. Ostatně ty ochrany nejsou taky nic moc, když neeliminují třeba použití starých dobrých ZN1 a hned "vyletí" . Osobně bych to doma na celý byt nechtěl. A dle nových ustanovení, bych to dal pouze tam kde je to ze zákona. Vím, že je to drahá "sranda" , ale raději dva nezávislé, než jeden globální.

Na ozatku jak se zapojuje, tady asi již odpovědi jsou, jinak standartně se zapojuje na silový okruh a nulový vodič stejného okruhu. Jakmile se na nulovém objeví svod, tak zareaguje.

hop®

Fido, samozřejmě můžeš nesouhlasit, je demokracie! *smich*

Je nepraktické, pokud je chráněn celý byt jedním chráničem, od zpřísnění předpisů dávám dva a dobře přemýšlím, jak okruhy zkombinovat. Světlo v předsíni u jističů na jiný FI než světlo v koupelně a podobně.

Princip FI je porovnání proudů fází a nulákem. Pokud jsou rozdílné, proud teče někam jinam a to je špatně, chránič okruh odpojí. Elektromagnet ve staré dobré ZN1 má pravděpodobně větší odběr než 30mA, proto je správné, že při zapojení jednoho pólu Vadasky na kolík FIčko vypne.

Už souhlasíš? ;)

fidonet*

souhlasím, souhlasím, jen bych doplnil .. nejsou ty parametry dva? 30mA a tuším 5? 30 je myslím na pračku a tu myslím ZN1 ani nevyrazí .. ale nebazíruji na tom. A nezlob se že jsem nesouhlasil, jen jsem Ti chtěl doplnit odpověd´. Stejně mi za pár dní opět skončí možnost zajít na poradnu, neboť čas není nyní můj pánem, stejně jako posledních 14 měsíců, ale to jistě bylo poznat :)

hodnehloupejhonza

fidonete, pokud je nejen v bytě chránič správně zapojený , tak si piš, že ZN1 ho odpálí, než bys řekl ŠVEC! Jednak proudem ZN1 čky a jednak v čase do 0,4sec - nastavení chrániče z výroby.
A potom, každý Elektrikář (ne takielektrikář), zná současné normy, kde se praví, že okruhy na chrániči zapojeném se NEMAJí ovlivňovat. Ty doby 1chránič = celý barák jsou jen pro takielekrikáře a ty, co šetří na elektroinstalaci peníze, přitom si jezdí v BMW a třikrát v roce na dovolenou... . Tedy pokud máš PC na jiném zásuvkovém okruhu, než vadnou pračku, tak čteš tyto mé blabla . A také chránič má připojené krajní (hnědé nebo černé u 2polového chr.) a střední vodič (modrý). Poruchový proud (z jednoho či druhého vodiče) odchází přes ochranný vodič = zelenožlutý zpět do soustavy. Tento proud potom vypne pomocí cívky kontakty chrániče.
Pěkně se tu bavte.

hop®

Jen upřesním, FI ke své funkci zelenožlutý vodič vůbec nepotřebuje. Pokud poruchový proud odchází přes zelenožlutý vodič, je to ta lepší varianta. Pokud tento poruchový proud prochází třeba lidským organismem, je to varianta horší - a proto tady ten chránič je! Ono těch (třeba) 16A do těla je slušný proud, i když trvá necelou půlvteřinu!

;) ako si dospel k tejto hodnote prúdu?

hop®

Vlado, myslíš těch 16A? To je hodnota, kterou je obvykle jištěn běžný zásuvkový obvod. Pokud bude proud větší, vypne jistič, pokud bude menší, dejme tomu 15.9A, musí vypnout proudová ochrana, které to par desetin sekundy trvá.

ale píšeš, do tela. Vieš aké napätie by si potreboval na takýto prúd, prechádzajúci ľudským telom? To som mal na mysli. Prajem pekný večer.

hop®

Ano, do těla. Tím není implicitně myšleno mezi hlavou a patou. Myslíš, že bys na svém těle nenašel dvě místa, která by mezi sebou měla elektrický odpor okolo 14 Ohmů? Stačí mokrá pokožka, proud nutně nemusí procházet srdcem, aby to byla sakra nepříjemné.

Oba se už dostáváme trošku do akademické debaty, byl bych pro ukončení smírem a remízou, OKI? ;)

fidonet*

Hope 16A , kdes na takovou hodnotu došel, tys je někdy viděl, nebo jen to znáš z doslechu , že jedna paní povídala *haha*

Neskutečné dotazy tady padají a řeší. Hele nevíte, když poletím Diskavery, řadím hned za vrchními mraky "dvojku" nebo až později :) Jako amatera mě tyhle otazky moc berou :) Hope, mě nejvíce berou revizáci, co trvají na tom, že umělohmotné trubky, co přivádíš k umyvadlu musí být uzemněny. Na otázku "proč" odpovídají "pro jistotu" nebo "no my jsme se to tak učili" *haha*

hop®

Fido, nějak nechápu - co jsem viděl nebo znám z doslechu?

Jen debilní revizák bude chtít uzemnit plastové roury. A nerozumný revizák bude chtít uzemnit kovovou baterii, která visí na těch plastových trubkách. Naštěstí mám rozumného revizáka, který za určitých podmínek netrvá ani na pospojení vany. Plechové vany - samozřejmě!

fidonet*
reagoval jsem na
Autor: vlado®
Datum: dnes 18:48
Předmět: RE (6x): Jak se zapojuje I chránič?
odpovědět [nahlásit]
ako si dospel k tejto hodnote prúdu?
hop®

Ale odpovídal jsi na moji reakci a oslovení Hope je také docela jednoznačné... *smich*

fidonet*

jj já jsem reagoval na něj, ale chtěl jsem vědět od tebe s usměvem .. no kdes na těch 16A přišel. Takové divně kulaté číslo .. proč to není 10 nebo 15 nebo 25, jak můžeme od pasu říkat , že tam je 16A *smich*, jako že je to záludná otazka, se kterou se musíš poprat ... jak jste na tu hodnotu přišel :) he he he asi tak, že to jsou dané a jasné věci každému elektrikářovi *modla*

hop®

Strýčku Fido, Ty šašku, takže Ty mě chceš zkoušet a trénovat?! OKI. tuto zkušenost si právě ukládám do své feritové paměti. Pomsta bude sladká...:-P

fidonet*

ty ještě používáš feritové? já přešel na kondíky :) I když manželka, když mi něco říká, tak k tomu říká, abych si laskavě odmáčkl Return ( vlastně dnes už je to Enter ), abych si to zapamatoval, že mi něco řekla :D

doplněno 27.01.12 20:59:

tak mě napadá, že už si píšem víc jak rok nebo dva, že bychom už měli přejít na bližší seznamku .. pošleš mi foto kotě, ať vím jak bude sladká pomsta? ) *pivo**haha* Já jsem taková veverka s airsoftovou SA a hraji Carcassone, a ty jsi ta malá žlutá žabička? :)

hop®

Tak manželku poslechni a nemačkej Esc nebo Bckspc...*bzum*

fidonet*

jsem to popleta *uf*

hop®

Jj, já vím, proto Ti radím polopaticky. Tedy tak, abys to pochopil i Ty.:-P

fidonet*

bleeeeee to je hezkééééé od Tebe Hope , dobré ranko, jdu do praceeeeee

ano..tak jest!

jabraka*
hodnocení

0x

Sám se rozhodně do instalace nepouštěj!Pro zapojení je nutno mít i víc vodičů.Lze koupit samostatný chránič pro jednu zásuvku.

JABRAKA

fidonet*

Proudový chránič pro jednu zásuvku? Jako v zapojení více zásuvek v okruhu, budeš chránit jen jednu? Nemáš na mysli přepěťovou jednu zásuvku? ( dvoj )

venkol
hodnocení

Díky za informaci, já se ptám jen, nic zapojovat nechci. Chci o tom něco vědět. Nemáte někdo nějaké zapojení? Schéma? Bych se chtěl poučit.

Děkuji

petapeta*

venkol
hodnocení

Díky a nějaké shrnuté zapojení s jističem, proud. chráničem spotřebičem atd by bylo? Jak to je instalováno někde v bytě třeba?

Díky

zakus*

Takto se to zapojovalo dřív (3roky z5), dnes tam těch chráničů je víc. Tyto informace určitě zná káždý elmontér, který se pohybuje v oboru. Ideálně se obrátit na odborníka v okolí.

Jak se zapojuje I chránič?
tomasmaly

Nepotkal jsem jednodušší obrázek. Proto ten chránič! Pokud www adresa nestačí, pak jedině apoň jeden metr a na suchou postel od drátů by jen na zem spadlých! Jmenuje tak, jak pracuje!

hodnocení

0x

Tak jsem si tak z legrace namočil ruku, pro jistotu jsem si tu vodu ještě posolil a dostal jsem se řádově na desítky kiloohmů, nevím kam bych měl šáhnout aby mnou proteklo 16A, někde před trafačkou a ani to by nestačilo *haha*

hodnehloupejhonza

hope ,pokud sneseš 16A, tak jsi UFO. Proč? Podívej se na graf protékajícího proudu lidským tělem na odkazu a pak přijdi a všem se tady omluv. Díky za Tvoji kladnou odpověď.
hop®

Ano. Není zač... *nevi*

hodnehloupejhonza

(els.webzdarma.cz)
hodnehloupejhonza

jinak mi to nepustí...

httpwwwelswebzdarma
27.01.12 21:54

sss

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]