Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Závada starého rozvodu

Od: magdon® odpovědí: 14 změna:
Pánové elektrikáři, právě jsem opravil jednu pozoruhodnou závadu na rozvodu původně ze 30 let, doplněného v letech 60, asi 70 a určitě po roce 2000. Bez napětí bylo několik zásuvek v kuchyni, centrální světlo v kuchyni (pár dalších O.K.), doplňkové osvětlení v předsíni, rovněž tak zásuvka. V koupelně světlo také nesvítilo. V rozvaděči všechno v pořádku (pokud se tomu bordelu v drátech dá říct pořádek). Než jsem si stačil donést štafle, všechno fungovalo (mutace tak zvaného šéfovského efektu*smich*). Dneska ráno už opět ne*sok*. Moje otázka zní: Kde myslíte, že byla závada?doplněno 10.01.12 14:53:S touhle závadou jsem se nesetkal poprvé. Přesto jsem to dneska hledal skoro 2 hodiny. Jsem nepoučitelný*zed*.doplněno 10.01.12 20:19:Tenhle rozvod je pozoruhodný tím, že se skládá z nejrůznějších vodičů. Jsou v něm původní, hadrem opletené měděné vodiče 0,8 mm v plechových trubkách, CYKY 2x1,5mm, 3x1,5mm, 2x2,5mm, AYKY 2x2,5mm, 2x4mm, AGY 2x2,5mm (to vše v nejrůznějších barvách, jak v které době přikazoval předpis), přímo zazděná klasická bílá dvoulinka a televizní anténní dvoulinka*ee*. To všechno vzájemně pospojované nejrůznějším způsobem _ čokolády, keramické svorky, WAGO svorky, rozřezané části bakelitových věnečků a staré keramické věnečky. Nechybí ani spoje, které jeden bývalý kolega nazýval U-I svorky*smich* (to je Uzel-Izolačka). Krabice plastové a plechové, vystlané asfaltovaným papírem (často zazděné pod omítkou, dobře se hledají). Ještě vím o jedné čokoládě, zavřené v krabičce od zápalek a zazděné za kuchyňskou linkou:( (práce mého bráchy před cca 40 lety, takže předpokládám opředenou měď 0,8mm a hliník 2,5mm), ale ta už je (doufám) mimo provoz. Další lahůdka je třífázový kabel, původně k akumulačkám, který je v koncové krabici rozdělen na 3 jednofázové, ovšem logicky jen s jedním společným nulákem.Nejlepší fór byl, že mi uživatel tvrdil, že je elektroinstalace po rekonstrukci (a po revizi), i když možná někde zůstal kousek starého rozvodu. Revizní zprávu sice měl, ale jen na zásuvky v koupelně. Ty jsou to jediné, co je v pořádku.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

orffeus
hodnocení

0x

Dobrý den,

podobná věc se řešila vloni, myslím v časopise www.elektrotrh.cz. Závada byla ve volných kontakt v zásuvce, prostě kabeli do ni vedli, ale dál už ne kvůli uvolněnému kontaktu. Doporučuji tedy utáhnout kontakty ve všech rozvoných skříňkách, vypínačích a zásuvkách.

hodnocení

To ne, to by bylo moc jednoduché. Samozřejmě šlo o uvolněný spoj, mě jde ale o to, jestli někoho napadne kde;).

hodnocení

0x
sice píšete, že v rozvadeci všechno v pořádku, ale já bych tipoval buď pojistky (pokud jsou), nebo něco málo dotažené u jističů v tom rozvaděči.
hodnocení

Nikoliv, to bych nehledal tak dlouho, to je první, co elektrikář prohlédne.;)

hodnocení

0x

Že by nešla jedna fáze(pojistka)*smich*

hodnocení

Ne, jsou tam sice 3 fáze, ale psal jsem, že v rozvodnici bylo všechno v pořádku. Teda napětí bylo všude tam, kde být mělo.

doplněno 10.01.12 17:56:

Teda vy mě dost podceňujete. Vypadlá pojistka - 2hodiny hledání?

doplněno 10.01.12 17:59:

Nehledě na to, že to občas šlo. To pojistka neumí.

pecenkav*

Spatna-povolena nula v rozvadeci

hodnocení

ne, nebyla to nula a nebylo to v rozvaděči. Na tom by nebylo nic zajímavého. Z rozváděče odtékala elektrika v pořádku. Do krabice v kuchyni už ovšem nedotekla. Počkám do rána, pak se přiznám;)

pecenkav*

Tak dobre, ve zdi preseknutej drat a spojenej cokoladou, cely to bylo zasadrovany, zoxidovalo to a nabo se to uvolnilo prehrivanim diky spatnemu spoji.

hodnocení

Tak to v tomhle případě nebylo ono, taková prasárna to zas nebyla. Dokonce to bylo na originálním rozvodu ze 30 let. Vím ale (dokonce v tomhle bytě) o zasádrované krabičce od zápalek, obsahující čokoládu, a to za kuchyňskou linkou (práce mého staršího bráchy před 40 lety, takže předpokládám opředenou měď 0,8mm a hliník 2,5mm).

pecenkav*

Jeste by to mohlo byt nekde treba na chodbe poslany prez vypinac

hodnocení

Vidím, že fantazie pracuje, až takový horor to zas není. Tak nebudu napínat.

Kde musela být logicky chyba, když nesvítila část kuchyně, koupelna a nešli některé zásuvky? No kde jinde, než v lustru v předsíni! (Teda ve stropě nad ním). Tahle závada se tu vyskytuje poměrně často, ale nikdy v takovém rozsahu. Nejhorší na tom je, že jsem nedávno vyprávěl, jak se nájemci diví, když mě požádají o opravu zásuvek a já si na to přinesu štafle a lezu na strop. Tentokrát mně to nějak nenapadlo. Mráz běhá po zádech při představě, že přes tenhle spoj, ukrytý v dřevěném stropě, běžely kuchyňské zásuvky.

doplněno 10.01.12 20:47:

Jen doplním, že se jedná o část původní instalace z roku 1932 v originál stavu.

doplněno 11.01.12 11:08:

Jo a to světlo v předsíni normálně svítilo, proto mě hned nenapadlo hledat zrovna tam.

Závada starého rozvodu
takjan*

Myslím, že jste horký kandidát na vyhoření...

hodnocení

Jak se Vám líbí třeba tohle? Ty "cihly" jsou papírová tapeta, zásuvka byla nad kuchyňskou linkoua byl v ní připojený 10 l bojler (2 kW). Navíc byla fáze na kolíku, což málem přizabilo instalatéra va vedlejším bytě.

Závada starého rozvodu #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]