Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zajímavý úkaz v zapojení stabilizátorů

Od: vlk95® odpovědí: 16 změna:

Dobrý den, během výkendu jsem vyráběl zdroj a ovládací a měřící panel. Zkoušel jsem dnes dvě zapojení dvou stabilizátorů. A jedno zapojení mne překvapilo.

Pokud jsou stabilizátory zapojeny podle schematu č.1 tak při zatížení 5V proudem 0,5A stoupne na 12V stabilizátoru napětí na 20V.

Při zapojení podle č.2 se vše chová normálně, až na to, že při zatížení 5V se automaticky zatíží i 12V, ale řešení je to lepší, jelikož není na stabilizátoru spád z 19V na 5V a tolik nehřeje.

Zajímavý úkaz v zapojení stabilizátorů

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Zapojení 1 jsem měl v malém zdroji s digitálním voltmetrem a žádný problém, nekmítá ti to?

doplněno 21.01.13 09:36:

ten kondík 100k (nebo 100n) by měl být i na vstupu a co nejblíž IO.

praivo*
hodnocení

2x

Zkus dát na výstup nějakou "předzátěž"(třeba LED, která ti zároveň může indikovat zapnutí).

doplněno 21.01.13 15:18:

Mimochodem, místo toho panelu jsi radši mohl vyfotit ty chladiče a praktickou realizaci toho obvodu.

doplněno 21.01.13 15:21:

Osobně bych použil řešení první, protože u druhého ti se vzrůstajícím zatížením jedné větve klesá možné maximální zatížení druhé, což není moc praktické. A místo 7805 zkus třeba tohle (7812 tolik topit nebude, ten tam klidně nech) ;)

hodnocení

Samozřejmostí jsou chladiče. Diody tam jsou dle schmematu výrobce. A ještě přikládám panel, který jsem si vyrobil na své pokusy.

Zajímavý úkaz v zapojení stabilizátorů #2

21.01.13 16:56
hodnocení

Chladiče

Zajímavý úkaz v zapojení stabilizátorů #3
hodnocení

Celkový pohled.

Zajímavý úkaz v zapojení stabilizátorů #4
praivo*

Chladiče jsou pro daný ztrátový výkon a vzhledem k umístění větráků (takhle jsou tam skoro zbytečně) nedostačující, a pokud dobře vidím, tak na jednou modulu chladič ani není pořádně připevněn na IO, to nejspíš moc fungovat nebude. Máš ty IO k chladiči aspoň přišroubované?

Co je ten modul s tou žlutou krabičkou? Jaké tam máš trafo a filtraci?

doplněno 21.01.13 17:48:

Ty větráky máš moc daleko od chladičů a na moc velký prostor. Dej tam ještě dvě prkna, abys vytvořil takový "tunel", aby vzduch proudil jen kolem těch modulů a ne přes celý objem skříně.

Uprav umístění chladiče na tom regulovatelném modulu (LM317T?) tak, aby se pouzdra IO dotýkal celou svou plochou.

doplněno 21.01.13 19:01:

LM317T a napětí přivedené na vstupu? To myslíš vážně? To rovnou můžeš jít nakoupit hrst nových IO...

hodnocení

Jeden ventilátor vzduch vhání a druhý vytahuje. Podle mne jsou chladiče dobře, aby žebry proudil vzduch. Samozřejmě že jsou přišroubovaní i s teplovodivou podložkou. Žlutá krabička je relé pro automatické spínaní světla při výpadku el. energie a napájení panelu a osvětlení z baterie. Momentálně mi to dělá trochu problémy, jelikož při zapnutí zdroje na baterii klesne napětí, ale při měření ampermetrem (multimetrem) nejde ani z baterie ani do ní žádný proud. Tudíž mě to trochu mate.

doplněno 21.01.13 17:28:

Jo jinak napájení je ze zdroje od notebooku. (19,5V 4A)

doplněno 21.01.13 17:45:

No nějak na to nemůžu přijít. Když spínačem vypínám od baterie + a je připojeno jen - tak by do ani z baterie nemělo nic téct ne? Takže i když je připojeno jen + (- je vypnuto přes spínač) tak při zapnutí zdroje napětí na baterii klesne a klesá. (- z baterie je připojeno na - ze zdroje, jelikož nabíječka je vytvořena přes lm317 a ten propouští i zpět. Díky tomu lze napájet panel z baterie)Je to problém, že je minus připojeno na zdroj? Asi ano když na to baterie reaguje.

hodnocení

Problém vyřešen. Nakonec jsem zjistil že je nějaký divný ten notebookový zdroj. Dává při zátěži 26V naprázdno 18V a bůh ví zda vůbec stejnosměrné.

vilfein*

Ehm... spínané zdroje dodávají vyšší napětí až když se zatíží určitým proudem...

doplněno 21.01.13 21:20:

Například máte-li zdroj pro halogenové lampy... kdysi jsem jeden opravoval a moc toho o nich ještě nevěděl (byl jsem myslím ve druháku obor elektro)... výstup měl být 11,9V... po opravě jsem měřil a na výstupu necelý 1 voltík... tak jsem s tím blbnul ještě asi 2 dny, a pak jsem to jen tak ze vzteku zkusil zatížit jednou tou halogenovou žárovičkou... a budiž světlo... na halogence 12V... nejlepší zkušenost která se nikdy nezapomene.*zed*

vilfein:

to v žádném případě není pravidlo ;)

mkat*
hodnocení

0x

Ja by som dal tie 100 n kondiky aj na vstup aj na vystup oboch stabilizatorov.A čo najbližšie k vyvodom .Su tam proti rozkmitaniu stabilizatora.Tak sa mi vidi že aj v katalogu su odporučane.

Samozřejmě že i na výstup, ale tam je má vlk nakreslené tak jsem se o nich nezmiňoval *hi*

mkat*
hodnocení

0x
Tomuto velmi nerozumiem: "Problém vyřešen. Nakonec jsem zjistil že je nějaký divný ten notebookový zdroj. Dává při zátěži 26V naprázdno 18V a bůh ví zda vůbec stejnosměrné."

hodnocení

Trochu jsem se nudil takže jsem udělal online webku. (respektive jsem zkoušel nějaký software, a toto vzniklo.)

Je to jen ze srandy a na pár hodin, takže kdo se stihne podívat uvidí online panel. (později možná pohled z okna)

178.72.244.153:8081/...

praivo*

Při pokusu kontaktovat server 178.72.244.153 vypršel časový limit.

hodnocení

jj, bohužel jsem měl včera rozebraný počítač tak to půl dne nejelo. Dnes to nechám zapnuté.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]